REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) priėmė galutines ir neskundžiamas nutartis, kuriomis patvirtino, jog Konkurencijos taryba pagrįstai pripažino, kad AB „Autoūkis“, UAB „Autodina“ ir UAB „Moller Auto“, užsiimančios automobilių nuoma ir pardavimu, sudarė konkurenciją ribojančius kartelinius susitarimus.

REKLAMA
REKLAMA

Konkurencijos taryba 2010 m. nutarimu nustatė, kad šios įmonės dalyvaudavo viešuosiuose pirkimuose iš anksto suderinusios savo teikiamų pasiūlymų kainas ir tokiais veiksmais pažeidė Konkurencijos įstatymo 5 straipsnio reikalavimus, draudžiančius konkurentams derinti savo parduodamų prekių kainas.

REKLAMA

Rengdamas viešuosius pirkimus pirkėjas siekia, kad įmonės pateiktų konkuruojančius pasiūlymus, iš kurių pirkėjas galėtų išsirinkti jam priimtiniausią. Tais atvejais, kai įmonės pasiūlymų sąlygas iš anksto suderina prieš juos pateikdamos pirkėjui, viešojo pirkimo laimėtoją nulemia ne konkurencinė kova, o išankstinis įmonių susitarimas. Taigi tokiais atvejais pasiūlymų derinimo pasekmė yra ta, jog sudaromos sąlygos viešuosius pirkimus laimėti iš anksto žinomai įmonei, todėl pati viešųjų pirkimų procedūra tampa fiktyvi ir praranda savo prasmę, o pirkėjas netenka galimybės pasinaudoti konkurencijos tarp pardavėjų teikiama nauda ir nusipirkti prekių už palankiausią kainą. Todėl, pasak Konkurencijos tarybos pranešimo, tokie viešųjų pirkimų konkursuose dalyvaujančių įmonių susitarimai pateikti pirkėjui suderintus pasiūlymus vertinami kaip sunkūs Konkurencijos įstatymo pažeidimai, darantys tiesioginę žalą vartotojams. Už tokio pobūdžio pažeidimus Konkurencijos taryba įmonėms įprastai skiria reikšmingas pinigines baudas.

REKLAMA
REKLAMA

Už Konkurencijos įstatymo pažeidimą nagrinėjamu atveju Konkurencijos taryba paskyrė „Autoūkiui“ 210 tūkst. 800 litų, „Autodinai“ ‒ 117 tūkst. 800 litų ir „Moller Auto“ ‒ 1 mln. 266 tūkst. 500 litų pinigines baudas.

LVAT, savo sprendimais patvirtinęs Konkurencijos tarybos priimto nutarimo teisėtumą, kiek tai susiję su karteliniu susitarimu, įvertinęs visas reikšmingas bylos aplinkybes, įmonėms paskirtas baudas sumažino: „Autoūkiui“ skirta bauda sumažinta iki 120 tūkst. 436 litų, „Autodinai“ ‒ iki 52 tūkst. 803 litų bei „Moller Auto“ ‒ iki 802 tūkst. 136 litų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų