REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandieninis turistas keliauja į vieną ar kitą pasaulio kampelį, paprastai, vedamas smalsumo paskatų ar trokšdamas pamatyti ir užfiksuoti atminimui nuostabaus grožio peizažą. Tačiau žemiau įvardytos vietovės garsėja ne tik savo istorija, bet religine bei dvasine prasme. Kelionių tinklalapis budgettravel.com siūlo susipažinti su švenčiausiomis vietomis iš viso pasaulio:

REKLAMA
REKLAMA

Ajerso uola (Uluru-Kata Tjuta) Australija

TOP 10 gamtos kūrinių, laikomų šventomis vietomis (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)TOP 10 gamtos kūrinių, laikomų šventomis vietomis (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)

Uluru, dar kitaip vadinama Ajerso uola - tai vienas didžiausių raudono smiltainio monolitų Žemėje, esantis Uluru-Kata Tjuta nacionaliniame parke, Centrinėje Australijoje. Nuo seno ši uola yra šventa Australijos aborigenų vieta. Urvais išraizgytos Uluru sienos, išmargintos neįkainojamais jų piešiniais. Aplink uolą aptikta nemažai archeologinių radinių, liudijančių, kad aborigenai čia gyveno jau prieš daugiau nei 20 tūkst. m. Pasak jų, tai dievų buveinė ir Sapnalaikio (angl. Dreamtime) – pasaulio pradžios, kai formavosi žemė – reliktas.

REKLAMA

Šventoji smegduobė (Cenote Sagrado), Meksika

TOP 10 gamtos kūrinių, laikomų šventomis vietomis (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)TOP 10 gamtos kūrinių, laikomų šventomis vietomis (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)


Šventoji smegduobė (angl. Sacred Cenote) įsikūrusi eko-archeologiniame parke, esančiame vos už 3 kilometrų nuo garsiųjų Chichen Itza majų šventyklų piramidžių Jukatano pusiasalyje, Meksikoje. Mezoamerikoje paplitę tokio tipo karstiniai ežerėliai susidarė lietaus vandeniui išplovus paviršinį klinčių sluoksnį ir susijungus su požeminiais urvais. Majai šias vietas laikė šventomis: tikėta, kad tai vartai į požeminę mirusiųjų karalystę.

REKLAMA
REKLAMA

Mahabodhi, Bodh Gaya, Indija


Mahabodhi vieta Buddh Gayjoje laikoma svarbiausia visiems budistams maldininkams. Buddh Gay vietovė (dabartinė Indija, Uttar Pradesh valstija) žinoma kaip Budos nušvitimo vieta, vienas iš pagrindinių budistinės piligrimystės centrų. Būtent čia apie 500 m. pr. Kr. princas Sidarta Gautama, medituodamas po šventuoju Bodi medžiu, pasiekė nušvitimą ir tapo Buda. Bodi medžio ataugėlės auga daugelyje Azijos budistinių vienuolynų. Šis medis yra virš 2200 metų senumo ir yra laikomas seniausiu dokumentuotu medžiu pasaulyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kailašo kalnas (angl. Mount Kailash), Tibetas

TOP 10 gamtos kūrinių, laikomų šventomis vietomis (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)TOP 10 gamtos kūrinių, laikomų šventomis vietomis (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)

Kailašas – tai Himalajų kalnas, pats aukščiausias Kailašo kalnagūbryje, Kinijoje. Šis juodos uolos kalnas vakarų Tibete yra laikomas šventa vieta keturių religijų pasekėjams - budistams, hinduistams, džainistams ir Bon tikėjimo šalininkams. Kalnas taip pat laikomas visatos centru. Tantriniai budistai tiki, kad Kailaso kalnas yra Budos Demchoko (žinomo ir kaip Demchogas), simbolizuojančio aukščiausią palaimą, namai. Hinduizmo mitologijoje Kailašas laikomas dievų Šivos ir Kuberos buveine, o džainistai, vadinantys Kailašą Aštapada, tiki, kad jų religijos įkūrėjas Rišabadeva toje vietoje pasiekė nirvaną.

REKLAMA

Sinajaus kalnas (angl. Mount Sinai), Egiptas


Sinajaus kalnas, dar vadinamas Mozės kalnu, – tai 2285 m viršukalnė Egipte. Pagal krikščioniškąją Bibliją, Mozė šio kalno viršūnėje gavo 10 Dievo įsakymų, iškaltų akmens luituose. Kalno viršūnėje yra Šv. Trejybės koplyčia ir ola, kurioje Dievas apsireiškė Mozei. Sakoma, jog šio kalno viršūnėje pasitikus saulėtekį, atleidžiamos visos nuodėmės. Sinajaus kalno papėdėje stūkso Šv. Katerinos vienuolynas, o netoliese galima išvysti Spalvotąjį Kanjoną.

Glastonberio viršukalnė (Glastonbury Tor), Anglija


Ši Somersete esanti kalva, ant kurios stovi XV a. paminklo griuvėsiai, St. Michael bažnyčia, ilgą laiką turėjo magišką ir religinę reikšmę. Prieš kelis šimtmečius senovės keltų civilizacija Glastonberio uolos viršukalnę laikė Gwyn ap Nudd, požemių karalystės ir fėjų karaliaus, namais. Vėliau, šioje vietoje buvo laikomi karaliaus Artūro Avalono ir karalienės Guineverės karstai, kurie, kaip spėjama, buvo atrasti XII amžiuje. Visai neseniai teoretikai šią vietą susiejo su Švento Gralio kilme, bet kad ir kokios legendos besklistų apie šią kalvą, vis dar manoma, kad ji turi dvasinę energiją. Turistai, bent kartą čia apsilankę, sako, kad juos užplūsta vilties ir tikėjimo banga.

REKLAMA

Kraterio ežeras (angl. Crater Lake), Oregonas


Skaidraus mėlio ežeras Oregono valstijoje susiformavo prieš 8000 metų Mazama kalno viršūnėje atsivėrusioje įduboje. Prieš tūkstančius metų per sprogimą nuvirto daugiau nei pusketvirto kilometro aukščio ugnikalnio viršūnė, o likusi didžiulė dauba tapo žinoma kaip Kraterio ežeras dabartinėje JAV Oregono valstijos teritorijoje. Indėnų gentis Klamath šį ežerą laiko šventu, nes, anot legendos, Mazama kalno sprogimas buvo požeminio ir aukštutinio pasaulių valdovų kova. Gentainiai prie šio ežero atlikdavo šventas apeigas bei vizijų ieškojimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Parnaso kalnas (angl. Mount Prnassus), Graikija


Delfai - tai senovės Graikijos šventykla, populiariausia archeologinė vietovė Graikijoje po Akropolio. Ji įsikūrusi apie 180 km nuo Atėnų ant Parnaso kalno. Anot senovės graikų, ši vieta buvo laikoma žemės centru. Kelionė į šią vietovę yra labai populiari ir įtraukta į beveik kiekvieną turą už Atėnų ribų. Senovės graikai tikėjo, kad Parnasas − viena iš dievo Apolono ir mūzų buveinių. Parnaso pietinėje papėdėje buvo Delfų miestas su garsia Apolono šventykla.

Atitlano ežeras (angl. Lake Atitlán), Gvatemala

TOP 10 gamtos kūrinių, laikomų šventomis vietomis (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)TOP 10 gamtos kūrinių, laikomų šventomis vietomis (nuotr. Flickr.com) (nuotr. Gamintojo)

Šis ežeras išsidėstęs šalia trijų didingų vulkanų – Atitlano, Tolimano ir San Pedro. Išvertus iš majų kalbos, ežero pavadinimas verčiamas kaip „vieta, kur vaivorykštė semiasi spalvas“. Pastaraisiais metais iš tamsiai mėlyno ežeras virsta melsvai žaliu. Specialistai kaltina dėl to dumblius, kurie žydi ištisus metus. Ežero pakrantėse gyvena 12 indėnų majų bendruomenių, kurios išsaugojo savo kalbą, savitą kultūrą ir gyvenimo būdą. Beveik kiekvienos pavadinime yra kokio nors šventojo vardas.

REKLAMA

Sedona, Arizona


Sedonos regionas Arizonoje ilgą laiką traukė žmones ne tik kaip raudonos uolos grožio paslaptis, bet ir kaip gydymu, dvasingumu ir magija pasižyminti vieta. Tarp raudoniu iš tolo šviečiančių kalvų įsikūręs Sedonos miestelis – viena žinomiausių pasaulyje jėgos vietų. Savotiška Žemės čakra. Todėl į Sedoną dažnai susirenka šamanai iš visų pasaulio pakraščių. Šioje vietoje jie atlieka savo mįslingus ritualus, per kuriuos pasipildo pačios Žemės jiems suteikiamos energijos. Pats miestelis alsuoja, mirga, skamba, kvepia ezoterika ir jos atributais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų