REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buvęs Ignalinos miškų urėdas Vergantas Valiukas už valstybės lėšas atliko privačių žemės sklypų kadastrinius matavimus, tačiau teisėsaugininkai nerado jo veikoje nusikaltimo sudėties ir nustatė, kad įtariamasis turtinės žalos niekam nepadarė.

REKLAMA
REKLAMA

Ignalinos rajono apylinkės prokuratūra baigė tirti ikiteisminio tyrimo medžiagą, kurioje miškų urėdas V. Valiukas įtariamas piktnaudžiavimu tarnyba. Atlikęs tyrimą prokuroras Borisas Poltoržickis nustatė, kad urėdo veiksmuose nusikaltimo požymių nėra ir valstybės tarnautojas niekam nepadarė žalos: „V. Valiukas šiurkščiai pažeidė tarnybos drausmę, už ką turi būti nubaustas. O prokuratūra tyrimą nutraukė nesant nusikaltimo požymių.“

REKLAMA

B. Poltoržickis portalui Balsas.lt aiškino, kad jeigu žalos vertė viršytų 250 MGL, tuomet galima būtų V. Valiuką nuteisti. Tačiau dabartinė, 5000 litų suma nesudaro baudžiamojo nusižengimo. Be to, apie tai, kad asmuo atlieka privačių žemės sklypų matavimus, žinojo Švenčionių žemėtvarkos skyriaus vadovybė, tačiau šiam faktui liko abejinga.

Prokuroro teigimu, Ignalinos miškų urėdija dar 2009 metais balandžio 6 dieną išsiuntė net 30 raštų, surašytų firminiuose įmonės blankuose, kuriame informavo apie ketinimus atlikti kadastrinius matavimus V. Valiuko privačiose sklypuose, tačiau nė viena institucija nesureagavo net tada, kai buvo pateikta sąskaita, kurią apmokėjo valstybė.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimo duomenimis, apie kadastrinius matavimus privačiose sklypuose, esančius Labanoro seniūnijoje, Pašekščio kaime, V. Valiuko pavaldinė Agnė Lazauskienė atliko Ignalinos miškų urėdijos vardu, o jų atlikimą bei sąmatą patvirtino Nacionalinė žemės tarnyba.

2011 metų gruodį Švenčionių žemėtvarkos skyrius patvirtino ir suderino bei suformavo kadastrinių matavimų bylas A. Lazauskienei pateikus Ignalinos miškų urėdijos licenciją bei matininko kvalifikacijos pažymėjimą.

Už šiuos darbus Ignalinos miškų urėdija sumokėjo beveik 5 tūkstančius litų.

Tačiau prokuroras B. Poltoržickis, vadovaudamasis Baudžiamojo kodekso 228 straipsniu nustatė, kad tai nėra didelė žala, todėl nėra pagrindo kelti baudžiamąją bylą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Norėdamas nustatyti žalos dydį, prokuroras apklausė kadastrinius matavimus atlikusią A. Lazauskienę bei Švenčionių žemėtvarkos skyriaus darbuotojus.

„Iš asmenų, kurie buvo apklausti kaip liudytojai, parodymų matyti, kad nė vienas jų nesureikšmino ir liko abejingi faktui, kad pranešimai apie V. Valiukui priklausančių žemės sklypų kadastrinius matavimus surašyti firminiuose Ignalinos miškų urėdijos blankuose“, – rašoma nuarime nutraukti ikiteisminį tyrimą.

Bylos duomenimis, iš įvairių matininkų įmonių internete paskelbtoje informacijoje matyti, kad 1 ha žemės sklypo kadastrinių matavimų atlikimas kainuoja nuo 100 litų. Kadastrinės bylos parengimas – nuo 100 litų. Žemės sklypo žemėtvarkos projektui parengti imama nuo 650 litų iki 1200 litų.

REKLAMA

Kadangi V. Valiuko žemės sklypų plotai yra 4, 4707 ir 3,8052 ha, tai kainavo apie tris tūkstančius litų. Suapvalinus šią sumą paaiškėjo, kad Ignalinos miškų urėdija patyrė 5000 litų nuostolį.

„Turtinės žalos požymio, reikalingo baudžiamojo piktnaudžiavimo kvalifikavimui, nėra. Taip pat nėra ir neturtinės žalos požymio, nes V. Valiuko veiksmai nepažeidė Konstitucijoje įvertintų teisių ir laisvių, nesumenkino valstybės tarnybos autoriteto, nesutrikdė ir nedezorganizavo urėdijos darbo, nesumenkino prestižo, nesukėlė visuomenės atgarsio, nes visi adresatai, kuriems išsiųsti raštai apie įvykdytus matavimus bei sąskaitos, liko abejingi. Tai reiškia, kad ikiteisminis tyrimas nutrauktas nesant nusikaltimo sudėties“, – sudėjo taškus prokuroras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų