REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

E. Kusaitei į teismą buvo iškviesta greitoji medicinos pagalba

Vilniaus apygardos teisme terorizmu kaltinama Eglė Kusaitė davė parodymus, nors ir reikalavo pirmiausia išgirsti Maskvoje nuteistų draugų čečėnų Apti ir Aišat Magmadovų liudijimus.

REKLAMA
REKLAMA

Teismo teisėjų kolegija sprendimą pirmadienį apklausti kaltinamąją motyvavo tuo, jog iš Rusijos per Teisingumo ministeriją E. Kusaitės draugų Magmadovų parodymai dar nėra gauti.

REKLAMA

Klaipėdietė, antradienį švęsianti 23-iąjį gimtadienį, duodama parodymus, smulkiai pasakojo apie savo gyvenimą nuo 2003 m., Valstybės saugumo departamento (VSD) jos atžvilgiu vykdytą verbavimą, laiką, praleistą areštinėje, bei nuolatinį jos svaiginimą psichotropiniais vaistais.

Parodymus E. Kusaitė skaitė balsu, ir nors teisėjų kolegija ragino ją nenukrypti nuo bylos ir pasakoti tik tai, kas susiję su kaltinimais, mergina skaityti nesustojo.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš parodymus kad ir apie orą galiu duoti“, – duodama parodymus sakė ji.

E. Kusaitė teismo posėdyje taip pat dar kartą prašė grąžinti jai asmens tapatybės kortelę ir pasą, nes vien specialios pažymos jai esą nepakanka.

„Einu Kryžiaus kelius (...). Savivaldybė (Vilniaus miesto – ELTA) nepriima (pažymos – ELTA) ir viskas. (...) Darbo biržoje man tiesiai pasakė su tokia pažyma čia nesirodyti – darbo negausi“, – sakė ji.

Byloje valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Mindaugas Dūda vis dar įsitikinęs, kad kaltinamajai asmens tapatybę įrodančio dokumento grąžinti nereiktų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teisėjų kolegija sprendimą, ar patenkinti šį E. Kusaitės prašymą, priims balandžio pabaigoje.

Po pietų pertraukos E. Kusaitė teisme pareiškė, kad nebegali duoti parodymų ir paprašė padaryti pertrauką.

Į teismą buvo iškviesti greitosios pagalbos medikai, kad įvertintų kaltinamosios būklę ir jos prašymo pagrįstumą.

Pasak teisėjų kolegijai pirmininkaujančios teisėjos Virginijos Švedienės, medikai „objektyvių negalavimų nenustatė“, tad teismas pratęsė E. Kusaitės apklausą. vis dėlto, teisėjai leido jai parodymus duoti sėdint.

REKLAMA

ELTA primena, kad E. Kusaitė Vilniaus apygardos teisme nagrinėjamoje byloje kaltinama tuo, kad kūrė organizuotą grupę teroro aktui įvykdyti, dalyvavo organizuotos grupės teroro aktui vykdyti veikloje bei rengėsi įvykdyti teroro aktą sprogdinant save strateginės reikšmės objekte, taip sukeliant pavojų daugelio žmonių gyvybei ir sveikatai bei siekiant, kad dėl to atsirastų sunkių padarinių – susisprogdinimo metu būtų nužudyta kiek galima daugiau žmonių ir šiais veiksmais įbauginti žmonės.

E. Kusaitę Lietuvos teisėsaugos pareigūnai sulaikė 2009-ųjų spalį. Mergina nelaisvėje praleido devynis mėnesius iki 2010-ųjų metų rugpjūčio.

E. Kusaitė savo kaltę neigia, tvirtindama, kad ją į terorizmą sąmoningai bandė įtraukti Valstybės saugumo departamentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų