REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nematoma rinkos ranka visus ketverius metus Taivane laikė elektros energijos pardavimo kainas žemiau savikainos. Tai pasmerkė nacionalinę energetikos kompaniją Taipower „prisidaryti“ 4.3 mlrd. JAV dolerių skolų (2012 metų vasario pabaigos duomenys).

REKLAMA
REKLAMA

Kas dabar vyksta Artimuosiuose Rytuose, degalų kainų tikrai nemažina. Taigi Taivano vyriausybė paskelbė apie elektros kainų didinimą nacionaliniams vartotojams. Nuo gegužės 15 d. elektros kaina gyventojams padidės 16,9%,, prekybininkams – 30%, pramoniniam naudojimui – iki 35%.

REKLAMA

Atrodytų, kad mums visiškai nėra dėl ko jaudintis? Tačiau visa tai turės įtakos (tiesioginiai ar netiesioginiai) pabrangusiai produkcijai, kurią pagamino Taivano kompanijos. Situacija gali tapti tokia sudėtinga, jog net kai kurių regionų valdžios institucijos tikisi, kad kai kurios kompanijos perkels į užsienį.

Po elektros energijos kainų šuolio Taivane jos kaina bus didesnė didesnė nei tokiose šalyse, kaip, pavyzdžiui, Malaizija ir Pietų Korėja. Akivaizdu, kad verslininkai iš Taivano ims aktyviau domėtis Malaizijos verslo aplinka. Tuo pačiu metu Taivano elektros kaina yra mažesnė nei Japonijoje, Singapūre, Filipinuose ir Honkonge. Į šias šalis Taivano verslo nebėgs. Deja, šaltiniai neatskleidė elektros energijos kainų Kinijoje.

Energijos kainų kilimas turės teigiamą poveikį LED verslui. Visų pirma – su šviesos diodais apšviestoms gatvėms ir pastatams. Manoma, kad perėjimas prie LED apšvietimo leis sutaupyti iki ketvirtadalio visos elektros energijos, suvartojamos Taivane. Į šią pramonės šaką turėtų ateiti nauji pinigai, nors ši šaka niekada nekentėjo dėl subsidijų trūkumo. Visa tai leis LED technologijoms atlikti dar vieną naują šuolį į priekį. O štai motininės plokštės ir vaizdo plokštės, pagamintos Taivano gamyklose, turėtų pabrangti, kaip ir visa TSMC produkcija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų