REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

(Papildyta 10:00 val.)

REKLAMA

Šiaurės Korėjos raketa, su kuria Pchenjanas žadėjo išvesti į orbitą dirbtinį Žemės palydovą, sudužo praėjus minutei po paleidimo, pareiškė Japonijos gynybos ministras Naoki Tanaka.

REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau Pentagono atstovai CNN pranešė, kad raketa net negalėjo pakilti virš atmosferos.

Televizijos kompanijos žurnalistai Pchenjane praneša, kad Šiaurės Korėjos valdininkų veiduose buvo pastebimas nerimas ir net panika tuo metu, kai vakarų žiniasklaida papasakojo apie nesėkmingą raketos paleidimą.

REKLAMA

Patvirtino ir pati Šiaurės Korėja

Oficiali KLDR naujienų agentūra pranešė apie nesėkmingą mėginimą išvesti dirbtinį Žemės palydovą „Kwangmyongsong-3“ („Ryškioji žvaigždė“) į orbitą praėjus penkioms valandoms po nešančiosios raketos „Unha-3“ („Paukščių takas“) starto.

Užsienio žurnalistai, akredituoti Pchenjane ir atvykę į KLDR nušviesti Kim Ir Seno gimimo 100-osioms metinėms skirtų renginių, apie numatomą paleidimą nebuvo informuoti. Pasak naujienų agentūros, šiuo metu KLDR mokslininkai ir technologai mėgina „nustatyti nesėkmingo paleidimo priežastis“.

REKLAMA
REKLAMA

KLDR raketą paleido 7.39 Seulo laiku. CNN žurnalistai, kuriuos KLDR valdžia buvo pakvietusi į Pchenjaną, kad pademonstruotų raketos paleidimo objektus, pareiškė, kad Šiaurės Korėjos oficialūs asmenys jų neperspėjo apie tai, kad šis įvykis nutiko.

Šiaurės Korėjos raketa sudužo praėjus minutei po paleidimo (nuotr. Elta)Šiaurės Korėjos raketa sudužo praėjus minutei po paleidimo (nuotr. Elta)

Stebėjo JAV radarai

JAV radarai „užfiksavo ir stebėjo“ nesėkmingą Šiaurės Korėjos nešančiosios raketos su palydovu paleidimą. Tai žurnalistams pranešė Šiaurės Amerikos aerokosminės gynybos jungtinės vadovybės (NORAD) spaudos tarnyba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jos skrydžio trajektorija driekėsi virš Geltonosios jūros. Pirminiais duomenimis, raketos pirmoji pakopa nukrito į jūrą už 165 kilometrų į vakarus nuo Seulo (Pietų Korėja). Kitos pakopos, mūsų vertinimu, nesuveikė. Nė viena raketos nuolauža nenukrito sausumoje“, – pažymi NORAD.

Vašingtonas ne kartą yra pareiškęs, kad neabejoja, jog KLDR mėgina palydovo paleidimu užmaskuoti tarpžemyninių balistinių raketų kūrimo programą.

Amerikos žvalgyba anksčiau darė prielaidą, kad Pchenjanas galėjo pagaminti iki keturių tokio tipo raketų, kurios savo charakteristikomis yra artimos tarpžemyninėms – gali nuskrieti iki 6,5 tūkstančio kilometrų. Viena iš jų buvo išbandyta 2009 metų balandžio 5 d. Ji perskrido Japoniją ir nukrito į Ramųjį vandenyną, įveikusi maždaug 3,2 tūkstančio kilometrų. Ekspertų nuomone, paleidimas buvo nevisiškai sėkmingas, kadangi, iš visko sprendžiant, neatsiskyrė paskutinė raketos pakopa.

Komentuodamas nesėkmingą raketos paleidimą penktadienį, vienas iš oficialių Baracko Obamos administracijos atstovų žurnalistams pareiškė, kad „Šiaurės Korėja turėjo šansą pademonstruoti savo karinę techniką potencialiems pirkėjams“. „Dabar šie pirkėjai du kartus pagalvos prieš ką nors pirkdami iš Pchenjano“, – pridūrė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų