REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Drąsiaus Kedžio mažametės dukros likimui neabejinga Amerikos lietuvių bendruomenė kreipėsi į JAV valstybės departamentą. Iš daugiau kaip 9 tūkst. parašų ir aštrių argumentų sulipdyta peticija persiųsta įtakingiems JAV pareigūnams. Pagalbos prašymas persiųstas Valstybės sekretorei Hillary Rodham Clinton, demokratijos, žmogaus teisių ir darbo biuro sekretoriaus pavaduotojui Michaeliui H. Posneriui, vyriausiajai sekretoriaus pavaduotojai Deborah E. Graze ir kitiems įtakingiems politikams

REKLAMA
REKLAMA

Iš pradžių turėta vilčių, kad pavyks susisiekti su garsia aktore ir žmogaus teisių gynėja Angelina Jolie, bet užmegzti tokį kontaktą dar trūksta laiko. Tuo tarpu JAV lietuvių bendruomenė puikiai suvokia, kad veikti reikia čia ir dabar, nes kapsi paskutinės dienos (iki balandžio 26 d.), kai mažametės teta Neringa Venckienė dar gali mergaitę perduoti motinai „gražiuoju“. To daryti neketinama, todėl bijoma, kad gandais apraizgyti mergaitės paėmimo iš senelių namų planai gali būti įgyvendinti bet kurią akimirką.

REKLAMA

„Be jau minėtų aukštų JAV pareigūnų peticiją persiuntėme Europos ir Eurazijos reikalų biuro sekretoriaus pavaduotojui Philipui H. Gordonui, Šiaurės ir Baltijos regiono reikalų biuro direktoriui Dereckui Hoganui, Lietuvos skyriaus pareigūnei Carol Werner bei JAV ambasadai Lietuvoje“, – likusius adresatus įvardijo bendruomenės „Amerikos lietuviai“ atstovai. Anot jų, reakcijos kol kas nesulaukta, tačiau viliamasi, kad įtaką visame pasaulyje turintys politikai neatsuks nugarų.

REKLAMA
REKLAMA

Piktinasi teismų sprendimais

Peticijos autoriai pabrėžia, kad 2012-ųjų kovo 22 d. Kėdainių rajono apylinkės teismo pirmininkas V. Kondratjevas įteisino prievartos naudojimą, jog būtų pašalintos „kliūtys“ perduoti mažametę jos biologinei motinai. Nors esą pati mergaitė kaltina motiną pardavinėjus ją pedofilams.

„Tragedija, kuri nutiko dėl neigiamo prokurorų ir teisėjų nusiteikimo prieš D. Kedžio dukrą, susijusi su tuo, kad jos liudijimai apie labai įtakingų Lietuvoje asmenų – politikų, teisėsaugos pareigūnų ir verslininkų – dalyvavimą pedofilijos veikloje yra ignoruojami. O jie patys išnaudoja visas savo galias, kad perduotų mergaitę motinai iki tol, kol pedofilijos byla nebus išspręsta“, – piktinosi aktyvūs Amerikos lietuviai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Akcentuojama, kad anksčiau vienas Vilniaus teismas nustatė, jog yra pakankamai įkalčių, kad būtų pateikti kaltinimai mažametės mamai Laimutei Stankūnaitei, tačiau prokurorai vis delsė tai padaryti. „Maža to, vienas prokuroras paskelbė, kad jis norėtų, jog D. Kedžio dukros motina atstovautų jai šioje byloje. Iš pradžių teisėjai vertė mergaitę praeiti daugybę neetiškų psichologinio patikrinimo procedūrų, kurių metu ji nuolat liudijo prieš savo mamą ir pedofilus. Kadangi teisėjai iš traumuoto, tačiau aiškiai savo nuomonę išsakančio vaiko nesulaukė liudijimų, kurie būtų naudingi pedofilijos veikos vykdytojams, teisėjai nusprendė visiškai ignoruoti jos liudijimus ir nurodė perduoti mažametę motinai, taip siekdami užbaigti šią bylą“, – tvirtino peticijos autoriai.

REKLAMA

Priminė naudotą prievartą

Peticijos iniciatoriai JAV politikams akcentavo, kad kovo 22 d. visi su pasibaisėjimu stebėjome prievartą, vykdomą Lietuvos Respublikos vardu. „Buvo mėginama iš senelės rankų išplėšti persigandusį spiegiantį vaiką, nuolat kartojantį, kad ji nenori eiti pas mamą. Prieš mergaitę kaukėti apsauginiai ir biologinė motina L. Stankunaitė panaudojo jėgą, siekdami išsitempti ją iš namų. Maža to, kaukėti apsauginiai vaiko akivaizdoje sumušė mažametės senelę, pagyvenusią moterį, taip pat ir jos seserį“, – pabrėžė peticijos autoriai.

REKLAMA

Taip pat užsiminta, kad antstolė Sonata Vaicekauskienė prieš pedofilijos auką ir vienintelį gyvą liudytoją stojo su mažiausiai trisdešimt ginkluotų policininkų, pasiruošusių ją pagrobti, kad apsaugotų atsakinguosius už šio vaiko pardavinėjimą ir išnaudojimą.

„Toks mažo vaiko terorizavimas, kuriam sankciją išdavė ir palaikė Lietuvos pareigūnai, buvo nufilmuotas. Daugybė žmonių Lietuvoje, JAV ir kitose šalyse pasibaisėję žiūrėjo įrašą negalėdami patikėti savo akimis. Apie 9 tūkst. žmonių pasirašė peticiją, kuri reikalauja, kad Lietuvos pareigūnai nutrauktų agresiją ir prievartą prieš nekaltą mergaitę“, – teigė peticijos autoriai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Privaloma išklausyti mergaitės

Bendruomenės „Amerikos lietuviai“ atstovai priminė, kad smurtinė kampanija prieš mažametę nepavyko, nes vaiko teisių apsaugos darbuotoja nesileido antstolės ir policijos įbauginama ir nesutiko jiems padėti pabaigti savo smurtinės veiklos prieš panikos apimtą ir fiziškai sužalotą vaiką.

„Dabar antstolė, kad pasiektų savo, apmoko gausias pajėgas ir planuoja dar agresyvesnį reidą prieš mergaitę. Esame įsitikinę, kad perduoti mažametę jėga, prieš jos aiškiai išreikštą, dokumentais patvirtintą valią motinai yra nehumaniška ir prieštarauja sveikam protui. 8-metei turi būti užtikrinta teisė į sąžiningą pedofilijos bylos nagrinėjimą, kuri apimtų ir jos teisę liudyti ir (arba) kaip svarbų liudijimą pateikti ankstesnius pasisakymus“, – minėjo bendruomenės „Amerikos lietuviai“ atstovai.

REKLAMA

Prašo išsakyti poziciją

Peticijos autoriai prašo, kad JAV valstybės departamentas išreikštų savo poziciją šiuo klausimu, kadangi, anot jų, mažametės teisių pažeidimai prieštarauja ne tik sveikam protui, Lietuvos Konstitucijai, Lietuvos įstatymams, bet ir kelioms Jungtinių Tautų Vaiko teisų konvencijos, kurią Lietuva ratifikavo 1995 metais, nuostatoms.

„Pagarbiai prašome įvertinti šią situaciją kaip vertinate ir kitus žmogaus teisių pažeidimus pasaulyje. Tikimės, kad dėl pedofilijos bylos jūs atsiklausite ne Lietuvos pareigūnų, kurie iškraipo parodymus ir dangsto pedofilinės veikos vykdytojus, bet pasitelksite patikimą nepriklausomą šaltinį“, – rašoma JAV politikams įteiktoje peticijoje.

REKLAMA

JAV lietuvių bendruomenės atstovai užsiminė, kad pedofilijos byloje buvo patirta pakankamai daug mirčių, viena kurių – mergaitės tėvo D. Kedžio. „Todėl saugiausia mergaitei vieta gyventi – su teta Neringa Venckiene, kur mergaitė auginama jau keletą metų. Reikia tik vieno dalyko, kad būtų užtikrintas saugus mergaitės gyvenimas pas tetą – teisėjai ir valstybės pareigūnai turi liautis priekabiauti prie tetos ir bauginti ją už tai, kad rūpinasi mažamete ir siekia apginti jos teises“, – akcentus sudėliojo peticijos autoriai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ragina neklausyti „tų 15 proc.“

Peticijos autoriai pasakojo, kad JAV ambasadorė Anne E. Derse būdama Lietuvoje galėjo susipažinti su žmogaus teisių padėtimi. Bet tai, kad, anot jų, Lietuvos pareigūnai atvirai nesmurtauja prieš savo piliečius šaudydami juos gatvėse, visai nereiškia, kad žmogaus teisų yra paisoma.

„Prašome, kad JAV ambasadorė A. E. Derse apie žmogaus teisų padėtį pasikonsultuotų ne tik su 15 proc. lietuvių, kurie yra gana patenkinti tuo, kaip dirba politinės ir teisinės institucijos Lietuvoje, bet ir su 85 proc. (kaip tvirtina ES atlikta apklausa) Lietuvos gyventojų dalies atstovais, kurie nepasitiki teisine sistema dėl gausių neteisingumo ir korupcijos atvejų, kuriuos atlieka teisėjai ir politikai“, – pasitikėjimo teisėsauga klausimą judino peticijos autoriai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų