REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pastarąsias savaites ko ne kasdien Kauno apskrities valstybinėje mokesčių inspekcijoje apsilanko apie tūkstantį lankytojų, kuriems pagal įstatymą privalu iki gegužės deklaruoti pernykštes savo pajamas.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip sekasi aptarnauti pavasario viduryje tradiciškai išaugančius interesantų srautus, atsakydama į naujienų agentūros ELTA klausimus, aiškino Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Mokestinių prievolių departamento direktorė Judita Stankienė

REKLAMA

Kiek Kauno apskrities gyventojų šiemet privalo deklaruoti savo pajamas, o kiek – dar ir turtą, ar deklaruojančių daugėja, ir nuo ko tai priklauso?

– Pernai (už 2010–uosius Kauno AVMI pajamų deklaracijas pateikė daugiau nei 163 tūkstančiai, o turto – per 10 tūkstančių gyventojų. Pajamas ir turtą šiemet turėtų deklaruoti dar daugiau mokesčių mokėtojų, nes nuo šių metų deklaracijas pateikti privalo viešosios informacijos rengėjo ir skleidėjo tarybų bei valdybų nariai, vadovai, jų pavaduotojai, vyriausieji redaktoriai, jų pavaduotojai, redaktoriai, jų pavaduotojai ir jų šeimos nariai.

REKLAMA
REKLAMA

Vadinasi, turto ir pajamų deklaracijas reikia pateikti ir tiems gyventojams, kurie šias pareigas eina reklamos ar viešųjų ryšių agentūrose, leidyklose, kino, garso ar vaizdo studijose, informacijos, laikraščių ir žurnalų redakcijose, visuomenės informavimo paslaugas garso ir vaizdo priemonėmis teikiančiose įstaigose (įmonėse) bei kitose viešąją informaciją rengiančiose ar teikiančiose bendrovėse.

Greta to, pateikti turto ir pajamų deklaracijas šiemet turi ir kredito įstaigų tarybų ar valdybų nariai, administracijų vadovai, pavaduotojai bei jų šeimų nariai. Be jau išvardintųjų, – dar ir tie gyventojai, kurie politinės kampanijos dalyviui ar dalyviams per praėjusius metus paaukojo daugiau kaip 40 litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Deklaruojančių ratas išsiplės dar ir dėl to, kad gyventojai galės ne tik, kaip ir anksčiau, skirti iki 2 proc. paramos įvairioms visuomeninėms organizacijoms bei fondams, bet ir iki 1 proc. – politinėms partijoms.

– Pagal Kauno mokesčių inspekcijos interesantų priėmimo patalpose, netgi ant laiptų matytas tūkstantines kasdienes eiles galima spėti, kad ne visi deklarantai naudojasi internetu, o patikimesniu laiko deklaravimą tiesiogiai atėjus į Mokesčių inspekciją. O gal toks įspūdis – klaidingas?

– Maždaug pusė iš pernai pajamas deklaravusių 120 tūkstančių Kauno miesto bei rajono gyventojų mokesčių deklaracijas pildė internetu, iš savų kompiuterių. Kita jų dalis buvo atėjusi į Mokesčių inspekciją ir jungėsi prie Elektroninės deklaravimo sistemos arba pateikė popierines deklaracijas.

REKLAMA

Į Mokesčių inspekciją ateina ne tik tie gyventojai, kurie nemoka naudotis kompiuteriu, bet ir jauni išsilavinę žmonės. Mūsų specialistai atsako į jiems rūpimus klausimus, paaiškina, kaip pateikti deklaracijas. Dažniausiai jau kitais metais tie žmonės nebestovi eilėse, bet deklaruoja pajamas ir turtą savarankiškai.

Šiais metais elektroniniu būdu tai deklaravo 81 proc. turinčių teikti deklaracijas Kauno apskrities gyventojų. Tai naudinga ir dėl mokesčio permokų atgavimo. Kaip kasmet, Mokesčių inspekcija gyventojams, pateikusiems deklaracijas elektroniniu būdu, šįmet irgi sieks per kuo trumpesnį laiką sugrąžinti mokesčio permokas.

REKLAMA

Teisingai pateikusiems deklaracijas elektroniniu būdu jau pradėtos grąžinti permokos.

– Sakėte, kad eilės jau trumpesnės, nei buvo balandžio pradžioje, tai kiek Kauno apskrities gyventojų iki šiol deklaravo pajamas?

Iki balandžio 11 dienos Kauno apskrityje pajamas deklaravo beveik 100 tūkst. gyventojų.

– Ar tie, kurie nesuskubs pateikti deklaracijų iki gegužės 2 dienos, turėtų bijoti kokių nors Valstybinės mokesčių inspekcijos sankcijų?

– Kiekvienais metais Mokesčių inspekcija per žiniasklaidos priemones pateikia daug informacijos apie pajamų bei turto deklaravimą. Be to, gyventojams, įregistravusiems individualią veiklą, siunčiami priminimai, o atėjusiems į Mokesčių inspekciją įsigyti verslo liudijimų patariama nelaukti paskutinės deklaravimo termino dienos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Turėjusiems deklaruoti, bet iki nustatyto termino pabaigos nepateikusiems deklaracijų asmenims VMI taip pat siunčia priminimus. Tačiau tuomet jau yra taikomos administracinio poveikio priemonės, numatytos Administracinių teisės pažeidimų kodekse.

– Dėkoju už pokalbį.

Kalbėjosi Birutė Liutkutė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų