REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Alergiją – šalin!

Džiaugiuosi, jog esu iš tų laimingųjų, kurių nekankina jokios alergijos ir galiu valgyti ir naudoti viską, ko širdis geidžia. Tačiau dažnai iš draugių išgirstu prašymų pritaikyti vieną ar kitą veido kremą ar kosmetikos priemonę, nes joms pasipylusios įvairiausios alergijos: nuo šalčio, nuo vėjo, nuo kosmetikos, ar nuo maisto produktų ir net vaikinų. Negana to, atėjo pavasaris – tikras alergijų periodas, kankinantis žiedadulkėmis ar kitomis negandomis. Taigi, pirmiausia apsibrėžkime, kas yra alergija.

Džiaugiuosi, jog esu iš tų laimingųjų, kurių nekankina jokios alergijos ir galiu valgyti ir naudoti viską, ko širdis geidžia. Tačiau dažnai iš draugių išgirstu prašymų pritaikyti vieną ar kitą veido kremą ar kosmetikos priemonę, nes joms pasipylusios įvairiausios alergijos: nuo šalčio, nuo vėjo, nuo kosmetikos, ar nuo maisto produktų ir net vaikinų. Negana to, atėjo pavasaris – tikras alergijų periodas, kankinantis žiedadulkėmis ar kitomis negandomis. Taigi, pirmiausia apsibrėžkime, kas yra alergija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Perskaičius n straipsnių ir komentarų, susijusių su alergijomis ir, apibendrinus informaciją, galima pasakyti, jog alergija – tai labai stiprus organizmo atsakas į iš aplinkos patekusią medžiagą. Ši medžiaga gali būti bet kas – maistas, ore esančios dulkės, buityje naudojamos cheminės medžiagos, vabzdžių įkandimo metu suleisti nuodai, kosmetikoje esantys ingredientai ir t. t. Taigi, alergija yra žinutė, kurią imuninė sistema siunčia organizmui. Ši žinutė gali būti nepastebima ir atsirasti netikėtai, pavyzdžiui, kada jūs naudojate kremą ar valgote maistą, kurio jūsų organizmas netoleruoja.

REKLAMA

Kam gali atsirasti alergija? Dažniausiai žmonės būna linkę į alergiją ar perdėtą jautrumą. Pagal statistiką, jei tėvai, broliai ar seserys serga ar yra sirgę alerginėmis ligomis (šienligė, alergija etc.), ši rizika padidėja. Jei niekas iš minėtų giminaičių nėra sirgę alerginėmis ligomis, rizika susirgti alergija sumažėja iki 5–10%. Nepaisant to, daugeliui žmonių išsivysto alerginės reakcijos, dėl kasdienio kontakto su kvapais losjonuose, prasto vidinio klimato ar teršalų, kurie palaužia mūsų imuninę sistemą. Viena svarbiausių odos funkcijų yra apsaugoti organizmą nuo žalingo aplinkos poveikio. Dėl yra labai svarbu rūpintis oda, kaip kad ji rūpinasi mumis.

REKLAMA
REKLAMA

Kadangi mūsų naudojamoje kosmetikoje yra gausu įvairiausių nelabai gerų mūsų grožiui medžiagų, norėčiau atkreipti dėmesį į tai, kaip išvengti su nekokybiška kosmetika susijusių negalavimų.

Gera žinia (sąlyginai, aišku) yra tai, jog alergenui patekus ant odos alergija pasireiškia greitai. Todėl nereiks sukti galvos, jeigu odą sualergizuos po savaitės, dviejų ir nežinosite nuo ko. Atsiradus alergijai, organizmas apie tai praneš iš karto. Alergijos simptomai – perštėjimas ir niežėjimas, odos paraudimas ir bėrimai tose vietose, kur naudojote kosmetiką, taip pat gali pradėti ašaroti akys, atsirasti tamsių ratilų. Tiesa, kartais gali būti išimčių, ir alerginė reakcija gali pasirodyti ir ne iš karto, o tik ilgiau panaudojus dirginančią kosmetiką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Norint teisingai pasirinkti kosmetiką tinkančią odai, visų pirma, nusistatykite savo odos tipą: ji normali, sausa ar mišri.

Bet kurio tipo oda yra jautri išoriniams (saulei, šalčiui, karščiui, netinkamai kosmetikai, teršalams) arba vidiniams (stresui, maistui) poveikiams, tik skirtingai. Jei tas jautrumas peržengia įprastines ribas, pasireiškia audringai ir jau artėja prie aiškių patologinių pakitimų – vadinasi, tai yra nesveika jautri oda, kuri reikalauja ypatingo dėmesio. Kokia ji?

• Jautri oda būna ir riebi, ir sausa, kuri yra ypač jautri.

• Jautrioje odoje matomos išsiplėtusiais kraujagyslės, raudonos dėmės, jai trūksta drėgmės ir/ar riebalų, todėl jaučiamas tempimas, oda pleiskanoja.

• Jautri oda gali būti pilkšva, nes yra blogai aprūpinama krauju, jai trūksta elastingumo ir minkštumo.

• Tokia oda yra linkusi per anksti pasenti, nes apsauginis odos barjeras lengvai praleidžia į odą laisvuosius radikalus, kurie greitina senėjimą. Laisvieji radikalai provokuoja nepageidaujamų pigmentinių dėmių atsiradimą.

REKLAMA

Dėmesio! Štai čia galite pakliūti į pirmuosius spąstus: dažnai jautri oda painiojama su alergiška. Jeigu pasitepus kosmetine priemone iš karto pajaučiamas dilgčiojimas ar niežėjimas, tai ne alergija, o tik jautrios odos reakcija į netinkamą produktą.

Pačių pavojingiausių alergenų sąrašas yra toks:

• Konservantai

• Dažikliai

• Sintetiniai kvapai

• Biologiškai aktyvios ir balinamosios medžiagos

• Formaldehidinės dervos.

Pagrindiniai kosmetiniai alergenai:

• Kvapiosios medžiagos, kurios naudojamos beveik visose kosmetikos priemonėse. Jos gali sukelti ūmias ir lėtines alergines reakcijas. Kvepalams yra alergiški 1–2 proc. žmonių.

• Kita labai dažna alergijos priežastis yra kosmetikos priemonėse esantys konservantai, kurie apsaugo produktus nuo bakterijų ir grybelių. Konservantų yra beveik visuose šampūnuose, skystuose muiluose, dušo želė, kremuose, lūpų ir plaukų dažuose, kvepaluose.

• Alerginių reakcijų gali atsirasti, jei kosmetikoje yra tų pačių medžiagų, kurias naudojate buityje ar kurių yra jūsų vartojamuose vaistuose.

REKLAMA

Pateikiame keletą vertingų patarimų, norinčioms išsirinkti nepavojingą produktą:

• Stenkitės rinktis kosmetiką, į kurios sudėtį įeina daugiausiai natūralūs komponentai

• Atlikite paprastą testą – užtepkite kosmetikos ant rankos sulenkimo, jei po dviejų parų nepasireikš alergijos simptomų, vadinasi, nerimauti nereikia

• Nepradėkite naudotis nauja kosmetika, jei esate pervargusi, jaučiate jėgų stygių, palaukite geresnio laiko

• Jei naudojate daug skirtingų gamintojų kosmetikos (pavyzdžiui, veido priežiūrai), taip pat galite tikėtis alerginės reakcijos

• Nepamirškite atkreipti dėmesio į kosmetikos galiojimo terminus ir niekada nepirkite nebegaliojančios prekės

• Nors ant dekoratyvinės kosmetikos neretai nėra žymos apie jos galiojimo laiką, bet tai nereiškia, kad laiko ribų nėra: blakstienų tušo galiojimo laikas – 2–3 mėn., lūpų dažų – iki 2 metų, sausų skaistalų, vokų šešėlių ir pudrų – iki 2 metų

• Kaukių veidui taip pat niekada negalima laikyti ilgiau nei nurodyta anotacijoje

• Jei nusprendėte pasinaudoti liaudiškomis priemonėmis ir gaminatės vaisių ar daržovių kaukes, nenaudokite tų produktų, kurie vartojami maistui jums sukelia alergiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pastebėjus pirmus alerginės reakcijos simptomus, pirmiausia reikia pašalinti jų atsiradimo priežastį, tai yra kosmetiką. Po to galima išgerti vaistų nuo alergijos. Jei alergija pasireiškė sloga, naudokite specialų purškalą, o jei suerzintos akys – lašus (prieš tai nepamirškite praplauti akių ramunėlių nuoviru). Jeigu norite visuomet turėti sveiką odą, nepamirškite 5 auksinių odos priežiūros taisyklių:

1. Būkite tikros, kokiu muilu naudojatės prausdamiesi ar plaudami rankas. Po bet kurios prausimosi procedūros, visuomet sudrėkinkite savo odą. Jeigu oda reaguoja į valymo priemones, tirpiklius ar kitus chemikalus, puiki mintis yra drėkinti odą neutraliomis priemonėmis.

2. Kai plaunate indus, naudokite pirštines. Jeigu ilgesnį laikotarpį naudojate gumines pirštines, patariame turėti porą medvilninių pirštinių po jomis.

3. Jei tik įmanoma, visuomet naudokite produktus be kvepalų ir spalviklių.

4. Venkite besaikio deginimosi ir visuomet naudokite preparatus nuo saulės nudegimo, kuomet apsaugos faktorius yra mažiausiai 15.

5. Gerkite daug vandens.

REKLAMA

5–ąjį punktą norėčiau panagrinėti kiek plačiau. Ieškodama informacijos alergijos tematika, užtikau įdomios informacijos apie tai, kaip alergiją galima gydyti ne įvairiais vaistais, ne liaudiškomis priemonėmis, o paprasčiausiu vandeniu:

• Jeigu sergate alergija ir astma, jums reikia pradėti kasdien reguliariai gerti vandenį ir taip pat reguliariai vartoti druską.

• Be to, rekomenduojama nebevartoti gėrimų, turinčių kofeino ir alkoholio, bent jau iki tol, kol situacija normalizuosis.

• Atminkite tai, kad kai kurie skysčiai negali pakeisti paprasto vandens. Tiems, kurių širdis ir inkstai veikia gerai, reiktų pradėti nuo 2 stiklinių vandens likus pusei valandos iki valgymo ir vienos stiklinės vandens kas pusantros valandos po valgio. Gerkite vandenį kiekvieną kartą, kai jums norisi gerti, net valgant.

• 75 proc. kiekvienos augančio organizmo ląstelės apimties turi būti užpildyta vandeniu.

REKLAMA

Jeigu šios priemonės išbandyti nedrįstate ar nepasitikite jos veikimu, galite išbandyti 3 kitas alergijos gydymo priemones:

• Galimybės kontaktuoti su alergenu išvengimas

• Specifinė imunoterapija (žiūr. čia)

• Medikamentinis gydymas

Jokių kontaktų su alergenais. Bet kokie kontaktai su sukeliančiais alergiją gyvūnais, kambariniais augalais, maistu ir medikamentais turėtų būti visiškai neįmanomi. Taip pat reikia nepamiršti, kad iškrausčius iš namų gyvūną, būtina atsikratyti ir visų žaisliukų, kilimėlių, indelių, ir kiti daiktų, ant kurių galėjo likti kailio, seilių, šlapimo, išmatų ir gyvūno odos pėdsakų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei alergijos priežastis yra lauke augančių medžių, žolinių ar lauko žolynų žiedadulkės, arba jei alergija vystosi įkvėpus namų dulkių ar kyla, įkandus vabzdžiui – tokiais atvejais visiškai išvengti kontaktų su alergenais neįmanoma. Tuomet padeda pastangos kaip galima sumažinti galimybę vykti tokiems kontaktams ir specifinė imunoterapija (žiūr. čia).

Medikamentinis gydymas. Be minėtų būdų, gydant alergiją naudojamos ir vaistinės medžiagos. Jos paprastai skiriamos alergijos vystymosi profilaktikai arba norint palengvinti pacientą neraminančius ligos pasireiškimus. Vaistus turi skirti gydytojas. Nereikia savarankiškai gydytis alergiją medikamentais – tai pavojinga!

REKLAMA

Kad alergijos gydymas nesibaigtų sunkiomis nepataisomomis pasekmėmis:

• Niekada nevartokite vaistų, nepasitarę su gydytoju

• Alergijos gydymo metu nevartokite alkoholio

• Jei jums ne visiškai suprantama, kaip vartoti preparatą – būtinai konsultuokitės su jus gydančiu mediku ir pasitikslinkite, kokiu būtent būdu jums reikia naudotis paskirtais vaistais;

• Visada pirkite vaistus alergijos gydymui vaistinėse – dauguma priešalerginių preparatų yra brangūs ir dažnai būna falsifikuojami.

Efektyvus ir saugus alergijos gydymas – menas. Jeigu norite būti sveikos, pasinaudokite šiais patarimais:

• Nebandykite lyginti skirtingų gydytojų gydymosi rekomendacijų, daug kartų konsultuodamiesi, laikytis kažkokios vidutinės jūsų pačių pasirinktos gydymosi strategijos;

• Raskite gydytoją, kuriuo pasitikite, ir vykdykite jo rekomendacijas kaip įmanoma tiksliau;

• jei kyla klausimų ar abejonių dėl diagnozės teisingumo ar paskirto gydymo, išsakykite jas gydytojui;

• Veskite užrašus apie savo savijautą, kas tris – keturias savaites fiksuokite, kaip keičiasi ligos pasireiškimai. Po šešių mėnesių palyginkite dabartinę būseną su tą, kuri buvo iki gydymo pradžios – jei yra žymus pagerėjimas, tęskite gydytojo rekomendacijas;

• Įvertinkite alergijos gydymo rezultatus jau galima praėjus 1 – 1,5 metams nuo gydymo pradžios. Iki šio laiko pavyksta stabilizuoti net pačias sunkiausias bronchinės astmos ir chroniškos dilgėlinės formas. Apie kitų susirgimų simptomus dažniausiai lieka tik atsiminimai;

• Dingus alergijos simptomams reikalinga profilaktika, tai reiškia, jog turite stenkitės, kad alergija vėl nepasireikštų.

Taigi, alergijos atsiradimo priežasčių yra labai daug: nuo kosmetikos priemonių ar maisto produktų iki žiedadulkių. Pastebėjusios odos sudirginimus, alergijos nesumaišykite su odos jautrumu. Kruopščiai atsirinkite alergijos gydymo priemones, visų pirma, pradėdamos nuo konsultacijų su gydytoju ar vaistininku ir, svarbiausia, gerkite daug vandens. Naudinga viso organizmo gerovei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų