REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vartotojui siūlomoje maisto produktų gausoje vis sunkiau atrinkti tuos, kurie labiausiai tinka žmogaus organizmui ir sveikatai.

REKLAMA
REKLAMA

Sveikatinančios mitybos mokslas sulaukia vis daugiau dėmesio. Nuodugniai ištirta maisto produktų sudėtis, nuolat skelbiamos sveikos mitybos rekomendacijos, tad kiekvienas norintis gali sužinoti į burną dedamų produktų sudėtį, jų biologinę ir fiziologinę vertę.

REKLAMA

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro specialistė Jolanta Šaltenienė sako, jog būtina skatinti žmones sveikai maitintis ir taip sumažinti lėtinių neinfekcinių ligų ir jų rizikos plitimą.

Produktų jūra

„Maisto pramonė siūlo virtų, rūkytų, vytintų, pasterizuotų, modifikuotų, jonizuojančiąja spinduliuote apdorotų produktų. Taip pat greito maisto, pusfabrikačių, šaldytų produktų, jau pagamintų patiekalų. Sunku nepasiklysti šioje maisto produktų jūroje“, – kalba J. Šaltenienė.

REKLAMA
REKLAMA

Bet sveikos mitybos principai – nuosaikumas, įvairumas, subalansuotumas – turi būti žinomi kiekvienam. Net ir būtina maisto medžiaga, jeigu jos vartojama per daug, gali turėti neigiamą poveikį sveikatai. Nors produktų asortimentas didelis, mityboje svarbiausia rinktis šviežią, kuo mažiau apdorotą ir kuo įvairesnį maistą.

Tikriausiai ne vienas atkreipė dėmesį, kad prekybos centruose dažnas krauna į vežimėlį bet ką, net nebandydamas smulkiu šriftu ženklinimo etiketėje skaityti reikalingą ir naudingą informaciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Duona geriau juoda

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Sveikatos mokyklos Metodinės pagalbos ir strategijos formavimo skyriaus visuomenės sveikatos administratorė Liucija Urbonienė pataria, kaip rinktis maisto produktus, į ką atkreipti dėmesį.

Net toks sveikiausias kasdienis produktas kaip duona ne visada pasirenkamas teisingai.

„Duonos suvalgome per mažai, todėl per mažai gauname ir skaidulinių maisto medžiagų. O skaidulų turintis maistas dažnai minimas kaip priešnuodis virškinamojo trakto organų vėžiui“, – tikina specialistė.

REKLAMA

Nustatyta, kad vertingiausiomis maistinėmis ir biologinėmis savybėmis pasižymi juoda ruginė duona. Juodos duonos iš rupių miltų nerekomenduojama valgyti žmonėms, turintiems padidėjusį rūgštingumą, sergantiems kepenų ir virškinimo trakto ligomis. Jiems geriau valgyti duoną be mielių.

Sergantiesiems inkstų nepakankamumu geriau valgyti specialiai kepamą baltyminę duoną. O kamuojamiesiems diabeto reikia atsisakyti kvietinių miltų duonos, nes nuo jos didėja cukraus kiekis kraujyje. Jiems tinkamiausia dietinė duona – be druskos, su mažiau baltymų ir angliavandenių.

REKLAMA

Sviestas ar mišinys

Dabar, pasak Sveikatos mokymo ir ligos prevencijų centro specialistų, atsirado daug pieno produktų, kuriuose dalis pieno riebalų keičiama augaliniais riebalais – aliejais. Didžiausia tokių mišrių produktų įvairovė yra sviesto, grietinės ir fermentinių sūrių gaminiuose. Produkto etiketėje pateikiama visa informacija.

Tradiciniai pavadinimai – sviestas, grietinė, fermentinis sūris – taikomi tik pagamintiems iš pieno žaliavos. Jeigu dalis pieno riebalų pakeista augaliniais, tai jau bus ne sviestas, bet tepusis riebalų mišinys, ne grietinė, bet grietinės ir augalinių riebalų mišinys, ne fermentinis sūris, bet fermentinio sūrio gaminys. Gamintojas augaliniais riebalais gali pakeisti net iki 90 procentų pieno riebalų, tačiau didinant augalinių riebalų dalį, vis labiau tolstama nuo mums įprasto sviesto juslinių savybių. Panašiai reikėtų vertinti ir fermentinį sūrį. Anksčiau fermentiniai sūriai būdavo nokinami apie 6 mėnesius, dabar dauguma sūrių sunokinami per labai trumpą laiką, nes naudojami didesnio aktyvumo fermentai. Dėl to nukenčia produkto kokybė. O per trumpesnį nokinimo laiką nespėja susidaryti įvairūs sūrių sudedamųjų dalių skilimo produktai, suformuojantys sūrio skonį ir kvapą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šviežios geriausios

Perkant žuvį, specialistai pataria atidžiai skaityti informaciją ženklinimo etiketėje apie produkto sudėtį. Joje privalo būti nurodytas produkto pavadinimas, sudedamųjų dalių sąrašas, grynoji masė, tinkamumo vartoti terminas, laikymo sąlygos. Taip pat turi būti pateikta informacija apie žuvininkystės produktų gamybos metodą, kilmę.

Šviežios žuvys pačios vertingiausios. Šviežių žuvų akys išsipūtusios, skaidrios, blizgančios. Žiaunos – raudonos, žvynai tvirtai laikosi, paspaudus pirštu duobutė išsilygina.

REKLAMA

Sušaldytų žuvų produktai turi būti natūralios spalvos, kietos konsistencijos ir blizgėti. Pirkdami sušaldytus žuvų produktus atkreipkite dėmesį į tai, ar šaldiklio termometras rodo minus 18 laipsnių. Specialistai nepataria pirkti produktų iš perpildytų šaldymo įrenginių, nes tokiu atveju bus šaldoma nepakankamai ir žuvis gali būti sugedusi.

Sūdytos žuvys yra druska konservuoti produktai, turintys specifinį kvapą, jų spalva neturi būti patamsėjusi. Geriausios yra lašišinės žuvys, karpis, upėtakis, kadangi turi polinesočiųjų omega 3 riebiųjų rūgščių. Iš jūrinių žuvų geriau rinktis smulkesnes, nes jos mažiau užterštos sunkiaisiais metalais.

Vitalija JALIANIAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų