REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas po svarstymo pritarė Fizinių asmenų bankroto įstatymo projektą ES, kuriuo numatoma įtvirtinti fizinio asmens bankroto galimybę. Už teisės akto projektą balsavo 58 Seimo nariai, prieš – 1, susilaikė 6 parlamentarai. Tam, kad įstatymas būtų priimtas, Seimas turės balsuoti dar kartą.

REKLAMA
REKLAMA

Projekto rengimą paskatino tai, kad dabartinis teisinis reglamentavimas nesudaro galimybės fiziniams asmenims skelbti bankrotą. Vertinant tokius asmenis, kurie verčiasi verslu, jie iš tikrųjų užsiima tuo pačiu, ką daro juridiniai asmenys, vienintelis skirtumas yra tas, kad jie tai daro neįsteigę įmonės. Vien todėl, kad jie veiklą vykdo neįsteigę įmonės ir dirba, pavyzdžiui, išsiėmę verslo liudijimą, jie konkurenciniu požiūriu atsiduria blogesnėje situacijoje nei juridiniai asmenys. Be to, konkurenciniu požiūriu jie atsiduria blogesnėje situacijoje nei užsienio fiziniai asmenys tose valstybėse, kur fizinių asmenų bankrotas egzistuoja.

REKLAMA

Leidus fiziniam asmeniui bankrutuoti ir suteikus jam viltį, kad po kelių metų jo skolos gali būti nurašytos, jis būtų suinteresuotas dirbti legaliai ir grąžintų bent dalį skolų, tuo tarpu neleidus, jis gali visą gyvenimą slėpti savo pajamas.

Prenešėjo Vytauto Gapšio teigimu, tai yra naujas teisinis reglamentavimas Lietuvoje, o projektas yra sudėtingas ir jo parengimas užtruko nemažai laiko.

Pasak jo, projektas svarbus, nes iki šiol fizinis asmuo negalėjo pagal LR įstatymus skelbti savo bankroto, inicijuoti tokios procedūros, nors ta procedūra yra būdinga kai kurioms ES šalims.

REKLAMA
REKLAMA

„Fiziniai asmenys, kurie susidūrę su mokumo problemomis, galės grįžti prie normalių socialinių-ekonominių santykių. Žinoma bus nustatyta galimybė dalį skolų grąžinti. Tai būtų svarbu ir bankiniam sektoriui, kuris kartais šiek tiek pergyvendavo dėl įstatymo galiojimo ir to, kaip tai atsilieps rinkoje“, - aiškino V. Gapšys.

Biudžeto ir finansų komitetas bei kaimo reikalų komitetas, kuriems šis įstatymo projektas tai pat buvo siūlomas svarstyti, pasisakė už.

Svarstomu projektu siekiama sudaryti sąlygas atkurti sąžiningo fizinio asmens, taip pat ūkininko ir kito fizinio asmens, kuris verčiasi individualia veikla, kaip ji apibrėžta Lietuvos Respublikos gyventojų pajamų mokesčių įstatyme, mokumą užtikrinant kreditorių reikalavimų tenkinimą šio įstatymo nustatyta tvarka siekiant teisingos skolininko ir jo kreditorių interesų pusiausvyros.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įstatymo projekte siūloma įtvirtinti, kad fizinio asmens nemokumas – fizinio asmens būklė, kai jis negali įvykdyti skolinių įsipareigojimų, kurių mokėjimo terminai suėję ir kurių suma viršija 25 Vyriausybės patvirtintas minimaliąsias mėnesines algas (apie 20 tūkst. Lt). Šis įstatymas būtų taikomas fiziniam asmeniui, neatsižvelgiant į jo skolinių įsipareigojimų atsiradimo laikotarpį.

Pagal siūlomą projektą fizinio asmens bankroto procesas vyktų teismo tvarka, o inicijuoti fizinio asmens bankroto procesą galėtų tik pats fizinis asmuo. Remiantis projekto nuostatomis fizinis asmuo, ketindamas pateikti pareiškimą dėl bankroto bylos iškėlimo, ne vėliau kaip prieš mėnesį iki šio pareiškimo pateikimo dienos privalėtų apie tai pranešti raštu visiems kreditoriams ir tik tuomet galėtų pateikti pareiškimą teismui.

REKLAMA

Nuo teismo nutarties iškelti fizinio asmens bankroto bylą įsiteisėjimo dienos fizinio asmens turtu ir visomis gaunamomis fizinio asmens pajamomis disponuotų bankroto administratorius. Fizinio asmens kreditorių reikalavimams tenkinti ir jo mokumui atkurti turėtų būti parengtas planas, kurio įgyvendinimo trukmė negalėtų būti ilgesnė nei penkeri metai.

Pagal projektą antrą kartą bankrutuoti fizinis asmuo galėtų ne anksčiau kaip po dešimties metų po šio proceso. Priėmus šį teisės aktą, įstatymas įsigaliotų 2013 m. kovo 1 d.

Šiuo metu galiojantys teisės aktai nenumato nemokaus fizinio asmens bankroto galimybės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų