REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Būrelis beždžionių babuinų išmoko atskirti parašytus tikrus anglų kalbos žodžius nuo bereikšmių raidžių kombinacijų.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimo rezultatai atskleidė, kad kai kurie mentaliniai procesai, susijė su skaitymu, vystosi nepriklausomai nuo kalbos centrų, būdingų tik žmogaus smegenims, rašo newscientist.com.

REKLAMA

„Negalime teigti, kad babuinai gali skaityti“, – neleido pernelyg įsijausti Michaelas Plattas iš Duke universiteto bei tyrimų centro Durhame, Šiaurės Karolinoje. Babuinų pasiekimai tėra pirmas žingsnis žodžio perskaitymo procese. Jie nesusieja parašytų žodžių su garsais, nesupranta, ką šie reiškia, tačiau vis dėlto jų gebėjimai – gana įspūdingi.

Jonathanas Graingeris su kolegomis iš Aix-Marseille universiteto Prancūzijoje išmokė šešis gabius Gvinėjos babuinus (Papio papio) įsižiūrėti į raides r jų kombinacijas kompiuterių ekranuose.

REKLAMA
REKLAMA

Kartais baždžionėms būdavo rodomi realūs, iš keturių raidžių sudaryti angliški žodžiai, kartais – ne žodžiai, o tiesiog nieko nereiškiantys keturių raidžių kratiniai.

Babuinams buvo duota užduotis paspausti vieną iš dviejų mygtukų, priklausomai nuo to, ar, jų manymu, ekrane pasirodęs raidžių darinys yra realus žodis, ar ne. Už kiekvieną teisingą spėjimą gyvūnai buvo apdovanojami skanėstu.

Praėjus pusantro mėnesio, babuinai išmoko tuzinus žodžių: vienas iš gudročių sugebėjo identifikuoti net 308. Tai išties įspūdingas atminties pasiekimas, tačiau nėra ko pernelyg stebėtis. Dauguma sudėtingesnių gyvūnų po sėkimngos dresūros geba suskirstyti objektus į dvi grupes, pavyzdžiui, į „lapus“ ir „akmenis“.

Vis dėlto J. Graingerio babuinai pasiekė šio to daugiau. Po ilgų treniruočių, jie tapo gabūs atskirti iki tol nematytus realius žodžius nuo bereikšmės raidžių kombinacijos. Tai reiškia, kad beždžionėlės išmoko raidžių tvarkos žodžiuose taisykles ir jas sėkmingai pritaikė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų