REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos krepšinio grandai Kauno „Žalgiris“ ir Vilniaus „Lietuvos rytas“ siekdami aukštų rezultatų dažnai pamiršta savo jaunuosius krepšininkus – šie trina atsarginių suolą ir taikstosi su keliomis minutėmis aikštėje.

REKLAMA
REKLAMA

Savo patirtimi apie tai dalijasi Kauno „Žalgirio“ puolėjas Mindaugas Kuzminskas ir Vilniaus „Lietuvos ryto“ gynėjas Dovydas Redikas. Abu krepšininkai aikštelėje neretai tenkinasi tik epizodiniu vaidmeniu, tačiau su tuo susitaikė ir teigia, kad jų laikas dar ateis.

REKLAMA

M. Kuzminskas: komanda laimi – viskas gerai

22 metų Kauno „Žalgirio“ puolėjas Mindaugas Kuzminskas jau antrą sezoną gina Laikinosios sostinės ekipos garbę. Vis dėlto, trenerio pasitikėjimą užkariauti krepšininkui sekasi sunkiai.

Per Lietuvos krepšinio lygos (LKL) rungtynes jis aikštelėje šį sezoną praleidžia vidutiniškai po 17 minučių, pelno po 10 taškų. VTB Vieningoje lygoje krepšininkas rungtyniauja po 14 minučių per rungtynes, o Eurolygos mačuose puolėjo indėlis dar mažesnis – vidutiniškai po 8 minutes.

REKLAMA
REKLAMA

Mindaugas Kuzminskas (nuotr. Fotodiena.lt/Roberto Dačkaus)Mindaugas Kuzminskas (nuotr. Fotodiena.lt/Roberto Dačkaus)

– Kaip manai, ar treneris skiria pakankamai laiko tau aikštelėje? – paklausėme M. Kuzminsko.

– Iš karto toks kompromituojantis klausimas. Visą laiką norisi daugiau žaisti, bet ką padarysi, laukiu savojo šanso. O kol kas, kiek gaunu laiko, tiek stengiuosi išnaudoti. Kartais pavyksta geriau, kartais prasčiau. Svarbiausia išlikti pozityviam ir būti visada pasiruošusiam, nes nežinai, kada tavasis šansas ateis. Ankščiau norėdavosi rungtyniauti kiek daugiau, tačiau rungtynių daug, krūviai nemaži, ir viskas krypsta gerąja linkme.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Anksčiau esi sakęs, kad Aleksandras Trifunovičius tau „Žalgiryje“ vietos neturi. Ar požiūris nepasikeitė?

– Su treneriu niekada nekonfliktavau. Svarbiausia – komandos rezultatai, todėl, jei laimime, o aš nežaidžiu – viskas gerai. Dėl mano vaidmens komandoje, dabar viskas truputėlį kitaip. Sonny Weemsas gavo traumą ir išvažiavo, DeJuanas Collinsas taip pat paliko komandą, todėl tikiuosi, kad vietos aikštėje pagaliau atsiras ir man. Su „Lokomotiv-Kuban“ komanda Kaune žaidžiau 25 minutes. Tai – sezono rekordas. Tikiuosi, kad trenerio nenuvyliau ir daugiau žaisiu ateityje.

REKLAMA

– Manai, kad aikštelėje daugiau laiko gauni tik dėl to, kad išvyko S. Weemsas?

– Treneris atsakingas už pergales ir pralaimėjimus, jis ir renkasi žaidėjus, kurie tuo metu padeda komandai labiausiai. Sonny buvo mano pozicijos žaidėjas. Apie jo svarbą komandai net nereikia užsiminti, todėl natūralu, kad išvykus jam, daugiau laiko lieka ir man.

– Ar nesigaili, kad žaidi „Žalgiryje“, o ne silpnesnėje komandoje, kurioje žaidybinio laiko gautum daugiau?

– Rungtyniavau „Šiauliuose“, atrodo, ten sekėsi gerai, bet visuomet norisi kilti aukščiau. Kaip sakoma, blogas tas kareivis, kuris nenori tapti generolu. Visuomet galima žaisti žemesniame lygyje ir nekilti aukščiau. Bet aš nenoriu sustoti ties Lietuvos lyga, dėl to pasirinkau „Žalgirį“ ir kol kas savo pasirinkimo nesigailiu. Viskas ateis su laiku. Praėjusio sezono pradžioje taip pat mažiau praleidau laiko, tačiau nusipelniau trenerio pasitikėjimo ir finaluose jau praleisdavau kone po 20 minučių.

REKLAMA

– Daug laiko praleidi ant suolelio. Ar dėl to fizinė forma ar žaidybiniai įgūdžiai neprastėja?

– Nemanau. Žaidybinius komponentus jaučiuosi patobulinęs. Ilgiau laiko sėdint ant suolo svarbu išlikti tvirtam psichologiškai, padirbėti papildomai ir viskas bus gerai. Iš kiekvienos situacijos stengiuosi pasiimti tik teigiamus dalykus. Jei žaidi, visada viskas gerai, jei ne  – daugiau lieka laiko patobulinti individualiems įgūdžiams.

D. Redikas: norėtųsi daugiau žaisti

19-metis Vilniaus „Lietuvos ryto“ gynėjas Dovydas Redikas su sostinės ekipa karjerą susiejo tik šį sezoną. Jaunasis krepšininkas LKL rungtynėse aikštėje vidutiniškai praleidžia 11 minučių, pelno po 3 taškus. Europos taurės rungtynėse gynėjas į aikštelę beveik neįžengia – per tris rungtynes jis žaidė vidutiniškai po 3 minutes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dovydas Redikas (nuotr. Fotodiena.lt/Roberto Dačkaus)Dovydas Redikas (nuotr. Fotodiena.lt/Roberto Dačkaus)

– Kaip manai, ar treneriai pakankamai suteikia žaidybinio laiko? – paklausėme D. Rediko.

– Be abejo, norėtųsi daugiau žaisti, atsiskleisti, bet yra kaip yra. To nesureikšminu, gaunu daugiau laiko LKL rungtynėse. Tai tik pirmas karjeros etapas ir kol kas iš to nedarau didelės bėdos.

– Kaip manai, kaip gali užsitarnauti trenerio pasitikėjimą?

– Dabar toks sezono etapas, kai treneris nebeturi laiko eksperimentuoti ar leisti žaisti jaunus žaidėjus. Dabar taip yra, kad treneris rotuoja 10 žaidėjų, o kai reikia, kad neprasižengtų kiti, išleidžia mane. Nemanau, kad viskas pasikeis kardinaliai ir pradėsiu žaisti po 20 minučių, bet aikštėje stengiuosi maksimaliai įgyvendinti visus keliamus tikslus.

REKLAMA

– Ar nesigaili, kad žaidi „Lietuvos ryte“, o ne silpnesnėje komandoje?

– Nesigailiu. „Lietuvos rytas“ – laiptelis mano karjeroje ir kiekvienas jaunas žaidėjas turi jį perlipti. Aišku, būtų geriau žaisti kitoje komandoje po 30 minučių. Bet tai nėra tas pats krepšinis, nes su „Lietuvos rytu“ ne tik žaidimas, bet ir treniruotės visai kito lygio. Taip, žaidybinės patirties stoka jaučiasi, bet vis tiek džiaugiuosi, kad pasirinkau tokį variantą.

– Psichologiškai nėra sunku sėdėti ant suolelio?

– Aš jau sezono pradžioje buvau su tuo susitaikęs. Žinojau, kur einu, kad daug laiko aikštėje negausiu. Galbūt kažkiek atslūgo pasitikėjimas savimi, bet tikrai nėra taip, kad jausčiausi visiškai blogai ar nežinočiau, ką daryti. Viskas gerai, jaučiu trenerių ir komandos draugų palaikymą, jie man duoda patarimų. Psichologiškai jaučiuosi gerai.

REKLAMA

KOMENTARAS

Robertas Kuncaitis, Lietuvos krepšinio rinktinės trenerio asistentas

„Pirmiausiai treneriai galvoja apie rezultatą, dėl to jaunais žaidėjai pasitiki mažiau. Tačiau jauniems žaidėjams didžiausia nauda, kad jie daug patirties gauna treniruotėse, žaidžiant prieš labiau patyrusius komandos draugus. Ten yra nė kiek ne lengviau. Treneriai treniruotėse mato, kaip atrodo jauni krepšininkai.  Sutinku, kad jaunimui reikia daug žaisti. Yra pavojus, kad žaidėjai užges psichologiškai. Bet tokia jų dalia – čia nieko nepadarysi. Jeigu anksčiau ateini į didelę komandą, turi su tuo būti susitaikęs. Bet kuriam žaidėjui nuo suolo išeiti į aikštelę sunkiau nei iš karto, kai žaidi starto penkete. Bet čia taip pat patirtis ir to dalyko neišvengsi.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paskelbtas Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės kandidatų sąrašas. R. Kuncaitis (Fotodiena.lt/Karolio Kavolėlio nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)R. Kuncaitis (Fotodiena.lt/Karolio Kavolėlio nuotr.)

TIK FAKTAI

Mindaugas Kuzminskas nuo 2008 metų rungtyniavo „Šiaulių“ ekipoje. Gindamas šio klubo garbę aikštėje per LKL rungtynes jis praleisdavo vidutiniškai po 26 minutes.

Dovydas Redikas prieš pasirašydamas kontraktą su „Lietuvos rytu“ vilkėjo Vilniaus „Perlo“ ekipos marškinėlius, aikštėje LKL mačuose jis praleisdavo po 16 minučių.

DAUGIAU SKAITYKITE:

Piniginė penkiakovininkės D. Rimšaitės išraiška

Lietuvos sportininkų tatuiruotės: nuo žvaigždutės iki milžiniškos „rankovės“

„Žalgiriečių“ tatuiruotės: nuo M. Jordano iki riaumojančio lokio ir kryžių

M. Popovičius: apie lietuvių aistrą krepšiniui, rinktinę ir dėjimą iš viršaus

M. Rakovičius apie cepelinus, futbolą ir K. Lavrinovičiaus anglų kalbą

Lietuvos sporto komentatorių elitas: svarbiausia – netrukdyti žiūrovui

„Eurobasket 2011“: geriausi Lietuvos krepšininkų pokštai ir „perliukai“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų