REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau šiemet iš kamieninių žmogaus ląstelių laboratorijoje išaugintas kiaušialąstes ruošiamasi apvaisinti vyrų lytinėmis ląstelėmis. Tai sukels tikrą revoliuciją nevaisingumo gydymo srityje, kuri leis moterims pamiršti menopauzę ir ilgai išlikti jaunoms tarsi geriant jaunystės eliksyrą, mano mokslininkai.

REKLAMA
REKLAMA

Edinburgo universiteto (D. Britanija) ir Harvardo medicinos mokyklos Bostone (JAV) mokslininkai turėtų tapti pirmaisiais pasaulyje, iš kiaušidžių audinio išskirtas kamienines ląsteles pavertę brandžiomis kiaušialąstėmis, praneša „Independent.co.uk“. Iki šiol tiesiai iš moterų, kurios buvo stimuliuojamos hormonais, kiaušidžių pavykdavo gauti sąlyginai nedidelį kiekį kiaušinėlių ląstelių. Nevaisingumą gydantys specialistai ar tyrimus vykdantys mokslininkai susiduria su dideliu oocitų – nesubrendusių moteriškų lytinių ląstelių – trūkumu.

REKLAMA

Britų ir amerikiečių mokslininkų grupė nori apvaisinti laboratorijoje išaugintas brandžias kiaušialąstes vyrų sperma, kad būtų galima įsitikinti, jog šie kiaušinėliai yra gyvybingi. Užsimezgę embrionai bus tiriami 14 dienų – tiek leidžia galiojantys įstatymai. Tyrėjai per šį laiką mėgins nustatyti, ar šie embrionai yra normalūs, sakoma pranešime. Po to jie bus arba užšaldyti, arba palikti sunykti,  nes net ir konstatavus, kad jie visiškai sveiki, jų nebus galima implantuoti į nevaisingų moterų gimdą, nes jie laikomi eksperimentine medžiaga.

REKLAMA
REKLAMA

Pranešama, kad mokslininkai artimiausiu metu kreipsis į atitinkamas D. Britanijos medicinos priežiūros institucijas dėl leidimo tokiam eksperimentui. Jeigu šis ir tolimesni bandymai bus sėkmingi, atsiras galimybė laboratorijose pasigaminti neribotą skaičių kiaušialąsčių, auginamų iš moterų audinių kamieninių ląstelių. Toks pasiekimas iš esmės pakeistų nevaisingų moterų gydymą, suteiktų galimybę susilaukti vaikų ir vyresnio amžiaus moterims bei ilgesniam laikui atidėtų menopauzę, taip grąžindamas moterims „antrąją jaunystę“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak mokslininkų, toks medicinos mokslo laimėjimas sulygintų vyrų ir moterų reprodukcines galimybes, nes moterys galėtų išsaugoti vaisingumą taip pat ilgai, kaip ir vyrai. Tokio pasiekimo pritaikymas medicinos praktikoje leistų vyresniojo amžiaus moterims išvengti su menopauze siejamų sveikatos problemų, pradedant osteoporoze, baigiant širdies ligomis, sakoma pranešime.

Galimybę laboratorinėmis sąlygomis pasigaminti didelį kiekį moteriškų kaiušinėlių ir nukelti į ateitį moterų menopauzės laikotarpį suteikė Harvardo universiteto profesoriaus Jonathano Tilly vadovaujamos tyrėjų grupės pasiekimai.  2004 m. reprodukcinės medicinos mokslo bendruomenę apstulbino amerikiečių paskelbta žinia, kad pelių kiaušidėse esama aktyvių kamieninių ląstelių, kurios atsakingos už kiaušinėlių gamybą viso gyvenimo laikotarpiu. Iki šiol buvo manoma, kad moterys gimsta su ribotu kiaušialąsčių ląstelių rinkiniu, kuris ilgainiui vis mažėja, o jam išsekus prasideda menopauzė.

REKLAMA

Tačiau profesorius J. Tilly tvirtina, kad tokia prielaida yra neteisinga. Praėjusį mėnesį jo tyrėjų grupė paskelbė savo tyrimo rezultatus, liudijančius, kad aktyvių kamieninių ląstelių esama ir moterų kiaušidėse, o tai reiškia, kad laboratorinėmis sąlygomis stimuliuojamos jos gali virsti nebrandžiomis kiaušialąstėmis.

Kamieninių ląstelių naudojimo reprodukcinės medicinos tyrimuose priešininkai teigia, kad tokie eksperimentai gali atvesti į savotišką uždarą ratą, kai kiaušialąsčių lastelės naudojamos embrionams sukurti, o šie vėliau naudojami didesniam kamieninių ląstelių kiekiui išgauti. Dabar ir šio atradimo autoriai, ir kritikai laukia D. Britanijos Žmogaus vaisingumo ir embriologijos tarnybos (HFEA) ekspertų sprendimo, nuo kurio priklausys tolimesnė tyrimų eiga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų