REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Investuotojas, verslininkas ir keliautojas Simonas Blackas nuolatos lankosi Europoje. Keliaudamas po Jungtinę Karalystę, Skandinaviją ir Lietuvą jis negalėjo nepastebėti sparčiai augančių degalų kainų, kurios baigia išvesti iš kantrybės vietos gyventojus, rašo „Business Insider“.

REKLAMA
REKLAMA

Savaitgalį vyriškis praleido Londone. „Kainos šiame mieste tapo absurdiškos, metro, taksi, maisto produktų ir restoranų įkainiai nuolatos auga“, – sako S. Blackas.

REKLAMA

Nepaisant to, Didžioji Britanija nutarė padidinti PVM ir dar labiau paspartinti kainų augimą.

„Lietuvoje dėmesio ir kritikos centre atsidūrė degalų kainos, susiklosčiusi padėtis verčia vietos gyventojus iš Baltarusijos gabenti kontrabandinius degalus ir pardavinėti juos su 30 proc. nuolaida“, – savo tinklaraštyje rašo S. Blackas.

Anot tinklaraštininko, Lietuvos vyriausybė nerimauja dėl išaugusių kontrabandos mastų ir nesurenkamų mokesčių, todėl bando stiprinti kovą su minėtu reiškiniu, bet kontrabandininkai sėkmingai papirkinėja pareigūnus ir tęsia veiklą. Autoriaus manymu, tokia padėtis iš dalies primena tarpukarį, kai JAV klestėjo nelegali prekyba alkoholiu, nes vyriausybė siekė draudimais kovoti su alkoholizmu.

REKLAMA
REKLAMA

S. Blacko teigimu, visoje Europoje degalų kainos auga kaip ant mielių ir šio reiškinio priežastis bandoma suversti grėsmėms, kylančioms Persų įlankoje.

„Beveik kiekvieną kartą išaugus kainoms valstybinė propagandos mašina įžeidinėja mąstančius žmones nuvertindama infliacijos įtaką“, – piktinasi tinklaraštininkas.

Tuo tarpu modernaus monetarizmo pranašas Johnas Maynardas Keynesas rašė: „Pats įmantriausias ir užtikrintai veikiantis būdas, kuriuo naudojantis galima apvogti visuomenę, yra valiutos nuvertėjimas. Šio proceso metu veikia nematomos ekonominės jėgos, kurias gali įžvelgti ir suprasti vos vienas kitas žmogus.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Minėto ekonomisto mintimis, kurios buvo išdėstytos knygoje „Visuotinė teorija“, puikiai naudojasi ir šiandienos politikai bei bankininkai, kurie sėkmingai apvaginėja visą visuomenę.

Nuolatinis pinigų vertės kritimas per visą žmonijos istoriją nuėjo ilgą kelią.

1958 metais išleistoje knygoje „Valstybė ir valiuta Romos imperijoje iki 300 m. po Kr.“ Sture Bolin atskleidė sistematiškas imperatorių pastangas nuvertinti sidabrinį dinarą. Sidabro monetos nuvertėjimą galite išvysti šioje lentelėje.

Laikui bėgant Romos imperatoriai darėsi vis gudresni ir ėmė taikyti įmantresnes pinigų nuvertinimo priemones. 211–217 mūsų eros metais valdęs imperatorius Karakala liepė nukaldinti monetą pavadintą antonianu. Šios monetos savybė buvo ta, kad jos nominali vertė buvo žymiai didesnė nei reali metalo, iš kurio buvo nukaldinta moneta, vertė.

REKLAMA

Valdant imperatoriui Galienui (260–268 m. po. Kr) antoniano sudėtyje bebuvo likę vos 5 proc. sidabro. 270 m. po. Kr į valdžią atėjus Aurelianui tolesni bandymai nuvertinti valiutą, mažinant sidabro kiekį tapo neįmanomi, tačiau imperatoriai nesutiko nuleisti rankų.

Valiutos vertės mažėjimas į imperiją atnešė infliaciją. Vergas, kuris imperatoriaus Komodo laikais kainavo 500 dinarų, Severijaus valdymo laikotarpiu buvo pabrangęs penkis kartus.

Romos valdomame Egipte išliko išsamiausi finansiniai dokumentai. Paaiškėjo, kad tam tikras kviečių kiekis 276 metais kainavęs 200 drachmų, vos po 58 metų kainavo net 2 mln. drachmų. Vadinasi per šiek tiek ilgesnį nei pusės amžiaus laikotarpį valstybė išgyveno 1 mln. proc. infliaciją.

REKLAMA

1960 metai išleistoje knygoje „Romėniškos monetos“ istorikas Haroldas Mattingly atkreipė dėmesį į faktą, kad praktiškai Romos imperija pasiekė finansinį bankrotą ir jos skolų naštą per nuvertėjusią valiutą apmokėjo visi gyventojai.

Galima drąsiai teigti, kad kiekviena valstybė, kuri griebiasi valiutos nuvertinimo per prievartą užkrauna finansinę naštą ant savo gyventojų.

Analogiškas šių dienų pavyzdys – JAV, kurios trilijoninės skolos verčia kasdien mažinti dolerio vertę.

Nuo 1913 metų, kuomet JAV dolerio kontrolę perėmė Federaliniai rezervai, ši valiuta neteko 95 proc. savo vertės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Priežastis, dėl kurios auga kainos Londone, o Lietuvoje klesti kontrabandinių degalų prekyba yra paprasta, nūdienos politinis elitas, lygiai taip pat kaip ir Romos imperatoriai, nemokumo naštą perkelia ant visų piliečių pečių.

Istorija moko, kad negalima savo teisių ir laisvių patikėti tiems, kurie nesugeba susitvarkyti su valiuta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų