REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV mokslininkai teigia, kad optimizmas gali sumažinti širdies ligų ir insulto riziką, praneša BBC.

REKLAMA
REKLAMA

Harvardo universiteto visuomenės sveikatos fakulteto mokslininkai peržiūrėjo daugiau nei 200 tyrimų duomenis ir priėjo išvadą, kad optimizmas mažina širdies ligų ir insulto riziką. Nors tokie žmonės gali būti apskritai sveikesni, mokslininkai mano, kad gerovės jausmas mažina tokius širdies ligų ir insulto rizikos faktorius kaip aukštas kraujospūdis ir cholesterolio lygis. Tuo tarpu stresas ir depresija jau seniai siejami su širdies ligomis.

REKLAMA

Peržiūrėjus tyrimus, kurių metu buvo fiksuojama dalyvių psichologinė gerovė bei širdies ir kraujagyslių sistemos sveikata, paaiškėjo, kad optimizmas, pasitenkinimas gyvenimu ir laimės jausmas gali būti susiję su mažesne širdies ir kraujotakos ligų rizika, nepriklausomai nuo žmogaus amžiaus, socialinės ir ekonominės padėties, rūkymo įpročių ar svorio. Pačių optimistiškiausių tyrimų dalyvių rizika susirgti širdies ligomis buvo net 50 proc. mažesnė.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimą atlikusi daktarė Julia Boehm su kolegomis pabrėžia, kad tyrimas neįrodo, kad optimizmas apsaugo nuo širdies ligų. Objektyviai įvertinti psichologinę gerovę yra labai sunku, o faktoriai, tokie kaip cholesterolio lygis ir diabetas, turi daug didesnę įtaką ligoms.

Optimistiškesni tyrimų dalyviai taip pat rinkosi sveikesnį gyvenimo būdą, daugiau sportavo, valgė sveikesnį maistą, ir tai galėjo turėti įtakos tyrimo išvadoms. Vis dėlto, net atsižvelgus į šiuos ir kitus faktorius, pavyzdžiui, miego kokybę, ryšys tarp optimizmo ir sveikesnės širdies išliko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų