REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš kelis mėnesius Graikijos mieste Volos buvo įvesta alternatyvi valiuta. Ši iniciatyva įtraukė 800 bendruomenės narių, kuriems sunkiai sekasi įpirkti prekes eurais, rašo BBC.

REKLAMA
REKLAMA

Gyventoja Hara Soldatou Voloso centriniame turguje nužvelgia rankdarbių prekystalį ir išsirenka dekoruotas žvakes. Ji savo pirkiniu patenkinta: „Jos kainavo man tik 24 TEM, kuriuos aš užsidirbau mokydama jogos.“

REKLAMA

Visoje turgaus zonoje jums tikrai nereikės vieno dalyko – pinigų.

Nuo juvelyrikos iki maisto, nuo elektroninių detalių iki rūbų, viskas čia parduodama vietine alternatyvia valiuta, vadinama TEM. Ji veikia kaip mainų sistema. Jei galite pasiūlyti prekių ar paslaugų, gaunate kreditą. Vienas euras lygus vienam TEM.

Tada su savo santaupomis galite pirkti bet ką, kas yra siūloma TEM tinkle. Panašu, kad antikinė barterių sistema grįžta į šių dienų Graikiją.

REKLAMA
REKLAMA

„Mainais aš galiu lankyti kalbos ar kompiuterių kursus, - sako Stavrosas Ntentosas, turguje pardavinėjantis vaikiškus apatinius rūbus. - Tai puiki idėja, nes mes galime padėti žmonėms suprasti, kad mes visi pajėgus kažką pirkti ir parduoti; tiesiog nereikia eurų.“

„Mes pasiekėme savo gyvenimo dugną ir dabar turime mąstyti kitaip,“ - sako daržovių pardavėjas Tasosas.

Visa sistema susikūrė internete, kur nariai turi savo sąskaitas. Jos įkūrėjas, Yiannis Grigoriou, stovi šalia kompiuterinio banko turguje ir stebi operacijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai patraukli idėja, nes žmonės atgauna viltį. Jie randa dalykų, kuriuos gali duoti ir imti“, - sako jis. Ar gali TEM tapti dominuojančia valiuta Volose?

„Nežinau, - juokiasi Y. Grigoriou. - Pagyvensim, pamatysim.“ Apie išėjimo iš euro zonos scenarijų Graikijai klimpstant į giliausią jos istorijoje krizę yra daug diskutuojama.

Ir nors kai kas šalyje įžvelgia alternatyvą TEM valiutoje („euras yra praeitis“, aiškino vienas pardavėjas), vis dėlto tai labiau yra pagalbos priemonė, o ne euro pakaitalas.

Voloso miesto meras Panosas Skotiniotis tvirtina, kad TEM nekelia grėsmės eurui. Jis remia projektą ir sako, kad dvi valiutos gali egzistuoti drauge.

REKLAMA

„Mes remiame iniciatyvą, nes tai yra geras būdas išlipti iš gilios ekonominės ir socialinės krizės, - sako meras. - Ši iniciatyva papildo eurą, bet jo nepakeičia. Graikija yra euro zonoje, mes norime likti euro zonoje, mes manome, kad privalome likti euro zonoje.“

Tačiau alternatyvus valiutos tinklas plečiasi ir juo remiasi vis daugiau verslų.

Vietiniame gėlių auginimo kooperatyve, kuriame dirba mokymosi negalią turintys žmonės, TEM pinigai naudojami augalų pardavimui, nes kitaip darbuotojai neišgyventų.

O visuomenės veikėjai ateina padėti kooperatyvui, nupjauti žolę ar sutaisyti tvorą mainais už augalus. „Mes mainais už savo produktus galime nusipirkti duonos ar mėsos, o mergaitės gali apsilankyti pas kirpėją“, - sako Peri Mantzafleri, kooperatyvo vadovė.

REKLAMA

„Aš užaugau kaimelyje ir tokia sistema veikdavo senais laikais, prieš išpopuliarėjant pinigams. Taigi tai gali būti nauja pradžia“, - teigia P. Mantzafleri. Be to, naudos gauna ir jaunoji karta.

Rotušėje vaikai aktyviai dalyvauja dirbtuvėse, kuriose žaidžia, dainuoja ir piešia. Tėvai, kurie neįperka šių užsiėmimų, gali dalį sumokėti TEM valiuta.

Charalamposas Bardasas, dirbtuvių koordinatorius, teigia, kad vietinė valiuta yra neįkainojama.

„Tai rimtas krizės sprendimas. Gyvenimas tęsiasi, mums reikia kovoti, - sako jis. - Mums reikia dabar pažvelgti į viską iš kitos pusės. Krizė nėra pasaulio pabaiga. Mes norime, kad mums pasisektų ir galėtume judėti toliau.“

Taigi ši maža bendruomenė išvystė naują kovos su baisiausia žmonių matyta finansine krize įrankį. Euras gal ir nebus išstumtas, tačiau Voloso miestelis rado būdą, kaip išgyventi naudojant alternatyvias priemones.

Paprasta mainų sistema iškeičia nusivylimą į viltį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų