REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos apeliacinis teismas šiandien atmetė už dyzelino vagystes iš naftotiekio į nusikalstamą susivienijimą susibūrusių nuteistų vyrų apeliacinius skundus.

REKLAMA
REKLAMA

Teismo kolegijos nuomone, Panevėžio apygardos teismo 2009 m. kovo 16 d. nuosprendis yra teisėtas ir pagrįstas. Pirmosios instancijos teismas išsamiai ir nešališkai ištyrė nusikalstamų veikų padarymo aplinkybes, iš esmės tinkamai įvertino byloje surinktus įrodymus bei pagrįstai konstatavo, kad nuteistieji  padarė skundžiamu nuosprendžiu jiems inkriminuotas nusikalstamas veikas.

REKLAMA

Nors visi skundus padavę nuteistieji ginčijo savo dalyvavimą nusikalstamo susivienijimo veikloje, byloje yra visi požymiai, patvirtinantys, kad toks susivienijimas buvo suburtas, o jį įkūrė, jam vadovavo, darbus organizavo Virgilijus Tuomas (gim.  1964 m.) – tai patvirtina kitų nuteistųjų parodymai. Šis ūkininkas buvo nuteistas 13 metų laisvės atėmimo bausme, jo bendrininkas Bronius Vickus (gim. 1960 m.) – pusaštuntų metų laisvės atėmimo bausme, kiti nuteistieji – švelnesnėmis bausmėmis. Šiaurės Lietuvoje veikusioje grupuotėje buvo ir kyšininkavusių policijos ir sienos apsaugos tarnybos pareigūnų. Grupuotė iš 17 asmenų 2002–2003 m. iš naftotiekio vogė naftos produktus.

REKLAMA
REKLAMA

Teismas nerado argumentų sumažinti nuteistiesiems priteistus civilinius ieškinius. Pirmosios instancijos teismas, tinkamai įvertinęs kratų metu nusikaltimų padarymo vietose, automobiliuose, tam tikrose bendrovėse rasto ir grąžinto dyzelino, nuteistųjų ir liudytojų parodymus apie parduoto ir įgyto dyzelino kiekius, pateiktus rašytinius įrodymus apie pagrobto dyzelino kiekių apskaičiavimus ir savavališko produktotiekio įsipjovimo padarinių likvidavimo išlaidas, pagrįstai AB „Orlen Lietuva“ (buvusi AB „Mažeikių nafta“) priteisė beveik 88 tūkst. Lt, o RTAB Latvijos-Rusijos įmonei „Lat Ros Trans“ – virš 40 tūkst. Lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teismas pabrėžė, kad šios bylos nagrinėjimas užsitęsė dėl jos sudėtingumo, nuteistųjų ar jų gynėjų dažno neatvykimo į teismo posėdžius dėl svarbių priežasčių arba dėl ligų. Tačiau tai nėra pagrindas švelninti bausmes kai kuriems nuteistiesiems, kaip jie to prašo.

V. Tuomas prašė panaikinti apygardos teismo nuosprendį ir jį dėl daugelio inkriminuotų veikų išteisinti. Jo manymu, apkaltinamasis nuosprendis neteisėtas ir nepagrįstas. Jis teigia, kad nusikalstamą susivienijimą ir naftos produktų vagystes organizavo kiti asmenys.

Ši Lietuvos apeliacinio teismo nutartis dar gali būti skundžiama Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų