REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiekvieno „startupʼo“ svajonė yra vieną dieną būti nupirktam didelės technologijų bendrovės. Tačiau kas pastarąsias skatina mokėti milžiniškas sumas už įmones, kurios net negauna nuosavų pajamų?

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusią savaitę socialinis tinklalapis „Facebook“ paskelbė, kad už 1 mlrd. JAV dolerių (2,63 mlrd. litų) įsigys nuotraukų dalijimosi programėlę „Instagram“. Sandorio suma iš tiesų įspūdinga turint omenyje, kad „Instagram“ sukurta vos prieš 15 mėnesių ir bent jau kol kas neduoda jokio pelno. Oficialiame pranešime „Facebook“ vadovas Markas Zuckerbergas teigė: „Dirbdami su „Instagram“ komanda nuo šiol galėsime pasiūlyti geriausių potyrių dalijantis mobiliąsias nuotraukas su jūsų interesus atitinkančiais asmenimis.“

REKLAMA

Ne pinigai – laimė

Pastaruoju metu populiarėja tendencija, kad didelės technologijų bendrovės įsigydamos jaunus ir praktiškai jokio pajamų modelio neturinčius „startup'us“ juose įžvelgia (bent jau pradinės įsigijimo stadijos) kai ką tokio, kas nėra apibūdinama žodžiu „pinigai“.

„Forbes“ pateikia keletą priežasčių, dėl ko „Facebook“ įsigijo „Instagram“. Pirma priežastis, kurią įvardija Notre Damo universiteto ekonomikos profesorius Timothy Loughranas, yra ta, kad turėdama kelis milijardus laisvai disponuojamo kapitalo bendrovė gali sau tai leisti. Be to, „Facebook“ greičiausiai nenorėjo, kad pirmiau už ją tai padarytų konkurentės. Kita priežastis – socialinis tinklalapis pajuto, kad pradeda prarasti savo žavesį, o su „Instagram“ bei 30 mln. jo vartotojų „Facebook“ galės išgyventi šią „vidutinio amžiaus krizę“.

REKLAMA
REKLAMA

„Facebook“ buvo sukurtas nuotraukų dalijimosi pagrindu ir įsigydamas „Instagram“ tinklalapis apsidraudė nuo potencialaus konkurento. „Jaunos ir sparčiai besivystančios technologijų kompanijos yra nieko vertos, jei nesuvokia, kad vieną dieną gali žlugti, – rašo „New York Times“ apžvalgininkai Nickas Biltonas ir Somini Sengupta. – Daugelis jų pradėjo veiklą suduodami smūgį senesniam technologijų milžinui, tad žino, kad išsinuomotame biure Silicio slėnyje prisiglaudusi jaunesnė kompanija gali juos sunaikinti ar bent jau smarkiai sužaloti.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ankstesnės praktikos

Suvokdamos potencialią grėsmę ir matydamos perspektyvas didžiosios technologijų bendrovės plačioje „startup'ų“ rinkoje nuolat ieško naujų pirkinių. Praeityje galima atrasti ne vieną panašų įsigijimą. 2005 metų kovą „Yahoo“ už 35 mln. JAV dolerių (92,1 mln. litų) nusipirko nuotraukų dalijimosi tinklalapį „Flickr“. Nors tai yra viena iš nedaugelio pelningai veikiančių „Yahoo“ nuosavybių, pastaruoju metu pasigirdo gandų, jog „Flick“ ateityje bus parduotas.

Tų pačių metų liepą „News Corporation“ už 580 mln. JAV dolerių (1,57 mlrd. litų) įsigijo socialinį tinklalapį „MySpace“, tačiau investicijų stoka ir nenuosekli vadovų veikla jį pasmerkė, kai į rinką su dideliu pagreičiu įskriejo „Facebook“. 2011 metų liepą merdintis „MySpace“ buvo parduotas interneto reklamos bendrovei „Specific Media“ vos už 35 mln. JAV dolerių (92,1 mln. litų).

REKLAMA

Kitas žymus tokio tipo pirkinys buvo 2006 metų lapkritį, kai už 1,6 mlrd. JAV dolerių (4,21 mlrd. litų) „Google“ nusipirko vaizdo įrašų tinklalapį „YouTube“, kuris tuomet taip pat dar neturėjo pajamų, tačiau pagal vartotojų skaičių jau buvo didesnis nei panašaus pobūdžio „Google Video“ paslauga.

Praėjus dvejiems metams, 2008 metų gegužę, JAV kompanija AOL už 850 mln. JAV dolerių (2,23 mlrd. litų) nusipirko Didžiosios Britanijos paauglių socialinį tinklalapį „Bebo“. Iš pradžių atrodė, kad tai protingas žingsnis, tačiau pradėjus kilti „Facebook“ ir senstant „Bebo“ vartotojams, situacija apsivertė aukštyn kojomis. 2010 metų liepą „Bebo“ buvo parduotas privataus kapitalo bendrovei už 10 mln. JAV dolerių (26,2 mln. litų).

REKLAMA

Šiai pirkinių kategorijai taip pat galima priskirti kompanijos „Apple“ 2010 metų balandį už 200 mln. JAV dolerių (525 mln. litų) įsigytą asmeninį „iPhone“ telefonų pagalbininką „Siri“. Kaip ir daugelis kitų paminėtų pirkinių, „Siri“ įsigijimas nebuvo siejamas su didžiuliu pajamų potencialu. Vis dėlto šią paslaugą „Apple“ įtraukė į naujausius savo išmaniuosius telefonus bei planšetinius kompiuterius ir tai padeda didinti jų pardavimą.

2011 metų gegužę bendrovė „Microsoft“ įsigijo internetinių skambučių paslaugą teikiančią kompaniją „Skype“ už 8,5 mlrd. JAV dolerių (22,3 mlrd. litų). Nors pastaroji bendrovė nepraranda populiarumo, sunku įsivaizduoti, kaip „Microsoft“ sugebės susigrąžinti sumokėtus pinigus. Be to, „Skype“ įsigijimas turėtų padėti apsisaugoti nuo potencialių konkurentų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kas toliau?

Be šių minėtų pirkinių, praeityje buvo ne vienas atvejis, kai didelės bendrovės už milijonines sumas įsigydavo jaunas kompanijas, kurios vargiai generuodavo pajamas. Tačiau sparčiai besiplečiančioje „startup'ų“ rinkoje nuolat atsiranda naujų veikėjų, kurie patenka į didžiųjų kompanijų labiausiai geidžiamų pirkinių sąrašą. Portalas „Guardian“ pateikia keletą įmonių, kurios greitai gali pasekti „Instagram“ pėdomis.

Tarp kandidatų yra minimas socialinis tinklalapis „Pinterest“, kuris pastaruoju metu plečia savo vartotojų ratą, ir šie savo ruožtu tinklalapyje praleidžia vis daugiau laiko. Kitas potencialus pirkinys yra muzikos paslaugas teikiantis tinklalapis „Spotify“, kuris pradėjo bendradarbiauti su „Facebook“ ir bent jau JAV rinkoje tai jam padėjo sutvirtinti lyderio pozicijas. Be to, prognozuojama, kad muzika socialiniams tinklams ateityje taps sėkmės raktu.

REKLAMA

Šį pirkinių sąrašą papildo nesudėtingas tinklaraščių paslaugas teikiantis tinklalapis „Tumblr“. Kai praėjusį mėnesį socialinis tinklalapis „Twitter“ įsigijo panašaus pobūdžio „Posterous“, galima teigti, kad didesnis ir, tikėtina, brangesnis „Tumblr“ taip pat jau yra pribrendęs įsigijimui.

Mobiliųjų atsiskaitymų paslaugas teikianti kompanija „Square“ taip pat gali būti priskirta prie šios kategorijos, nes tokio tipo paslaugos sparčiai populiarėja verslo srityje. Potencialūs „Square“ pirkėjai galės įgauti papildomą pranašumą naujame mobiliųjų atsiskaitymų fronte.

REKLAMA

Kalbant apie galimus minėtų įmonių pirkėjus galima išskirti „Google“ ir „Facebook“, nes turėdamos nemažai disponuojamo kapitalo šios technologijų milžinės gali siekti įgyti pranašumą prieš konkurentes esamose bei naujai atsirandančiose lenktyniavimo srityse. Milžinišką kapitalą sukaupusi „Apple“ bent jau kol kas nefigūruoja tarp potencialių pirkėjų, tačiau ateityje tai gali greitai pasikeisti.

Pelnosi kūrėjai

Kiekvienas toks milžiniškas įsigijimas technologijų padangėje yra tarsi nauja sėkmės istorija jauniems „startup'ų“ kūrėjams. Kiekvienas iš jų kurdamas savo įmonę svajoja, kad ateityje taps reikšmingu ir didžiulį pelną gaunančiu rinkos veikėju. Kitas būdas užsidirbti milijonus – parduoti savo sukurtą produktą didžiulei technologijų kompanijai. Iš „Instagram“ pardavimo daugiausia uždirbo vienas iš kompanijos įkūrėjų ir jos vadovas Kevinas Systromas. Už savo turėtas 40 proc. įmonės akcijų jis gavo 400 mln. JAV dolerių (1,05 mlrd. JAV dolerių). Suma stulbinama turint omenyje, kad iki tol jo valdoma kompanija nebuvo pelninga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto pagrindinis klausimas – kodėl didžiosios bendrovės ryžtasi tokioms avantiūroms. Neretais atvejais išleistos milžiniškos sumos taip ir neatsipirkdavo, o „startup'us“ įsigijusios technologijų milžinės būdavo priverstos jas perparduoti taikydamos didžiules nuolaidas. Tačiau yra ir tokių atvejų, kai minėti pirkiniai leidžia sutvirtinti savo rinkos pozicijas, padeda įgyti vertingą pranašumą prieš konkurentus ar tiesiog iš plataus „startup'ų“ pasiūlos spektro pašalina visų geidžiamą pirkinį. Bet kuriuo atveju tokie pirkiniai yra rizika, kurią didžiosios bendrovės pasiryžusios prisiimti, nes sėkmes atveju nauda gali būti neįkainojama.

REKLAMA

FAKTAI: Didieji „startup'ų“ įsigijimai

2005 metų kovą „Yahoo“ už 35 mln. JAV dolerių (92,1 mln. litų) nusipirko nuotraukų dalijimosi tinklalapį „Flickr“

2005 metų liepą „News Corporation“ už 580 mln. JAV dolerių (1,57 mlrd. litų) įsigijo socialinį tinklalapį „MySpace“

2006 metų lapkritį „Google“ už 1,6 mlrd. JAV dolerių (4,21 mlrd. litų) nusipirko vaizdo įrašų tinklalapį „YouTube“

2008 metų gegužę JAV kompanija AOL už 850 mln. JAV dolerių (2,23 mlrd. litų) nusipirko Didžiosios Britanijos paauglių socialinį tinklalapį „Bebo“

REKLAMA

Kompanija „Apple“ 2010 metų balandį už 200 mln. JAV dolerių (525 mln. litų) įsigijo „iPhone“ telefonų pagalbininką „Siri“

2011 metų gegužę bendrovė „Microsoft“ įsigijo internetinių skambučių paslaugą teikiančią kompaniją „Skype“ už 8,5 mlrd. JAV dolerių (22,3 mlrd. litų)

Šių metų balandį „Facebook“ už 1 mlrd. JAV dolerių (2,63 mlrd. litų) nusipirko nuotraukų dalijimosi programėlę „Instagram“

Mindaugas Samkus

Straipsnis buvo publikuotas savaitraštyje „Ekonomika.lt“ (nr. 15 (77), balandžio 16-22 d.), rubrikoje „Skaitmeninė karta“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų