REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Viename valstybiniame sostinės lopšelyje-darželyje vos pusantrų metukų Anastasija per savaitę nukentėjo dukart. Iš pradžių mergaitę apdraskė kita mažametė, o praėjus savaitei jai įkando keliais mėnesiais jaunesnis berniukas.

REKLAMA
REKLAMA

Apie nelaimę neįspėjo

Nukentėjusios mergaitės mama Svetlana portalui Balsas.lt pasakojo, kad iš auklėtojų ar lopšelio-darželio vedėjos ji net neišgirdo atsiprašymo. „Pirmą kartą mergaitė nukentėjo iškart po Velykų. Balandžio 10 dienos vakarą atvykusi po darbų jos pasiimti tiesiog nustėrau. Niekas nesiteikė man pranešti, kad įvyko kažkoks incidentas. Pamačiusi kaip Anastasijai ties abiems žandukais matyti stiprūs nudraskymai, kreipiausi į auklėtoją“, – pasakojo mažametės mama.

REKLAMA

Papasakotas nelaimės scenarijus buvo įtikinamas. Mergaitė esą kartu su kitais vaikais sėdėjo ant puodukų, kai kita mažametė staiga pribėgo ir nagais stipriai sudraskė Anastasijos žandus. Viskas įvyko taip greitai, kad net nespėta sužiūrėti.

Darželio darbuotojos Svetlanai iš karto užtikrino, kad toks incidentas yra pirmasis. Nieko panašaus nėra nutikę, bet... Kitą dieną Svetlana, atvykusi į tą patį darželį, mergaitę rado tik su išvakarėse patirtais sužalojimais, kurie dar nebuvo spėję užgyti. „Kai atvykau vakare, man pasakė, kad nesijaudinčiau, nes ta pati mergaitė įkando tokiam berniukui. Suprask, kad tavo vaikas buvo ne vienintelė sunkaus būdo mažametės auka. Paguodos šiuose žodžiuose kažkaip vis tiek neįžvelgiau“, – atviravo Balsas.lt pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA

Vėliau kelios dienos praėjo ramiai, bet balandžio 18-ąją Svetlanai teko dar kartą patirti, ką reiškia išvysti sužalotą vaiką. „Šįkart auklėtoja mane jau pasitiko prie durų. Jos žodžiai, kad „pas mus vėl nutiko nelaimė“ šiek tiek pakirto kojas. Tik spėjau paklausti, kas nutiko, ir pamačiau stipriai ištinusią dukrytės akį“, – pasakojo Svetlana. Mergaitė šį kartą nukentėjo nuo to paties berniuko, kuriam buvo įkasta prieš savaitę. Kaip pasakojo auklėtoja, mažametė stovėjo apsikabinusi jos koją. Greičiausia iš pavydo prisiminęs patirtą skriaudą, berniukas pribėgo ir įkando. O pats berniukas, nors ir šiek tiek jaunesnis, tačiau buvo gerokai „solidesnio“ sudėjimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mergaitę pasiėmusi mama nutarė stabtelėti vaistinėje, kad gautų kokio tepalo, padėsiančio sumažinti tinimą. Tačiau susidariusias kraujosruvas ir dantukų žymes išvydusi vaistininkė patarė vykti į ligoninę. Žaizdą apžiūrėję gydytojai ją greitai sutvarkė.

Darželio nekaltina

Nepaisant patirto streso ir mergaitės patyrimų, Svetlana neskuba kaltinti tik lopšelio-darželio darbuotojų. „Vaikus prižiūrinčios auklėtojos tikrai užsiima su vaikais. Galbūt darželio vedėja galėjo manęs bent atsiprašyti, tačiau to nepadarė. Vis dėlto, po antrojo karto paklausiau, ką apie savo agresyvią dukrą galvoja jos mama. Gautas atsakymas šokiravo“, – tikino mažametės motina.

REKLAMA

Darželio auklėtojos papasakojo sunkiai suvaldomos mergaitės mamai apie tai, kas nutiko. Tačiau ši nepuolė atgailauti ar bent jau atsiprašinėti, o tiesiog pareiškė: „Nieko padaryti negaliu. Vaiko veiksmai dienos metu yra tik auklėtojų atsakomybė.“

Svetlana neslepia, kad pastarųjų dienų įvykiai pakirto mergaitės pasitikėjimą savimi. Pirmiausia mamai užkliuvo tai, kad iš ryto prieš atsisveikindama mergaitė stipriai apsivijo jos kaklą ir ištarė – „Mama, popa...“

„Anksčiau būdavo taip, kad norėdama ją išsivežti turėdavau vilioti žaislais, bet paskutinį kartą vos tik pamačiusi, kad atvykau, ji net nebaigė valgyti vakarienės ir puolė man ant kaklo. O pavalgyti ji tikrai mėgsta“, – pasakojo Balsas.lt pašnekovė.

REKLAMA

Leisti vaiką į kitą darželį, anot Svetlanos, sudėtinga. Moteris teigė svarsčiusi tą galimybę, tačiau naujo darželio paieškos buvo itin sudėtingos. „Radau vieną, kuriame už mėnesį reikėtų mokėti 1200 litų, o kiti valstybiniai darželiai yra perpildyti ir man pasiūlyta tik užsirašyti į eilę“, – tikino Balsas.lt pašnekovė.

Kas atsakingas?

Nors Svetlana neskuba kaltinti paties darželio, tačiau kantrybė taip pat turi savo ribas. Todėl jeigu mergaitė nukentės trečią kartą, moteris teigia, būtinai kreipsis į savivaldybę. „Domėjausi ir man paaiškino, kad su problemiškais vaikais galima susitvarkyti. Reikia iškviesti socialinius darbuotojus ir oficialiai įregistruoti incidentą. Bet tada bus pakenkta tam problemiškam, bet vis dėlto vaikui. Tas įrašas jį lydės visą gyvenimą. Gali nebepriimti kiti darželiai ar tam tikros mokyklos. To daryti tikrai nesinori“, – pasakojo dukart nukentėjusios mažametės motina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorius Gintaras Petronis pasakojo, kad atsakomybė dėl darželyje palikto vaiko pagal nustatytą tvarką tenka auklėtojai. „Jeigu vaikų darželyje įvyko incidentas, tada yra atsakingas auklėtojas. Tėvai palieka vaiką, todėl tiesioginė atsakomybė jiems negresia“, – pabrėžė G. Petronis. Užsiminus, kad mūsų istorijos atveju, sunkiai sutramdomos mergaitės mama kaltę taip pat suvertė darželio auklėtojai, Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorius tik atsiduso: „Gaila, kad yra tokių tėvų, kurie kaltę suverčia kitiems. Bet priežasčių reikėtų ieškoti šeimose, nes vaikai iš jų dažniausia atsineša savo elgesio modelius.“

REKLAMA

Tačiau jeigu kilo kažkoks konfliktas, tai nukentėjusio vaiko tėvai privalo kreiptis į vaikų darželio direktorę. „Direktorė turi išsiaiškinti, kodėl auklėtoja tinkamai neprižiūrėjo vaikų. Tuo atveju, kai ant vaiko kūno matyti smurto žymės galima kreiptis ir į policiją. Aišku, policija yra kraštutinis atvejis, bet tokia galimybė tėvams suteikiama“, – pasakojo savivaldybės atstovas.

Anot G. Petronio, kiekviename darželyje dirba specialistų komanda, todėl problemos dažniausia išsprendžiamos įstaigos viduje. „Problemiški vaikai nėra lengva ranka šalinami iš darželio. Su vaiku yra dirbama. Galima jam skirti specialų pedagogą, su juo dirba psichologai. Tokie vaikai tikrai neatsiduria kažkokioje įskaitoje. Todėl problemų dėl patekimo neturėtų būti. Praktika, kai vos susidūrus su problemomis yra keičiamas darželis – ydinga“, – teigė G. Petronis.

REKLAMA

Prakalbus apie tai, kai nemalonių incidentų vaikų darželiuose nepavyksta išvengti dėl per didelio krūvio auklėtojoms, G. Petronis tvirtino, kad užimtumas yra konkrečiai apibrėžtas. „Lopšelių-darželių grupėse gali būti ne daugiau kaip 15 mažylių, o darželių – iki 20 vaikų. Šis skaičius vaikų tenka vienai auklėtojai. Praktika rodo, kad jis nėra per didelis. Bet jeigu susiformuos neigiama praktika, tada bus galima peržiūrėti galiojančią tvarką ir imtis pokyčių.“

Maži vaikai elgiasi spontaniškai

Su lopšelyje-darželyje nutikusia istorija susipažinusi Vilniaus universiteto docentė, psichologė Rasa Bieliauskaitė Balsas.lt pasakojo, kad mergaitę apdraskiusios ir berniukui įkandusios mažametės elgesys nėra netikėtas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tokio amžiaus vaikai neturi kitų būdų išreikšti savo jausmų ir emocijų. Todėl pajutę pyktį ar išgąstį, jie spontaniškai reaguoja. Ta reakcija priklauso nuo vaiko temperamento ir būdo. Yra tokių, kurie greičiau reaguoja. Todėl suaugusiam svarbu suprasti, kas slypi už vaiko minčių. Bandyti pasikalbėti su juo ir paaiškinti, kad vienaip ar kitaip elgtis yra blogai. Suprantama, kad suaugusiems kartais yra sunku spėti reaguoti į netikėtas ir greitas vaiko reakcijas“, – pasakojo R. Bieliauskaitė.

Balsas.lt pašnekovė pakartojo jau išsakytą nuomonę, kad kol vaikai yra darželyje, tol atsakomybė krenta ant auklėtojos pečių. „Bet yra dalykų, kurių negalima reikalauti. Jeigu vaiko problemos kartojasi pastoviai, tada darželio vadovybė turėtų į viską pažiūrėti atidžiau. Tokiu atveju reikia suteikti problemiškam vaikui visokeriopą pagalbą. Pastebėjus, kad vaikas nuolat būna piktas, irzlus, tada reikia kalbėti su tėvais“, – pabrėžė R. Bieliauskaitė.

REKLAMA

Anot psichologės, kalbant apie vaikus nereikia per daug ieškoti sudėtingų dalykų. Mat vaikai yra nesubrendę būti kolektyve. „Jie per maži, nežino suaugusiems galiojančių normų ir taisyklių. Viso to išmokstama su laiku“, – tikino Balsas.lt pašnekovė.

Turite informacijos apie problemas vaikų darželiuose arba esate patekę į panašią situaciją? Rašykite mums elektroniniu paštu: [email protected]. Anonimiškumą garantuojame.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų