REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymas galioja vos keturis mėnesius, o per šį laiką policijoje užregistruota beveik 10 tūkst. atvejų, kai pareigūnams teko vykti aiškintis šeiminių konfliktų. Smurto tendencijos išliko nepakitusios – daugiausia ranką pakelia vyrai, bet užregistruoti ir keli atvejai, kai nesusivaldė moterys bei vaikai.

REKLAMA
REKLAMA

Įspūdingi skaičiai

Policijos atstovų skaičiavimais, per pastaruosius keturis mėnesius iš viso užregistruoti 9819 pranešimai apie galimą smurtą artimoje aplinkoje. „Pabrėžiu, kad gauti iškvietimai toli gražu ne visada pasitvirtina. Todėl daug realesnis rodiklis yra pradėtų ikiteisminių tyrimų skaičius. Iš viso per keturis mėnesiu pradėti 3309 tyrimai“, – pasakojo Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

REKLAMA

Iš viso per pirmąjį mėnesį policija gavo 3489, per antrąjį – 2220, per trečiąjį – 1977, per ketvirtąjį – 2133 iškvietimus dėl smurto artimoje aplinkoje. Pirmąjį mėnesį buvo pradėti 1176, antrąjį – 737, trečiąjį – 674, ketvirtąjį – 722 ikiteisminiai tyrimai.

„Remiantis statistika, dažniau smurtauja vyrai. Per jau minėtą laikotarpį įtariamaisiais pripažinti 2776 vyrai, 115 moterų ir 6 vaikai. Iš viso artimoje aplinkoje nukentėjo 2777 moterys, 288 vyrai, 236 vaikai“, - skaičius vardijo R. Matonis.

REKLAMA
REKLAMA

Įstatymas veikia

Motinos ir vaiko pensiono direktorė Nijolė Dirsienė iš Balsas.lt išgirdusi apie policijos paskelbtą statistiką iš pradžių šiek tiek sutriko. „Smurto atvejų tikrai labai daug. Skaičiai pakankamai dideli, palyginti su praėjusiais metais. Bet pradėti ikiteisminiai tyrimai reiškia, kad priimtas įstatymas veikia“, – teigė N. Dirsienė.

Anot jos, dabar viskas priklausys nuo efektyvaus teismų darbo. „Teisėjai turi priimti teisingus sprendimus. Kai smurtatutojai pamatys, kad įstatymas veikia ir skiriamos jiems nepalankios bausmės, jie gerai pagalvos prieš pakeldami ranką“, – pabrėžė N. Dirsienė.

Motinos ir vaiko pensiono direktorė pridūrė, kad 10 tūkst. iškvietimų dar nereiškia, kad tik tiek žmonių patyrė ar matė smurtą. „Skaičiuojant grubiai, šeimoje yra du suaugusieji. Tarkime jie augina bent vieną vaiką. Tai jau smurtą mačiusių ar patyrusių žmonių skaičius šokteli iki 30 tūkstančių. O ką jau kalbėti apie tuos atvejus, kai tiesiog nusprendžiama nesikreipti į policiją. Tokių tikrai yra daug. Bet gal šis įstatymas paskatins kenčiančius smurtą prabilti“, – svarstė N. Dirsienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų