REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo laikinoji komisija, tirianti „Snoro“ bankroto aplinkybes, šiandien apklausė buvusį premjerą Gediminą Kirkilą. Jis žurnalistus patikino, kad jo laikais visų bankų būklė buvo gera.

REKLAMA
REKLAMA

„Jie visi buvo pelningi, turėjo įstatinius kapitalus, didelius kreditinius resursus, labai pigiai dalijo juos, ir tai galbūt viena iš priežasčių, kodėl burbulas buvo išpūstas. <...> Situacija buvo priešinga negu yra dabar, kai resursų stinga“, – teigė jis.

REKLAMA

Buvęs premjeras pabrėžė, kad bankų ir jų finansinės būklės priežiūrą vykdo centrinis bankas, o Vyriausybė pagal Konstituciją ir pagal europinę tradiciją negali kištis į šią priežiūrą.

„Mes gaudavome tik tokią informaciją apie bankų būklę, kokią gaudavo ir Seimas. Jokios papildomos negaudavome“, – konstatavo jis.

Taip pat G. Kirkilas atskleidė, kad nuo 2002 iki 2010 metų buvo vykdomas kitas tyrimas dėl kai kurių bankų pinigų kilmės, tarp jų ir „Snoro“, tačiau nebuvo įrodyta, kad ta pinigų kilmė buvo netinkama. Politikas nesiėmė įvardyti kitų bankų, kurie buvo tikrinami dėl pinigų kilmės, nes ši informacija yra slapta, o bankų sektorius yra jautrus dalykas.

REKLAMA
REKLAMA

Jo manymu, Lietuvos bankų priežiūra galėjo būti nepakankama, ir neatmetė galimybės, kad „Snore“ situacija per vieną naktį pasikeisti galėjo.

„Jeigu didelė pinigų suma kažkur buvo pervesta, tai galėjo pasikeisti. Bankas, matot, yra labai jautri institucija, gali pasikeisti ir per vieną dieną daug kas“, – sakė jis.

[papildyta 17:20] Premjeras Andrius Kubilius po apsilankymo „Snoro“ komisijoje kalbėjo apie tai, kad bankinė priežiūra Lietuvoje tikrai nebloga, tačiau visada galima siekti ir tobulinimo.

„Snoro“ banko krizė buvo individuali krizė, sukelta ne kažkokių didesnių sisteminių problemų, o galimai „Snoro“ akcininkų nusikalstamos veiklos. Krizė Lietuvos banko, Vyriausybės ir Seimo dėka buvo suvaldyta efektyviai ir apdraustų indėlininkų interesai buvo apsaugoti“, – teigė jis.

Taip pat jis patikino, kad apie Lietuvos banko valdybos sprendimą skelbti moratoriumą, nušalinti banko vadovybę, paskirti laikinąjį administratorių ir siūlyti Vyriausybei nacionalizuoti banką sužinota lapkričio 16 dieną apie 3 valandą dienos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų