REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Oxfordo, Cambridge'o ir kiti universitetai susivienijo, pareikšdami susirūpinimą vyriausybės planais pakeisti mokesčių lengvatų sistemą, kurią ligšiol taikė dosniems aukotojams kultūrai ir švietimui.

REKLAMA
REKLAMA

Oxfordo ir Cambridge'o universitetų rektorių pavaduotojai parašė asmeninius laiškus George'ui Osborne'ui, tikindami, kad mokesčių sistemos pakeitimai kelia grėsmę universitetinės filantropijos kultūrai.

REKLAMA

Pernai universitetams buvo paaukota apie 560 milijonų svarų sterlingų, visi jie - itin pasiturinčių žmonių pinigai. Tačiau vyriausybės prioritetas kol kas - sumažinti skaičių milijonierių ir multimilijonierių, sėkmingai vengiančių mokėti jų pajamoms adekvačius mokesčius.

Pagal dabar galiojančius įstatymus, didesnių mokesčių mokėtojai turi teisę aukoti neribotas sumas labdaringais tikslais ir deklaruoti aukas savo mokesčių deklaracijose kaip išlaidas, taip žymiai sumažindami turimų sumokėti pajamų mokesčių procentą.

REKLAMA
REKLAMA

Osborne'as savo ruožtu sprendimą motyvuoja pareikšdamas, kad jį šokiravo žinia, koks nuošimtis mokesčių mokėtojų jų privengia arba randa būtų juos ženkliai sumažinti.

Valstybės planuose - nuo kitų metų neapmokestinamoms "dovanoms" ar donacijos labdaringais tikslais įvesti £50,000 arba 25% pajamų, priklausomai nuo metinių pajamų, "lubas".

Vyriausybės sprendimui oponuojanti pusė visu greičiu ėmėsi rinkti reformai prieštaraujančiųjų balsus ir vieni pirmųjų prie jos prisijungė universitetai.

Oxfordas per pastaruosius metus sulaukė daugiau kaip £1.25 milijardo paramos iš privačių asmenų, ir dauguma tų "labdaringų gestų" buvo kur kas didesni, nei planuojamieji penkiasdešimt tūkstančių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Oxfordo universiteto atstovė spaudai pareiškė, kad ligšiol britų vyriausybės politika buvo skatinti privačius aukotojus ir filantropus, o ne švaistytis mokesčių mokėtojų pinigais. Tad dabartinis žingsnis, anot atstovės spaudai, yra liguistas vyriausybės prieštaravimas jos pačios vykdomai politikai.

"Oxfordą remiančių filantropų dosnumas - tai didelis ramstis visuomeniniams reikalams. Jie remia mokslą, mokslinius tyrimus ir studentus.

Mes, drauge su kitais universitetais ir labdaros organizacijomis, visomis išgalėmis stengėmės puoselėti dovanojimo kultūrą Jungtinėje Karalystėje, tačiau tokie politiniai sprendimai griauna jos pamatus," griežtai teigia Oxfordo atstovė spaudai.

REKLAMA

Šių ir kitų argumentų, kaip kad aiškinimų, jog nusprendus, kokia bus aukojamų sumų riba, bus skaudžiai kirsta ir taip finansiškai nuskriaustai švietimo sistemai, nebegalėsiančiai užtiktinti reikiamų lėšų mokslui, tyrimų vykdymui, studentų pašalpoms ir kitiems būtiniausiems dalykams, regis, negirdi vyriausybė. Ministrų kabineto atsakas buvo griežtas : jie privalantys laikytis plano.

Iždo sekretorius Danny Alexanderis pareiškė suprantantys, kad planuojamos reformos gali atrodyti ambivalentiškos, tačiau, anot jo, atėjo laikas nubrėžti ribas, mat tai daroma su tikslu užtikrinti lygiavą: visi privalo mokėti atitinkamą nuošimtį mokesčių nuo savo pajamų.

Tačiau, pridūrė iždo vadovas, vyriausybė planuoja bendradarbiauti su labdaros organizacijomis ir filantropais, idant reforma "nenuskriaustų" labdaros organizacijų, kurių veikla tiesiogiai priklauso nuo didelių aukų.

Parengta pagal www.bbc.co.uk informaciją

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų