REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aly­taus mies­to sa­vi­val­dy­bės Kon­tro­lės ir au­di­to tar­ny­ba at­li­ko fi­nan­si­nį au­di­tą Dzū­ki­jos pa­grin­di­nė­je mo­kyk­lo­je ir už­fik­sa­vo reikš­min­gų tur­to ap­skai­tos bei jo nau­do­ji­mo pa­žei­di­mų. Jų ypač daug val­gyk­lai skir­tų pa­tal­pų ir jos įran­gos ati­da­vi­mo nau­do­ti pri­va­tiems as­me­nims san­do­ry­je.

REKLAMA
REKLAMA

Dau­giau kaip 60 pa­va­di­ni­mų įran­gos nė­ra ap­skai­to­je

2009–2010 me­tais Dzū­ki­jos pa­grin­di­nė­je mo­kyk­lo­je bu­vo re­mon­tuo­ja­mos laip­ti­nės, ak­tų, spor­to sa­lės, re­konst­ruo­ja­mos val­gyk­los ir mais­to ruo­ši­mo pa­tal­pos. Šių dar­bų ver­tė – 1 mln. 344 tūkst. li­tų. Dar­bai at­lik­ti už sa­vi­val­dy­bės biu­dže­to ir jos pa­im­tos pa­sko­los lė­šas.

REKLAMA

Kon­tro­lės ir au­di­to tar­ny­bai šio­je mo­kyk­lo­je at­lie­kant fi­nan­si­nį au­di­tą, nu­sta­ty­ta, kad sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­ja sta­ty­bos dar­bus pir­ko kar­tu su rei­ka­lin­ga įran­ga, skir­ta val­gyk­los mais­tui ruoš­ti, spor­to sa­lei ir dra­bu­ži­nėms. Nors tech­ni­nio pro­jek­to są­ma­to­se iš­var­dy­ta, ko­kios įran­gos, bal­dų rei­kia šio­se pa­tal­po­se, ji nu­pirk­ta ne­de­ta­li­zuo­jant pa­gal įren­gi­nių pa­va­di­ni­mus ir ver­tę.

REKLAMA
REKLAMA

Tar­ny­bos spe­cia­lis­tai au­di­to me­tu su­in­ven­to­ri­za­vo 69 pa­va­di­ni­mų nu­pirk­tos įran­gos mo­kyk­los val­gyk­lai, jos mais­to ruo­ši­mo pa­tal­poms, spor­to, ak­tų sa­lėms ir dra­bu­ži­nėms, ku­rios net 62 pa­va­di­ni­mų ne­įtrauk­ta į mo­kyk­los tur­to ap­skai­tą bei in­ven­to­ri­za­vi­mo ap­ra­šą. Dau­giau­sia tai – mo­kyk­los val­gyk­los ir jos mais­to ruo­ši­mo pa­tal­pų įran­ga.

Vi­sa mo­kyk­los vir­tu­vei nu­pirk­ta įran­ga tiek ran­gos su­tar­ty­je, tiek dar­bų pri­da­vi­mo ak­tuo­se nu­ro­dy­ta kaip vie­nas kom­plek­tas, ku­rio kai­na – per 145 tūkst. li­tų. Ši su­ma „iš­tirps­ta“ ben­dro­je sta­ty­bos ver­tė­je. To­dėl nu­pirk­tos, su­mon­tuo­tos ir per­duo­tos sa­vi­val­dy­bei elek­tri­nės vi­ryk­lės, elek­tri­nės mės­ma­lės, šal­dy­mo ka­me­ros, šal­dy­tu­vai, ste­la­žai, sta­lai, bal­dai val­gyk­los sa­lei jo­kio­je ap­skai­to­je ne­eg­zis­tuo­ja. Vi­sa per re­no­va­ci­jos pro­jek­tą įsi­gy­tos įran­gos ver­te pa­di­din­ta pa­sta­to ver­tė – ap­skai­to­je pa­ro­dy­ta, kad po re­no­va­ci­jos pa­bran­go mo­kyk­los pa­sta­tas, o jo­kios įran­gos ar bal­dų – nė­ra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jei spor­to, ak­tų sa­lių, dra­bu­ži­nių bal­dais ir įran­ga nau­do­ja­si pa­ti mo­kyk­la, tai val­gyk­los at­nau­jin­tu tur­tu – pri­va­tūs as­me­nys. Juk val­gyk­los pa­tal­pos yra iš­nuo­mo­tos, ir pri­va­tūs as­me­nys jau ant­rus me­tus nau­do­ja­si nau­ju su­kur­tu sa­vi­val­dy­bės tur­tu, ku­ris ne tik jiems ne­per­duo­tas, bet ir nie­kaip ne­įtrauk­tas į ap­skai­tą. O kai daik­tas ne­tvar­kin­gai su­skai­čiuo­tas, vie­ną­dien jo ga­li ne­lik­ti. Tai ne vien mo­kyk­los, bet ir sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos kal­tė", – sa­kė mies­to sa­vi­val­dy­bės kon­tro­lie­rius Ar­tu­ras Juš­kaus­kas.

REKLAMA

Ste­bi­na ta­ry­bos pa­lai­min­ta su­tar­tis

Sa­vi­val­dy­bės kon­tro­lie­rių nu­ste­bi­no be­veik prieš aš­tuo­ne­rius me­tus tarp mo­kyk­los ir Vi­li­jos Pa­ško­nie­nės in­di­vi­du­a­lio­sios įmo­nės, ku­ri da­bar yra ta­pu­si ben­dro­ve „Va­ni­li­ja", va­do­vau­ja­ma V.Pa­ško­nie­nės, su­da­ry­ta sa­vi­val­dy­bės il­ga­lai­kio ma­te­ria­lio­jo tur­to nuo­mos su­tar­tis. Pa­gal šią mies­to ta­ry­bos pa­lai­min­tą su­tar­tį pri­va­čiai įmo­nei bu­vo iš­nuo­mo­tos di­des­nės nei 100 kv. met­rų dy­džio mo­kyk­los val­gyk­los mais­to ruo­ši­mo pa­tal­pos, per ket­vir­tį mo­kant 63 li­tus 57 cen­tus. Taip pat su­teik­ta tei­sė nau­do­tis vir­tu­vės įran­ga, mo­kant 9 li­tus 6 cen­tus už ket­vir­tį.

REKLAMA

Nuo­mos ter­mi­nas – ne il­giau kaip 10 me­tų. „Pa­čios val­gyk­los sa­le, mais­to iš­da­vi­mo pa­tal­pa nuo­mi­nin­kas nau­do­ja­si ne­mo­ka­mai. Nuo­mos su­tar­tis ap­ima tik vir­tu­vę. Ir tai pri­va­ti­nin­kui nuo­mo­ja­mų pa­tal­pų kai­na mė­ne­siui tik dvi­de­šimt cen­tų už kvad­ra­ti­nį met­rą. Plius ta­ry­ba prieš aš­tuo­ne­rius me­tus bu­vo įsi­pa­rei­go­ju­si pri­va­ti­nin­kams pa­deng­ti nau­do­ja­mų val­gyk­los pa­tal­pų eks­plo­a­ta­vi­mo iš­lai­das – iki try­li­kos li­tų už mo­ki­nį per me­tus. Tai pa­tir­tos iš­lai­dos už elek­trą, van­de­nį, šil­dy­mą. Be­veik prieš dve­jus me­tus kai­na šioms iš­lai­doms su­ma­žin­ta iki 8 li­tų mo­ki­niui per me­tus. Nuo šių me­tų mi­nė­to­sios kai­nos jau ne­li­ko. Už to­kias leng­va­tas pri­va­ti įmo­nė ta pa­čia su­tar­ti­mi įsi­pa­rei­go­jo sa­vo lė­šo­mis at­nau­jin­ti mais­to ruo­ši­mo įran­gą. Ką kas­met tu­rė­jo nuo­mi­nin­kas at­nau­jin­ti, už­fik­suo­ta su­tar­ties prie­de. Au­di­to me­tu ne­ma­tėm jo­kių įren­gi­nių, ku­riuos per aš­tuo­ne­rius me­tus nuo­mi­nin­kas pa­gal sa­vo įsi­pa­rei­go­ji­mus bū­tų nu­pir­kęs mo­kyk­los val­gyk­lai. Ra­do­me tik re­mon­to me­tu nu­pirk­tus nau­jus, į ap­skai­tą ne­įtrauk­tus, nuo­mi­nin­kui ne­per­duo­tus įran­gą ir bal­dus", – pa­sa­ko­jo A.Juš­kaus­kas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rei­kia nau­jos po­li­ti­kų va­lios

Kon­tro­lės ir au­di­to tar­ny­bos va­do­vo ma­ny­mu, pa­na­šias su­tar­tis dėl val­gyk­lų pa­tal­pų, jų įran­gos nuo­mos tu­ri ir ki­tos mies­to mo­kyk­los.

Sa­vi­val­dy­bės kon­tro­lie­riaus įsi­ti­ki­ni­mu, vie­ti­niai po­li­ti­kai tu­ri iš nau­jo įver­tin­ti su­tar­tis tarp mo­kyk­lų ir pri­va­čių as­me­nų dėl val­gyk­lų pa­tal­pų, jų įran­gos nuo­mos – rei­kia nu­spręs­ti, kaip ne­bran­gi­nant mo­ki­nių mai­ti­ni­mo tei­sin­gai iš­nuo­mo­ti sa­vi­val­dy­bės tur­tą – mo­kyk­lų val­gyk­las. Juk da­bar­ti­nė nuo­mos kai­na aki­vaiz­džiai ne­ati­tin­ka mi­ni­ma­lios kai­nos, ku­ria pa­gal tei­sės ak­tus ga­li­ma nuo­mo­ti sa­vi­val­dy­bės tur­tą. Be to, A.Juš­kaus­ko pa­ste­bė­ji­mu, mo­kyk­lų val­gyk­lo­se no­riai mai­ti­na­si pa­ša­li­niai as­me­nys už ne­di­de­lę kai­ną, ku­rią tai­ky­ti ga­li čia dir­ban­tys pri­va­tūs as­me­nys, be­si­nau­do­jan­tys sa­vi­val­dy­bės nu­ma­ty­to­mis leng­va­to­mis. „Tai­gi, sa­vi­val­dy­bės lė­šo­mis, be jo­kio kon­kur­so su­da­ro­mos iš­skir­ti­nės są­ly­gos kai ku­riems rin­kos da­ly­viams ir taip iš­krai­po­ma rin­ka. Jei­gu sa­vi­val­dy­bė aš­tuo­ne­rius me­tus tei­kė leng­va­tas mo­kyk­lų val­gyk­lų nuo­mi­nin­kams, kad jie sa­vo lė­šo­mis at­nau­jin­tų pa­se­nu­sią mais­to ruo­ši­mo įran­gą, o da­bar tai da­ro pa­ti sa­vi­val­dy­bė, va­di­na­si, anks­tes­nė leng­va­ti­nė val­gyk­lų nu­oma ne­te­ko pras­mės“, – ma­no sa­vi­val­dy­bės kon­tro­lie­rius.

REKLAMA

Pa­si­ges­ta ka­sos apa­ra­tų

Pa­gal tei­sės ak­tus mo­kyk­lų val­gyk­los yra lai­ko­mos už­da­ro ti­po. Iš­ky­la klau­si­mas – ar ne­pa­žei­džia­mi vie­šo­jo mai­ti­ni­mo pa­slau­gas tei­kian­čių ver­sli­nin­kų in­te­re­sai, kai mies­tie­čiai pie­tau­ti dėl ne­pa­ly­gi­na­mai di­des­nių kai­nų jų įstai­gas ap­len­kia.

„Jei­gu mo­kyk­lų val­gyk­los, kaip pa­čiam te­ko įsi­ti­kin­ti Dzū­ki­jos pa­grin­di­nė­je mo­kyk­lo­je, vei­kia kaip ne­už­da­ro ti­po, jo­se tu­rė­tų bū­ti ka­sos apa­ra­tai. At­lie­kant šios mo­kyk­los val­gyk­los re­konst­ruk­ci­ją sa­vi­val­dy­bė bu­vo įsi­pa­rei­go­ju­si nu­pirk­ti du ka­sos apa­ra­tus, bet jų nė­ra. Pi­ni­gai už par­duo­tą mais­tą de­da­mi pa­pras­čiau­siai į stal­čių kaip Egip­to tur­gu­je", – min­ti­mis da­li­jo­si A.Juš­kaus­kas.

Kaip va­kar raš­tu Kon­tro­lės ir au­di­to tar­ny­bai pra­ne­šė Dzū­ki­jos pa­grin­di­nės mo­kyk­los di­rek­to­rė Vi­li­ja Su­šins­kie­nė, jau at­lik­ta mo­kyk­los spor­to sa­lės, val­gyk­los, dra­bu­ži­nės tur­to in­ven­to­ri­za­ci­ja. Taip pat „Va­ni­li­jos“ di­rek­to­rei pa­teik­tas raš­tiš­kas pa­siū­ly­mas dėl nuo­mos su­tar­ties są­ly­gų kei­ti­mo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų