REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šalyje yra daugiau kaip trys tūkstančiai vaikų, apie kurios neturima jokių duomenų. Nors jie įtraukti į Gyventojų registrą, mokyklų nelanko, nežinoma apie jų išvykimą.

REKLAMA
REKLAMA

Todėl norima įpareigoti tėvus deklaruoti vaikų išvykimą iš šalies arba su kuo ir kur jie pasilieka, praneša LTV naujienų laida „Šiandien“. Dar metų pradžioje šalies mokyklų suoluose trūko daugiau kaip 13 tūkst. vaikų, kurių amžius – nuo 7 iki 16 metų. Seime kilus diskusijai, ar jie išvykę, ar tėvų slepiami sąmoningai, imta tikrinti duomenis.

REKLAMA

Per porą mėnesių du trečdaliai pradingėlių surasti. Paaiškėjo, kad didžioji dalis vaikų su tėvais išvykę į užsienį, o kelios dešimtys nesimoko dėl neįgalumo. Tačiau vis dar neaišku, kur yra daugiau kaip trys tūkstančiai vaikų.„Dėl tų vaikų sutelktos papildomos pastangos savivaldybėse, kad kartu su policija būtų ieškoma tų vaikų gyvenamosios vietos. Policija pasitelkta todėl, kad ji turi savo papildomų paieškos būdų“, – teigė Ministro Pirmininko kancleris Deividas Matulionis.

REKLAMA
REKLAMA

Premjero sudaryta darbo grupė Vyriausybei pateikė pasiūlymus, kaip spręsti šią problemą.

Siūloma švietimo ir mokslo ministerijai su „Sodros“ ir socialinės paramos gavėjų registrais suderinti savo duomenų bazę, nes neretai duomenys skirtinguose registruose apie tą patį asmenį būna nevienodi. Ministerijai apie kartu su jais išvažiavusius vaikus bent kartą metuose privalės pranešti ir diplomatai, kurie savo išvykimo neprivalo deklaruoti.

Pasikeitimai laukia ir eilinių gyventojų, nes, manoma, kad padėtį dėl nesimokančių vaikų apskaitos labiausiai sunkina ir gyventojų migracija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Gyvenamosios vietos deklaravimo sistema nėra tobula ir ji neįpareigoja tėvų deklaruoti kartu su jais išvykstančius vaikus. Dėl to šioje srityje reikia keisti ne įstatymus, bet poįstatyminius teisės aktus ir sutvarkyti deklaravimą“, – tvirtino D. Matulionis.

Kada įsigalios nauja tvarka, kol kas neaišku, tačiau tą norima padaryti kuo greičiau. Nors pripažįstama, kad visiškai šios problemos vis tiek nepavyks išspręsti.

Jevgenijus Bardauskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų