REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mažas ir nepretenzingas – toks iš pirmo žvilgsnio mums pasirodė „Canon“ fotoaparatas „IXUS 1100 HS“, skirtas mėgėjams. Pirmas įspūdis nenuvylė – nors galimybių daug bei įvairių, spalvų gylis nuotraukose, gausybė „žaislinių“ funkcijų, dydis ir kitos detalės įrodė, kad šis prietaisas tiks didelių reikalavimų savo fotoaparatui nekeliančiam žmogui.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, „IXUS“ fotoaparatų serija nuo pat atsiradimo yra gerokai kokybiškesnė nei to paties „Canon“ gaminama „PowerShot“ klasė, todėl nenustebkite – mūsų bandyto „IXUS“ kaina gerokai didesnė nei anksčiau bandyto „Canon PowerShot 150 SX“. Šios „muilinės“ kaina Lietuvoje svyruoja maždaug apie 1200 litų.

REKLAMA

Techninės savybės

„IXUS 1100 HS“ turi 12 kartų optinio priartinimo galimybę, 28 mm objektyvą ir metalinį korpusą. Gamintojas įdiegė „Pure Color II Touch“ liečiamąjį 3,2 colio įstrižainės ekraną, galimybę filmuoti „Full HD“ raiška (1920x1080 raiška 24 kadrais per sekundę), ISO jautrumas – nuo 100 iki 3200.

Fotoaparate įdiegtas „Smart Auto“ režimas, atpažįstantis 32 tipų aplinkas ir leidžiantis daryti optimalios kokybės nuotraukas, pačiam fotografui neįdedant nė lašo pastangų. „Muilinė“ leidžia padaryti daugybę kadrų nepertraukiamu režimu („High-speed Burst“ (suskaičiavome – daugiau nei 70)), sulėtinti įrašomą vaizdą iki 8 kartų, naudotis keliais skirtingais kūrybiniais filtrais.

REKLAMA
REKLAMA

Integruotas fotoaparato lęšis prilygsta 28 mm objektyvui, o „Canon“ jį prilygina plačiakampiams objektyvams. Dar viena detalė, palengvinsianti mėgėjų naudojimąsi fotoaparatu – šypsenos aptikimas. Nutaikius fotoaparatą į reikiamą žmogų, jis fotografuoti pradės pamatęs šypseną.

Kišenės ši skaitmeninė „muilinė“ tikrai nesvers – fotoaparatas sveria vos 206 gramus su maitinimo elementu ir atminties kortele.

Valdomas liečiant

Skaitmeninis fotoaparatas turi liečiamą ekraną, tad nerasite korpuse integruotų gausybės mygtukų. Visus pasirinkimus rasite liesdami ekraną. Tiesa, nesitikėkite, kad fotoaparatas reaguos taip, kaip šiandien reaguoja išmanieji telefonai juos liečiant. Čia reikės ne vos prisiliesti, bet šiek tiek ir paspausti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, ekranas reaguoja į šiltus pirštus, tad žiemą ar žvarbesniu oru, kai norėsite fotografuoti kuriuo nors iš rankinių nustatymų, tą padaryti bus ne tik sunku, neretai – tiesiog per šalta. „Auto“ režimas tuo metų laiku gali tapti geriausiu tokio fotoaparato savininko draugu.

Nekokybiškos nuotraukos prietemoje

12,1 milijonų taškų raiška kompaktiškam fotoaparatui – tikrai didelė. Fotografuojant didžiausia raiška gaunamos tikrai didelės nuotraukos: 56x31 cm. Tačiau norint puikios kokybės vien milijonų taškų raiškos nepakaks. „IXUS 1100 HS“ turi HS sistemą, kuri užtikrina gerą nuotraukų kokybę net esant prastam apšvietimui, tačiau, mūsų nuomone, net ir jos neužtenka.

REKLAMA

Tačiau tokia problema atsiranda fotografuojant didesnius objektus, esant gana monotoniškam fonui. Įsijungus „macro“ režimą padėtis geresnė, objektai ryškesni. Tiesa, daiktų krašteliai, išlendantys iš už „fokuso“ ribų, taip pat, kalbant fotografų žargonu, šiek tiek „muiluoti“, trūksta ir spalvų gylio. Erzino ir naktinė fotografija. Net naudojant blykstę ar ilgą išlaikymą, nuotraukų kokybe likome nepatenkinti.

Vis dėlto, jei esate mėgėjas ir nepretenduojate į aukšto lygio fotografiją, „IXUS 1100 HS“ jums patiks: didelės nuotraukos, puiki optinio priartinimo sistema, gera įrašų ir pakankama nuotraukų kokybė.

REKLAMA

Puikus filmavimui

Bandymas filmuoti su „IXUS“ nė kiek nenuvylė. Panašių rezultatų ir tikėjomės. Fotoaparatas puikiai fokusuoja vaizdą, filmavimo metu galima jį artinti ir tolinti, o filmavimas „Full HD“ kokybe yra tai, ko dažnas šiais laikais ieško. Ypač patiko tai, kad filmuojant vaizdas artinamas ne beprotišku greičiu, o itin tolygiai, todėl jei nemokate montuoti filmuotų vaizdų, jums ši fotoaparato savybė tikrai pravers.

Filmuodami prieblandoje greičiausiai kiek nusivilsite, mat peržiūrėdami vaizdus pamatysite, kad kai kurios spalvos itin išryškintos. Saulėtą dieną su šia problema susidurti neturėtumėte.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ypatingos detalės

Kūrybiški filtrai nudžiugins mėgstančius neįprastas kompozicijas ar iškreiptus vaizdus, kokie atsiranda, pavyzdžiui, naudojant „fish eye“ objektyvą. Verta dėmesio mums pasirodė šypsenos aptikimo technologija. Fotoaparatas tik tada pradės fotografuoti, kai užfiksuos šypseną žmogaus veide. Be to, padarys ne vieną kadrą, o kelis.

Be kita ko, „IXUS 1100 HS“ gali fokusuoti tą vaizdą, kurį jam nurodysite palietę ekraną. Norėdami fotografuoti, nebūtinai turėsite spausti mygtuką, įsijungus specialų režimą (Touch Shutter) užteks paliesti ekraną.

REKLAMA

Ar verta rinktis?

Canon IXUS 1100 HS“ kaina iš tiesų – gana didelė kaip tokio tipo fotoaparatui. Už skaitmeninį mėgėjiškos klasės prietaisą mokėsite maždaug 1200 litų. Tai nemenka suma. Tačiau mokėti yra už ką: didelis optinis artinimas, didžiulė raiška, liečiamas ekranas, kelios dešimtis aplinkų, išmanusis aplinkos aptikimas ir t.t.

Šio straipsnio autorė kartu su bendraminčiais taip pat rašo tinklaraštį www.itbase.lt.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų