REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Izraelio portalas sudarė realių modelių musulmonių sąrašą ir sugriovė mitus, kuriuos sugalvojo žiniasklaida.

Izraelio portalas sudarė realių modelių musulmonių sąrašą ir sugriovė mitus, kuriuos sugalvojo žiniasklaida.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dauguma musulmonėmis vadinamų modelių, dirbančių ant podiumo ir filmavimo aikštelėse visame pasaulyje, iš tikrųjų su islamu neturi nieko bendro. Tačiau šiuolaikinės mados ir reklamos verslo pasaulyje, vis dėlto, yra keletas modelių, išaugusių musulmonų šeimose arba pasiskelbusių musulmonėmis, rašo „NEWSru Israel“. Leidinys sudarė sąrašą, į kurį įtraukė modelius – tikras musulmones ir tas merginas, kurioms Vakarų žiniasklaida savanaudiškais tikslais tik primetė ryšį su islamu.

REKLAMA

Portalo nuomone, pirmąja realia islamo pasaulio atstove, pakilusia ant Vakarų šalių podiumų, greičiausiai buvo Iman Mohamed Abdulmajid, daugiau žinoma kaip Iman. Gimė Somalyje 1955 metais, jos tėvas buvo diplomatas, dirbo Somalio pasiuntiniu Saudo Arabijoje, o motina – ginekologė. Mergina mokėsi Egipte ir Kenijoje.

Iman Mohamed Abdulmajid (livestory.com.ua nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Iman Mohamed Abdulmajid (livestory.com.ua nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)

Praėjusio amžiaus aštuntojo dešimtmečio viduryje mergina persikėlė į JAV, kur pozavo „Vogue“ ir kitiems populiariems žurnalams. Ji demonstravo Versace, Kleino, Yves Saint Laurento ir kitų kolekcijas. Fotografavosi apsinuoginusi Helmuto Newtono ir Annie Leibovitz studijose. Yra ištekėjusi už žymaus britų muzikanto Davido Bowie. Iman niekada neslėpė, kad buvo auklėta kaip musulmonė, tačiau nuo vaikystės ją traukė vakarietiška kultūra.

REKLAMA
REKLAMA

Devintojo dešimtmečio pabaigoje Vakarų pasaulį pribloškė Waris Dirie – kitos musulmonės iš Somalio, užaugusios klajoklių gentyje, drąsa. Ši mergina 1987 metais apsinuoginusi pozavo „Pirelli“ kalendoriui. Tais pačiais metais 22 metų Waris suvaidino antraplanį vaidmenį filme apie Jamesą Bondą, o vėliau pozavo „Chanel“, „Levi's“, „L'Oréal“, „Revlon“ ir kitoms firmoms, kai šios rengė reklamos kampanijas.

Waris Dirie (livestory.com.ua nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Waris Dirie (livestory.com.ua nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)

1995 metais britų televizijos kanalas BBC parodė dokumentinį filmą apie jos likimą. Baigusi modelio karjerą „dykumos gėlelė“ tapo rašytoja ir įžymia visuomenės veikėja. Ji pasišventė moterų teisių gynimui musulmoniškose šalyse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš dabartinių modelių musulmonių ypač išsiskiria Kenza Furat, Hana Ben Abdel Salam and Rome Faqih.

Kenza Furat, gimusi Tunise, 2011 metais tapo pirmąja arabe musulmone, kuri, vilkėdama bikinį, pozavo leidiniui „Sports Illustrated Swimsuit Issue“. Dabartiniu metu ji jau 10 metų bendradarbiauja su agentūra „Elite“.

Kenza Furat (livestory.com.ua nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Kenza Furat (livestory.com.ua nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)

Hana Ben Abdel Salam – irgi iš Tuniso. Ji yra kompanijos „Lancome“ veidas. Jai 21 metai, ir ji tik pradeda savo karjerą.

Rome Faqih, užaugusi išeivių iš Libano šeimoje, 2010 metais tapo pirmąja arabe, iškovojusia titulą „Mis JAV“. Pati Rome skelbėsi esanti musulmonė, nors ir pasakojo, kad jos giminaičiai švenčia tiek musulmonų, tiek krikščionių, tiek Amerikos nacionalines šventes. Be to, Rome neatsisako ir alkoholio, ji net dalyvavo striptizo konkurse. Keletas žymių musulmonų dvasininkų yra pareiškę, jog R. Faqih negali turėti nieko bendro su islamu.

REKLAMA

Leidinys mano, kad čia galima paminėti ir Hawą Diawarą iš Malio, kuri papasakojo žurnalistams, kad bijo fotografuotis su maudymosi kostiumėliu, nes tikėjimas neleidžia jai pozuoti apsinuoginusiai.

Taip pat musulmoniškose somaliečių šeimose išaugo Fatima Siyad, „America's Next Top Model“ 10-ojo sezono „bronzinė“ prizininkė, ir Rahma M., šiuo metu gyvenanti Norvegijoje.

Musulmonių, kurios buvo pradėjusios modelių karjerą, sąraše yra ir Gizem Memich, titulo „Miss Turkija 2010“ savininkė. Tačiau ši mergina nusprendė pasišvęsti pastatų dizaino studijoms ir ant podiumo nebepasirodo.

REKLAMA

Apskritai, šiuo metu Vakarų Europoje modelių darbą dirba ir reklamos versle sukasi ne daugiau kaip 10 musulmonių. Tačiau Europos ir JAV žiniasklaida ištikimybę islamui primeta daugeliui modelių, nepaisant to, kad merginos nebuvo auklėjamos pagal musulmoniškas tradicijas. Tiesiog frazė „musulmonė nusirengė“ traukia skaitytojus ir žiūrovus.

Modeliai – ne musulmonės, kurioms buvo primestas ryšys su islamu

Leidinio nuomone, vienas ryškiausių pavyzdžių buvo turkų kilmės vokietė Sila Sahin, kuri pozavo žurnalui „Playboy“ 2011 metų pavasarį. Leidėjai patys paleido gandus, kad modelis išpažįsta islamą. Ši informacija patraukė žiniasklaidos dėmesį ir sukėlė didelį skandalą. Rezultatas buvo tas, kad Sila, kuri tapo islamistų užsipuolimų ir net atvirų grasinimų objektu, turėjo aiškinti, kad neturi jokio ryšio su jokia religija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai kada Vakarų šalių leidiniuose „musulmone“ vadinama Rusijos supermodelis Irina Šeik (Šaichlislamova), o dažniausiai apie tai „prisimenama“, kai kalbama apie įžymaus portugalų futbolininko Cristiano Ronaldo draugės eilinę atvirą fotosesiją, pažymi leidinys. Jų vestuvės numatytos 2012 metų liepą, kai baigsis Europos čempionatas. Irinos tėvas buvo totorius, jis anksti mirė. Ją auklėjo motina, kuri nėra musulmonė. Pati Irina niekuomet nedarė jokių viešų pareiškimų apie savo santykį su religija.

Britų modelis ir televizijos laidų vedėja Jamilė Jamil neretai per klaidą taip pat priskiriama musulmonėms. Ji yra kilusi iš Bangladešo, bet ji – ne musulmonė. Apie tai kartą ji rašė savo tinklaraštyje „Twitter“, norėdama visiems laikams „nuraminti“ gerbėjus ir priešus.

REKLAMA

Su islamu nieko bendro neturi ir „Miss Albanija 2010“ Angela Martini. Kai mergaitei buvo 10 metų, ją išsivežė į Šveicariją, vėliau – į Jungtines Valstijas, kur ji ir pradėjo sėkmingą modelio karjerą.

Vokietijos žiniasklaida ne sykį užsiminė apie Nadios Abd al-Farradž – modelio ir aktorės,  2009 metais atidariusios parodą „Venus Erotic Fair“, „musulmonišką kilmę“. Jos tėvas kilęs iš Sudano, bet motina – vokietė, ir Nadia nebuvo auklėjama pagal islamo tradicijas.

Juodbruvą gražuolę Chanel Iman Robinson – vieną seksualiausių elitinės agentūros „Victoria's Secret“ angelų – taip pat „įrašė į musulmones“. Jos šaknys somalietiškos, tačiau mergina užaugo Amerikoje ir religijos neprisimena.

REKLAMA

Musulmonės dalyvauja specialiuose grožio konkursuose islamą išpažįstančių šalių atstovėms, kurie organizuojami Egipte, JAV ir kai kuriose kitose šalyse. Beveik niekas iš jų modelio karjeros vėliau nepasirenka, nors kai kurios merginos sutinka dirbti specialiose agentūrose, kurios aptarnauja musulmonus ir atsižvelgia į šios rinkos ypatumus, pažymi leidinys.

Nepaisant to, tarptautiniuose grožio konkursuose dažnai pasirodo merginos su arabiškais vardais ir pavardėmis.  Tačiau dažniausiai tai būna gražuolės, užaugusios krikščioniškose šeimose. Štai, pavyzdžiui, krikščionės yra tarptautinių konkursų dalyvės „Miss Libanas 2007“ Nadine Ndzheym  ir „Mis Libanas 2004“ Lamitta Frandzhih. Koptų (egiptiečių krikščionių) šeimoje užaugo „Mis Egiptas 2005“ Miriam Džordž, krikščionys buvo „Mis Prancūzija 2010“ titulą pelniusios Malikos Menard giminės iš Sirijos ir Maroko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų