REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Beveik 4 mėnesius dėl prastų orų žvejoti negalėję pajūrio žvejai pastarosiomis dienomis prigaudė tiek menkių, kad neturi, kur jų dėti.

REKLAMA
REKLAMA

O žuvies perteklius numušė jos kainas aukcione. Tačiau turguje menkė pirkėjams kainuoja beveik tiek pat, kiek ir anksčiau – iki šio didžiulio laimikio, praneša LTV „Panorama“.

REKLAMA

Menkes Baltijos jūroje žvejoja 25 laivai. Beveik keturis mėnesius jie prastovėjo uoste – išplaukti neleido prasti orai. Tris pastarąsias dienas laivai grįžo lūžtančiais triumais. Laimikis – 120 tonų.Tačiau džiaugėsi juo žvejai neilgai. Klaipėdos žuvininkystės produktų aukciono sandėliuose telpa tik apie 70 tonų, todėl keli laivai ledu vėsinti žuvį triumuose turėjo net dvi paras. Kaina dėl tokio pertekliaus drastiškai krito, tad žvejų viltys gerai užsidirbti žlugo.

REKLAMA
REKLAMA

Žvejų atstovai sako, kad tokia, anot jų, nenormali padėtis susiklostė, nes aukcionas, per kurį pagal žemės ūkio ministro įsakymą privalo realizuoti 80 proc. laimikio, priklauso ministerijai, nė vieno žvejų atstovo nėra net stebėtojų taryboje.

„Jeigu žvejai dalyvautų aukciono valdyme, mes visi su aukciono direktoriumi susirinktume ir apsispręstume, kiek aukcionas gali per dieną, per savaitę parduoti žuvies. Mes sudarytume grafikus, laivų išėjimas į jūrą būtų sankcionuotas mūsų pačių žvejų. Ir mes gaudytume tiek žuvies, kad jos kaina būtų labai palanki žvejams, tai yra 5–6 litai, gal ir daugiau“, – kalbėjo Žuvininkystės produktų gamintojų asociacijos pirmininkas Alfonsas Bargaila.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žvejai sako nesuvokiantys, kodėl aukcionas nesiima mažmeninės prekybos, kad žuvies čia galėtų nusipirkti visi norintys. Aukciono stebėtojų tarybos narys problemą įžvelgia kitur. Esą tai –prekybininkų godumas.

„Čia ateiti kiekvienam žmogui, ypač pagyvenusiam, važiuoti autobusu į miesto pakraštį pirkti žuvies – tikrai sudėtinga. Yra prekybos tinklas, turgaus prekiautojai, kurie sėkmingai prekiauja. Tačiau mane stebina kitkas: kai aukcione žuvies kaina buvo 6 litai, turguje buvo 10 litų. Vakar aukcione kaina buvo 3,60 litų, o turguje – vis tiek 10 litų“, – sakė Žuvininkystės tarnybos direktoriaus pavaduotojas Vaclovas Petkus.

Ką apie susidariusią situaciją mano aukciono vadovai, sužinoti nepavyko, nes aukciono direktorius nuo pirmadienio atostogauja.

Asta KAŽUKAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų