REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokslininkai teigia, kad labai sausu laikytame Afrikos žemyne iš tikrųjų yra didžiulis kiekis gruntinio vandens, praneša BBC.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jų, bendras požeminio vandens kiekis Afrikoje yra 100 kartų didesnis nei antžeminio. Mokslininkai tai išsiaiškino pirmą kartą sudarę detalų visą žemyną apimantį požeminių vandens telkinių žemėlapį.

REKLAMA

Didžiosios Britanijos mokslininkai pasinaudojo jau esamais hidrogeologiniais žemėlapiais ir 283 vandeningo požeminio sluoksnio tyrimų rezultatais.

Šiuo metu visoje Afrikoje apie 300 mln. žmonių neturi švaraus geriamo vandens. Manoma, kad vandens poreikis dar labiau išaugs, nes didėja gyventojų skaičius ir poreikis drėkinti laukus.

Paviršiuje esančias gėlo vandens upes ir ežerus stipriai veikia sezoniniai potvyniai ir sausros, todėl žmonėms periodiškai trūksta vandens gerti ir laukams drėkinti. Šiuo metu tik 5 proc. dirbamos žemės yra drėkinama.

REKLAMA
REKLAMA

Naujo tyrimo duomenys rodo, kad dauguma Afrikos šalių, kuriose trūksta vandens, iš tikrųjų po žeme turi didelius gruntinio vandens kiekius.

Mokslininkai teigia, kad šį vandenį geriausia būtų išgauti darant nedidelius gręžinius. Baiminamasi, kad dėl didelių gręžinių vandens atsargos labai greitai sumažėtų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų