REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Sekmadienio popietę Lietuvos Respublikos Prezidentūros vidiniame kieme vyko visiems atvira sporto šventė. Įvairiausių sportinių ir liaudies žaidimų rungtyse savo vikrumą, taiklumą, sumanumą ir jėgas išbandyti norėjo visi – susirinkęs jaunimas, suaugusieji, vaikai, bei nemažas būrys senjorų.

Sekmadienio popietę Lietuvos Respublikos Prezidentūros vidiniame kieme vyko visiems atvira sporto šventė. Įvairiausių sportinių ir liaudies žaidimų rungtyse savo vikrumą, taiklumą, sumanumą ir jėgas išbandyti norėjo visi – susirinkęs jaunimas, suaugusieji, vaikai, bei nemažas būrys senjorų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šventės metu vilniečiams ir sostinės svečiams buvo pristatytos Prezidentės globojamos 5-osios pasaulio TAFISA sporto visiems žaidynės.

REKLAMA

„Sportuoti, draugiškai parungtyniauti, aktyviai gyventi kviečiame visus – ir jaunus ir senus. Mūsų tikslas – parodyti sportinių žaidimų įvairovę, paskatinti kuo daugiau žmonių juos išbandyti, sveikai ir aktyviai leisti laisvalaikį.“ – sveikindamas visus susirinkusius sakė žaidynių direktorius Kęstutis Petraitis. „Kaip ir ši šventė Prezidentūros kiemelyje, taip ir pasaulio TAFISA Sporto visiems žaidynės Šiauliuose yra atviros kiekvienam – kviečiame atvykti ir į Šiaulius, išbandyti savo jėgas varžantis su žaidynių dalyviais iš viso pasaulio.“

REKLAMA
REKLAMA

Šią vasarą, liepos 5-11 dienomis Šiauliuose vyksiančios žaidynės skirtos ne profesionaliems sportininkams, o mėgėjiškai sportuojantiems žmonėms. Tokio pobūdžio renginys Lietuvoje vyks pirmą kartą.

Lietų nuvijo piemenų išbandytais prašymais

Renginio pradžioje prapliupusį lietų folkloro ansamblių „Vieversėlis“ ir „Gerviki“ dalyviai nuvijo piemenų išbandytu prašymu „Saule šviesi, saulė brongi, ko nešvieti aukštai donguj!?" Šventės dalyviai netruko įsitikinti, kad liaudies išmėginti metodai kuo puikiausiai veikia – lietus pamažu nurimo, o sportiniuose kiemeliuose užvirė veiksmas – susirinkusieji žaidė krepšinį, tenisą, tamburello, šaškėmis, šachmatais, o drąsiausi išbandė ir originalesnių užsiėmimų – vaikščiojo kojūkais ar čiuožinėjo „vasaros slidėmis".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žaisminga mankšta kartu su Saulės krašto žmogeliukais, žaidynių simboliais Šauliukais, privertė kai kuriuos net nusimesti paltus ir striukes. „Svarbiausia pramankštinti veido raumenis! Taigi – šypsomės!!!" – juokadamsi ragino mankštos vedėja. Mankštos metu buvo atliekami ne tik sportiniai elementai, bet  ir kviečiama saulė, piešiamos širdys, siunčiami oro bučiniai.

„Ripką“ žaidė net Vytauto Didžiojo kariauna

Šventės Prezidentūros kiemelyje akcentas – lietuvių nacionalinis žaidimas „ripka“. Šį XV amžiuje kilusį piemenų žaidimą pristatė folkoloro ansamblio dalyviai, jį buvo galima išmėginti ir visiems norintiems. „Yra ką veikti, net suplukau. Bet labai patiko!“ – po išbandytos rungties sakė pensininkas Vytautas. „Būtinai parodykit „ripką“ per televizorių! Pirmą kartą žaidžiau ir matot, kaip spindi mano akys?“

REKLAMA

Saulės gimnazijos direktorius Jonas Klapatauskis, aiškinęs žaidimo taisykles ir teisėjavęs rungtyse sakė, kad Vytauto Didžiojo kareiviai fiziniam pasirengimui bei ištvermei stiprinti žaisdavo „ripką“. Ritinis buvęs labai populiarus – kai kuriuose regionuose vykdavo turnyrai tarp skirtingų kaimų komandų.

Ritinis žaidžiamas ritmušio (riestos lazdos, panašios į naudojamą ledo ritulyje) pagalba. Ritmušiu reikia išritinti už varžovų aikštelės galinės linijos ribų, arba įmušti į vartus ritinį – medinį diską, maždaug 17-18 cm skersmens, dažniausiai pagamintą iš medžio, tiesiog atpjovus gabalą storos medžio šakos.

REKLAMA

„Nerasite nei vienos  tokios pat ritmušio lazdos – jų nėra pirkti, tenka viską pasidaryti savomis rankomis.“ – pasakojo J. Klapatauskis. „O „ripką“ kuo puikiausiai galėtų žaisti Virgilijus Alekna, nes ritinis tiek svoriu tiek matmenimis labai panašus į jo diską, kurį nusviesti reikia tikrai nemažos jėgos.“

„Ripka“ entuziastų dėka pamažu populiarėja, buriasi komandos Plateliuose, Plungėje, Šiauliuose, Radviliškyje. Rittinis taip pat yra įtrauktas į TAFISA sporto visiems žaidynių programą, tad organizatoriai kviečia visus jį išbandyti ir liepos 5-11 dienomis vyksiančiose žaidynėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų