REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Norvegijos prokurorai pradėjo ekstremisto Anderso Behringo Breiviko, kuris per išpuolius liepos mėnesį nužudė 77 žmonės, apklausą, praneša BBC.

Norvegijos prokurorai pradėjo ekstremisto Anderso Behringo Breiviko, kuris per išpuolius liepos mėnesį nužudė 77 žmonės, apklausą, praneša BBC.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prokurorai ekstremisto klausė, kaip jis užmezgė ryšius su karingais nacionalistais. A. B. Breivikas sakė, kad 2001 metais Liberijoje sutiko Serbijos nacionalistą, bet nenorėjo pasakoti susitikimo smulkmenų. Norvegas teigia, kad priklauso „Riterių tamplierių“ grupuotei, bet prokurorai netiki, kad ši grupuotė egzistuoja.

REKLAMA

Teisme prokurorai parodė A. B. Breiviko manifesto ištrauką, kurioje ekstremistas rašo, kad turi ryšių su „Serbijos kultūros konservatoriais“. Savo 1 500 puslapių manifeste A. B. Breivikas teigia, kad jie atliko išsamų jo praeities patikrinimą, ar jis yra „reikiamo kalibro“ žmogus. Norvegas teigia, kad grupuotė visoje Europoje ieškojo „kelių šimtų“ žmonių, kurie dalyvautų jų mokymuose.

Trečioji A. Breiviko teismo diena (nuotr. SCANPIX)Trečioji A. Breiviko teismo diena (nuotr. SCANPIX)

Televizijoms buvo uždrausta transliuoti A. B. Breiviko ir gynybos liudytojų parodymus. A. B. Breivikas parodymus turėtų duoti penkias dienas.

REKLAMA
REKLAMA

Antradienį A. B. Breivikas teismui sakė, kad vėl pakartotų savo išpuolius, ir prašė jį išteisinti, nes jis tai padaręs siekdamas išgelbėti Norvegiją nuo musulmonų.

Liepos 22 dienos išpuolius išgyvenusių asmenų ir aukų šeimų paramos grupės vadovas sakė, kad A. B. Breivikas bus teisiamas kaip žudikas, o ne už savo politinius įsitikinimus.

Pasak BBC reporterio, ryškėja prieštaringas A. B. Breiviko portretas: jis nekenčia musulmonų, bet žavėjosi Osama Bin Ladenu ir „Al Qaeda“. Be to, jis save laiko didžiu kovotoju, nors iš tikrųjų nebaigė vidurinės mokyklos ir buvo žlugęs verslininkas, priklausomas nuo kompiuterinių karo žaidimų.

Taip pat skaitykite:

A. Breivikas teisme: mano poelgis paremtas gėriu

Šimtmečio procesas Norvegijoje: A. Breivikas teisme gailėjosi, kad nenužudė daugiau

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų