REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jei ne koalicijos partnerių reikalavimai, krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė būtų tiesiog savo įsakymu panaikinusi pirmtako Juozo Oleko sprendimą, kuriuo atsisakyta šauktinių Lietuvos kariuomenėje. Taip ji teigė portalo Balsas.lt vaizdo konferencijos metu, atsakydama į žurnalisto ir skaitytojų klausimus.

REKLAMA
REKLAMA

Sprendimas atsisakyti šauktinių esą buvęs priimtas visiškai ne laiku ir nepasiruošus. Pasak jos, buvo visiškai nepagalvota apie tai, kaip bus formuojamas rezervas ir nusistatyta, kad pakaks profesionalų kariuomenės, dalyvaujančios misijose, o šalį apgins NATO. Anot ministrės, dabar koncepcija yra pasikeitusi ir rasti būdai formuoti rezervą.

REKLAMA

Ji pripažino, kad šios kadencijos metu nepavyko priartėti prie daug kartų jos partijos (Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų) ypač akcentuotos gynybos finansavimo ribos – 2 proc. nuo bendrojo vidaus produkto. Dėl to ji kaltino ekonomikos krizę, o taip pat reiškė viltį, kad tą ribą kada nors pasiekti pavyks.

„Manau, kad greitai turėsime ir partijų susitarimą, kad užteks sveiko proto ir nacionalinio saugumo strategijai bus pritarta Seime, kur apie tai kalbama. O gyvenimas yra gyvenimas. Kada gerėjo ekonominė situacija, klausimo – kodėl nedidinamas finansavimas krašto apsaugai, niekas beveik ir nekeldavo“, – pastebėjo R. Juknevičienė.

REKLAMA
REKLAMA

Ministrės R. Juknevičienės neglumina argumentai, kad didelė dalis piliečių sociologinėse apklausose teigia, jog visai nesirengia ginti šalies kokios nors agresijos atveju, o tai reiškia, kad visuomenė vargu ar būtų pasirengusi pritarti didesnėms išlaidoms. „Manau, kad didėja supratimas. Mūsų darbas pastaraisiais metais buvo išaiškinti tiesą, kuri buvo slepiama, žmonėms. Mes nustebome, kai prieš keletą metų buvo padarytos apklausos ir didelė dalis žmonių, paklaustų gatvėje, nurodė, kad didžiąją dalį biudžeto „suvalgo“ būtent gynyba“, – skundėsi politikė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklausta apie jos partijos kolegų išsakytus nuogąstavimus, kad Lietuvai gali kilti karinė grėsmė iš Lenkijos, jei pastarosios pajėgos, pagal NATO gynybos planus, ateitų į pagalbą grėsmės iš rytų atveju, ministrė pasišaipė: „Galiu tik pasidžiaugti, kad žmonės tų planų nežino, vadinasi jie tikrai yra slapti.“

R. Juknevičienė pripažino, kad iš trijų transportinių „Spartan“ lėktuvų reguliariai skraido tik du, o trečias būna remontuojamas, tačiau teigė, kad tai visiškai normalu. Ji taip pat gyrė Antrąjį operatyvinių tarnybų departamentą prie Krašto apsaugos ministerijos, lygindama jį su Valstybės saugumo departamentu, kuriam nepagailėjo kritikos.

REKLAMA

R. Juknevičienė taip pat tvirtino, kad Lietuvos santykiai su JAV karinio bendradarbiavimo srityje yra geri kaip niekada ir atmetė teiginį, kad Afganistane vyksta Lietuvai svetimas karas, sakydama nenorinti, kad prireikus ginti Lietuvą, kai kam NATO šalyse irgi galėtų pasirodyti panašiai.

Visą vaizdo konferenciją galite žiūrėti čia:

Opozicijos varpinė:

Opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos Seime seniūno pavaduotojas Juozas Olekas spaudos konferencijoje neseniai kritikavo Krašto apsaugos ministrės sprendimus ir abejojo, ar ministrė, įsivėlusi į vidinius partinius ginčus su savo kolegomis, nepamiršo tiesioginių pareigų – užtikrinti efektyvų ir racionalų lėšų, skirtų krašto apsaugai, panaudojimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų