REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artimiausiu metu Saulėje gali susidaryti keturi magnetiniai poliai. Toks reiškinys gali sukelti laikiną Žemės klimato atšalimą, mano Japonijos mokslininkai.

REKLAMA
REKLAMA

Apie tokią Japonijos nacionalinės observatorijos ir Gamtos mokslų instituto mokslininkų prognozę šiandien pranešė šios šalies spauda.

REKLAMA

Japonų mokslininkai remiasi ilgalaikių Saulės stebėjimų, kuriuos vykdo Japonijos kosminė observatorija „Hinode“, duomenimis, sakoma pranešime. Saulės tyrimams skirtas kosminis aparatas „Hinode“ buvo paleistas 2006 metais bendradarbiaujant su Japonijos kosmoso agentūra (JAXA), JAV ir D. Britanijos kosmoso tyrimų centrais.

Pasak mokslininkų, paprastai magnetiniai poliai Saulėje keičiasi vietomis kas 11 metų, tai yra, kas vieną Saulės aktyvumo ciklą. Magnetiniai ašigaliai Saulėje visada sutampa su geografiniais. Eilinis magnetinių polių pasikeitimas turėtų įvykti 2013 metų gegužės mėnesį, sakoma pranešime. Tačiau šį kartą, Japonijos heliofizikų teigimu, Saulės šiaurės ašigalyje pliuso pasikeitimas į minusą įvyks anksčiau – šių metų gegužę.

REKLAMA
REKLAMA

Neatmetama galimybė, kad Saulės pietų ašigalis po to taip pat pradės keisti pliusą į minusą, tačiau tam tikrą laiką abu Saulės geografiniai ašigaliai bus „pliusiniai“. Mokslininkų manymu, dėl šios priežasties Saulės pusiaujo srityje susiformuos du laikini neigiami magnetiniai poliai.

Tokie reiškiniai Saulėje vykdavo ir anksčiau, pavyzdžiui, XVII–XVIII amžiuose. Tada tai sutapo su gana smarkiu klimato atšalimu Žemėje. Japonijos mokslininkai mano, kad ir dabartinis keturių magnetinių polių susiformavimas Saulėje sukels laikiną klimato šiltėjimo mūsų planetoje pauzę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų