REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuviai yra jungtis tarp Rytų ir Vakarų ir „startup'ų“ ekosistemoje veikia, kaip pasaulinė kryžkelė. Be to, maža šalies rinka priverčia lietuvius ieškoti inovacijų, o ne aklai kopijuoti užsienyje sėkmingas idėjas. Tokios mintys buvo išsakytos diskusijoje Vilniuje vykstančiame „Startup Monthly Vilnius“.

REKLAMA
REKLAMA

„Atvykome iš Rusijos, ten yra rinka, todėl daugelis kopijuoja jau veikiančias ir sėkmingas verslo idėjas. Jūs rinkos neturite – todėl esate priversti inovuoti“, – teigė „Startup Monthly“ bendraįkūrėjas Yuri Rabinovichius.

REKLAMA

Jam Lietuva iš dalies primena Izraelį, kuris yra puikiai žinomas dėl savo inovacijų. Mat dėl išteklių trūkumo, nestabilios padėties šalies gyventojai buvo priversti inovuoti.

„Lietuva gali veikti, kaip tiltas tarp Rytų ir Vakarų. Išmanote technologijas, turite reikiamus įgūdžius, suprantate Rusijos ir Vakarų rinkas. Esate lyg pasaulinė kryžkelė“, – pastebėjo vienas iš renginio pranešėjų Davidas Weekly.

„Gerai, kad turime mažą rinką ir esame priversti orientuotis į užsienio rinkas. Esame labai skirtingi nuo Vokietijos, Lenkijos ir Rusijos, kur „startup'ai“ gali veikti šalies viduje“, – sakė akceleratoriaus „StartupHighway“ investuotojas Martynas Nikolajevas.

REKLAMA
REKLAMA

Diskusijos dalyviai, kalbėdami apie šalies vyriausybės vaidmenį „startup'ų“ ekosistemoje, atkreipė dėmesį, kad pagrindinis jos vaidmuo – netrukdyti.

„Vienas dalykas ką vyriausybė gali daryti: bendrovei patyrus nesėkmę, užtikrinti, kad ši nesėkmė įkūrėjų nepersekiotų visą gyvenimą – leisti jiems nesunkiai bandyti dar kartą realizuoti naują idėją“, – teigė vienas pirmųjų investuotojų į „Twitter“ Gregas Kiddas.

Daumantas Dvilinskas, „Startup Monthly Vilnius“ vadovas bei „Pinevio“ bendraįkūrėjas, atkreipė dėmesį, kad šalies valdžia naujiems „startup'ams gali pagelbėti išpopuliarinti savo vardą bei skirti kelis šimtus tūkstančių JAV dolerių pirminėms investicijoms į šalies „startup'ų“ ekosistemą – tai leistų išplėtoti naujas idėjas bei siekti verslo angelų investicijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Y. Rabinovichius pastebėjo, kad valstybė investuodama tiki investicijos sėkme, o daugelis investuotojų yra suinteresuoti investicijų grąža, todėl verslui į kurį investavo padeda augti, o ne tik aklai duda pinigus: „Vyriausybės gali paremti organizacijas, renginius, kurie gali kurti „startup'ų“ ekosistemą ir burti talentą į vieną vietą.“

„Startup Weekend Lithuania“ organizatorius Justinas Katkus teigė, kad investuotojų mąstymas Lietuvoje keičiasi, tačiau šiuo metu itin trūksta žmonių, kurie investuotų į ankstyvosios stadijos „startup'us“.

REKLAMA

„Reikia, kad sėkmingų „startup'ų“ įkūrėjai taptų investuotojais. Jums reikia sukurti sėkmingas bendroves, atsitraukti nuo jų veiklos ir tapti investuotoju. Dalis investuotojų Silicio slėnyje yra iš įvairių konsultancinių bendrovių, tačiau didžioji dalis – iš ekosistemos“, – išeitį siūlė D. Weekly.

M. Pasiliauskas

 

„Startup Monthly Vilnius“ – tai 3 dienų trukmės tarptautinė konferencija, kurioje kviečiami dalyvauti perspektyviausi Baltijos ir Skandinavijos šalių „startup'ų“ kūrėjai, vystytojai bei potencialūs investuotojai. Ši konferencija yra pasaulio renginių ciklo dalis, atverianti pradžią kokybiškai globalaus masto naujų technologinių verslų akseleravimo programai Baltijos regione.

REKLAMA

 

Konferencijos pabaigoje Silicio slėnio atstovai išrinks 3–5 stipriausias „startup'ų“ komandas, kurios vasarą keliaus į Silicio slėnį, kur dalyvaus penkių savaičių trukmės verslo akceleravimo programoje. Programos pabaigoje komandos turės galimybę pristatyti savo verslus tarptautiniams investuotojams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų