REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kačių kalba: nepasiklyskite vertime

Katės kalba tik pasakose, realybėje joms žodžių nereikia. Kačių akys, ausys, uodega, judesiai tokie išraiškingi, kad gali perduoti net subtiliausias nuotaikas. Išmokite suprasti kačių gestų kalbą – pradėti galite nuo „žodyno“: pagrindinių pozų ir judesių, kurių reikšmę iššifravo zoopsichologai.

Katės kalba tik pasakose, realybėje joms žodžių nereikia. Kačių akys, ausys, uodega, judesiai tokie išraiškingi, kad gali perduoti net subtiliausias nuotaikas. Išmokite suprasti kačių gestų kalbą – pradėti galite nuo „žodyno“: pagrindinių pozų ir judesių, kurių reikšmę iššifravo zoopsichologai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklausyk! Katė nori ko nors paprašyti, tačiau mano, kad kniaukimas šioje situacijoje – ne pats tinkamiausias būdas priminti apie save. Juk galima paprasčiausiai letenėle paliesti šeimininką ir taip atkreipti jo dėmesį. Tokie švelnūs patapšnojimai (be nagų!) reiškia tik viena: „Paklausyk manęs!“ Kuo aukščiau kyla letenėlė ir kuo atkakliau katė ja tapšnoja, tuo daugiau dėmesio turėtumėte skirti augintinei. Galbūt ji nori ką nors parodyti, o gal pasigedo jūsų artumo ir nori pažaisti?

REKLAMA

Siaubas! Letenėlės plačiai išskėstos, ausys prispaustos prie galvos, burna sučiaupta – katė išsigandusi. Gal ji pamatė įjungtą dulkių siurblį, gal į kambarį įėjo nepažįstamas žmogus? Paprastai taip elgiasi baugščios katės. Neerzinkite, nebarkite ir jokiu būdu nemėginkite glostyti – šioje situacijoje katė gali išsigąsti net jūsų švelnumo. Geriau pašalinkite tai, kas augintinei kelia baimę arba išneškite ją į kitą patalpą.

REKLAMA
REKLAMA

Nagi, nagi! Tiesi uodega pakelta, letenėlės – žergtai. Ši poza parodo, kad katė sutelkė dėmesį ir kažko laukia. Dažniausiai ji pakelia uodegą, kai yra įsitempusi arba susikaupusi. Jei uodega dar ir švelniai supasi, vadinasi, katė ruošiasi šuoliui. Šiaip ar taip, katės, stovinčios tokia poza, geriau neliesti. Leiskite jai suprasti situaciją ir savo jausmus.

Kas gi ten? Išskleisti ūsai, ausys – stačios kaip antenos, akys – plačiai atmerktos. Katė kažkuo labai susidomėjusi. Jei jos dėmesį patraukė judantis daiktas, ji visu kūnu svirs jo judėjimo kryptimi, stengsis geriau įžiūrėti. Katė privalo viską stebėti, juk ji – namų židinio ir namiškių ramybės sergėtoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasitikiu tavimi. Katė niekada neparodys pilvo tam, kuriuo nepasitiki. Pilvas – pati gležniausia ir pažeidžiamiausia katės vieta, todėl atvirai jį pademonstravus duodamas ženklas, kad katė su jumis jaučiasi saugi. Gal ji taip prašys pažaisti, o gal prašosi glostoma. Neapgaukite jos ir nepraraskite pasitikėjimo, nes vėliau jį atgauti bus labai sunku!

O galima ir man? Katytė miaukia, jos snukutyje galima perskaityti klausimą. Letenėlės dailiai suglaustos. Tokia poza rodo, kad ji pasiryžusi viską iškentėti, bus paklusni, kad tik leistumėte daryti tai, ko ji trokšta, pavyzdžiui, pasiimtumėte kartu ar leistumėte pažaisti su tuo, ką turite rankose. Tačiau jei katės galva iškelta į viršų, ausys su galva sudaro statų kampą, katė plačiai išsižioja kniaukdama – viskas atvirkščiai: jūsų keturkojis netrukus kažką iškrės. Jai taip rūpi, kas vyksta aplinkui, kad neįsikišti ir nedalyvauti tiesiog nebegali.

REKLAMA

Aš tave myliu. Katės uodega – jos nuotaikos barometras. Kai nugara išlenkta, o uodega pakelta ir užriesta taip, kad beveik siekia galvą – patikimas ženklas, kad katei dabar gera ir ji mėgina įsiteikti šeimininkui. Švelniai, be agresijos prispaustos prie galvos ausys, akys užmerktos – tai reiškia, kad katei malonu, ji nenori, kad kas nors trikdytų palaimingą būseną.

Aš nekalta! Tokias katės akis galite sulyginti nebent su angelo žvilgsniu: atviras ir toks skaidrus, kad, rodos, jame galima paskęsti. Nepasikliaukite šio žvilgsnio šviesa. Veikiausiai ji jaučiasi kalta. Ir bijo, kad tuojau tai išsiaiškinsite.

REKLAMA

Aš čia šeimininkė! „Čia viskas mano ir aš vadovauju“, – kaip tik taip norėtų pasakyti katė, gulinti tokia poza: viena letenėlė – po krūtine, kita ištempta įstrižai, atremta į grindis ar stalą. Galva pasukta į šoną. Katė jaučiasi svarbi ir vertinama. Ausys atpalaiduotos, akyse – netrikdoma ramybė.

Gyvenimas nuostabus. Kūnas atpalaiduotas, letenėlės išskėstos į šalis, katė guli ant pilvo. Akys pusiau atmerktos, ausys atpalaiduotos. Kaip malonu išsitiesti ant sofos po sočių pietų! Gyvenimas – nuostabus!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Geriau nesiartink! Katė tvirtai remiasi kojomis į pagrindą, ausys prispaustos prie galvos, kūnas įtemptas, nasrai iššiepti. Ji dar nepasirengusi atakuoti, tačiau jei prireiks – tikrai puls. Nesiartinkite – gali baigtis blogai!

Katės gydo

Šis fenomenas dar nėra iki galo ištirtas, tačiau kačių mylėtojai į gydytojus kreipiasi maždaug 18 procentų rečiau nei žmonės, kurie neaugina šių keturkojų. Tačiau tam, kad šeimininkui padėtų, katė turi besąlygiškai juo pasitikėti. Jei katė jaus, kad jos nemylite – pagalbos nesitikėkite. Katės daug jautriau nei kiti gyvūnai jaučia žmogaus nuotaikas ir ypač šeimininko požiūrį į ją.

REKLAMA

* Jei kamuoja neuralgija ar artritas, katė atras skaudamą vietą ir vis taikysis prie jos prisiglausti, kad sušildytų. Stengsis įsitaisyti taip, kad būtų kuo patogiau šeimininkui – jau geriau pati išsiries neįprasta poza, kad tik šeimininkui nereikėtų keisti kūno padėties. Kartais pūkuotas kamuoliukas gali išleisti nagus ir imtis savotiško katiniško masažo. Įdomiausia, kad paprastai taip „masažuojant“ atsiradę įbrėžimai niekada nesupūliuoja ir labai greitai užgyja. Sunku pasakyti, kas veikia efektyviau – katės energinis laukas, lengvas masažas, kūno šiluma, „nagų terapija“ ar raminamasis murkimas. Tačiau skausmas dažniausiai sumažėja.

REKLAMA

* Mokslininkai pastebėjo, kad katė iš anksto gali įspėti apie artėjantį širdies smūgį. Tikriausiai pastebėjote, kad ji kartais ima meilintis ir glaustytis kaip tik tuo metu, kai esate labiausiai sudirgę ir susinervinę. Tai – rimtas signalas, kad vertėtų prisėsti, nusiraminti, giliai įkvėpti. Katė nori įspėti, kad jūsų energinis laukas išsiderino. Manoma, kad namuose auginama katė net šešiais procentais sumažina miokardo infarkto riziką. Ką tik priepuolį patyrusio ir keletą minučių katę paglosčiusio žmogaus pulsas ir spaudimas normalizuojasi taip, lyg jis dvi savaites būtų atlikęs atsipalaidavimo ir meditacijos pratimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

* Ilgaplaukės katės (Angoros, Birmos, regdolai, Sibiro mėlynosios) gali padėti gydyti depresiją, nemigą ir sudirgimą. Beplaukės katės (sfinksai) it vaistas širdies ligų profilaktikai. Trumpaplaukės (Siamo, Rytų trumpaplaukės ir kt.) padeda gydyti kepenų ligas, gastritą, kolitą. Siamo katė palengvins ir peršalimo simptomus, nes turi mokslininkų kol kas neištirtą gebėjimą stabdyti kenksmingų mikroorganizmų dauginimąsi.

* Biologinis kačių poveikis stipresnis nei katinų. Katės geriau gydo nervų sistemos ir vidaus organų susirgimus, katinai – osteochondrozę, radikulitą ir artrozę.

Laura Mureikaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų