REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Augantys Darbo partijos reitingai yra jos sugebėjimo išlaviruoti sudėtingoje pastaruosius mėnesius šalyje buvusioje politinėje situacijoje rezultatas, mano politologas, Mykolo Romerio universiteto (MRU) docentas Vytautas Dumbliauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ naujienų agentūros ELTA užsakymu kovo 26-balandžio 3 dienomis atliktos apklausos duomenimis, jei kovo pabaigoje būtų vykę rinkimai, už Darbo partiją būtų balsavę 22 proc. 18-74 metų apklaustų gyventojų. Lietuvos socialdemokratų partiją (LSDP) palaikytų 18 proc. apklaustų gyventojų. Vasarį už „darbiečius“ būtų balsavę 16 proc., už socdemus - 19 proc. apklaustų gyventojų. Darbo partija iš pirmosios vietos išstūmė socialdemokratus.

REKLAMA

„Klausimas gana rimtas. Ta partija kažkaip išliko šitose visokiose perturbacijose. Buvo konfliktas tarp konservatorių ir liberalcentristų - jie išliko neutralūs. Žinote, kur du pešasi, trečias laimi, tai gal Viktoras Uspaskichas savotiškai sužaidė tokį taikdarį? Gal tuo būtų galima paaiškinti - tam tikra laikysena buvo. O šiaip bendra tendencija yra, kad žmonės kreipia žvilgsnius į vadinamąsias kairiąsias jėgas ir galbūt tos viltys artėjant rinkimams artėja. Šita valdžia nėra tokia mylima, nes su ja asocijuojasi visokiausių dalykų, kurie žmonėms yra nelabai malonūs - kainų kilimas, nedarbas ir t. t“, - kylančius „darbiečių“ reitingus naujienų agentūrai ELTA komentavo politologas V. Dumbliauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot MRU docento, Darbo partija šiek tiek paima prie jos prisijungusios buvusios Naujosios sąjungos elektorato, įtakos neabejotinai turįs ir V. Uspaskicho asmeninis žavesys. V. Dumbliauskas atkreipė dėmesį, kas iš esmės Darbo partija yra vieno žmogaus partija.

„Atimkite V. Uspaskichą - ir kas iš jos būtų?“ - klausė MRU docentas.

Politikos apžvalgininkas atskleidė jam seniai kirbančią mintį, jog galbūt vadinamoji Darbo partijos juodosios buhalterijos byla, kurią šiuo metu nagrinėja Vilniaus apygardos teismas, sąmoningai nebaigiama, nes jeigu V. Uspaskichas sėstų į kalėjimą, partija liktų be lyderio ir jos elektoratas atitektų socdemams. Tokiu atveju LSDP būtų labai stipri partija, tarp kairiųjų iš esmės liktų tik viena partija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Įsivaizduojate, kiek jinai paimtų balsų? Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai niekada nepasivytų“, - aiškino V. Dumbliauskas.

Politologas nesureikšmina Darbo partijos ir LSDP rokiruotės reitinguose. Pasak politologo, šios dvi partijos yra vadinamojo kairiojo elektorato. Tiesa, jis laikosi nuomonės, kad Seimo rinkimus vis dėlto laimės socialdemokratai. Socdemai esą taip pat turi pastovų elektoratą, partija turi įdirbį, pliusų prideda ir jos pirmininko Algirdo Butkevičiaus inteligentiška asmenybė.

„Apskritai manau, kad Darbo partijos kada nors neliks, kaip neliko ir Naujosios sąjungos, o socdemai išliks. Jeigu dėl kokių nors priežasčių V. Uspaskichas nebebūtų partijos pirmininku, jie ten neturi lyderių, nėra kitos ryškios asmenybės, kuri patrauktų dėmesį. Yra vadinamoji, kaip politikos mokslas sako, “partijų depersonalizacija„, kada lyderis tampa nesvarbus. Socdemų (lyderis - ELTA) gali būti A. Butkevičius, gali būti Juozas Olekas - vis dėlto ta partija išliks. Arba Tėvynės sąjunga - nebus Andriaus Kubiliaus, bus Irena Degutienė ar dar kažkas - ta partija išliks. O Darbo partija ar Rolando Pakso partija yra vieno lyderio partijos, tas pats, kas buvo su Artūro Paulausko Naująja sąjunga - nukrito jo reitingai ir partijai - galas. Tai tas pats, manyčiau, laukia ir Darbo partijos“, - įžvalgomis dalijosi politologas.

V. Dumbliauskas rimtai nevertina galimybės rengti pirmalaikius Seimo rinkimus. Esą partijos jiems paprasčiausiai nespės pasiruošti.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų