REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Užsienio reikalų viceministras Evaldas Ignatavičius pirmadienį Vašingtone susitiko su JAV valstybės sekretorės pavaduotoju Europos ir Eurazijos reikalams Filipu Gordonu (Phillip Gordon). Susitikimo metu aptartas artėjantis NATO vadovų susitikimas Čikagoje.

REKLAMA
REKLAMA

Pokalbyje taip pat aptarta parama reformoms Europos rytinėse kaimynėse, dvišalis JAV ir Lietuvos bendradarbiavimas saugumo, energetikos ir užsienio politikos klausimais.

REKLAMA

Lietuvos diplomatas pokalbyje išreiškė viltį, kad NATO vadovų susitikime bus pažymėta Baltijos oro policijos misijos tęstinumo svarba, aptartos tolesnės jos vykdymo detalės. Jis taip pat pažymėjo, kad Lietuva kėlė ir toliau kelia energetinio saugumo klausimą NATO.

„Tikimės, kad 2011 m. Lietuvoje pradėjęs veikti Energetinio saugumo centras tęs savo veiklą ir po sėkmingos akreditacijos, prie šio centro prisijungus kitoms NATO šalims, taps NATO Energetinio saugumo kompetencijų centru“, – sakė E. Ignatavičius.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, E. Ignatavičius transatlantinių santykių tyrimų centre „The Atlantic Council“ skaitė paskaitą apie Baltijos, Šiaurės šalių ir JAV bendradarbiavimą per Sustiprintos partnerystės Šiaurės Europoje (Enhanced Partnership in Northern Europe, E–PINE) iniciatyvą.

Paskaitoje užsienio reikalų viceministras pažymėjo, kad Lietuva gerai vertina E–PINE, nes ši bendradarbiavimo platforma suteikia galimybę patogiai ir atvirai keistis nuomonėmis visais svarbiausiais tarptautinės darbotvarkės klausimais.

Diskusijoje dalyvavę pareigūnai ir ekspertai – JAV valstybės sekretorės pavaduotojo padėjėja Marija Jovanovič (Maria Yovanovich), „The Atlantic Council“ viceprezidentas Deimonas Vilsonas (Damon Wilson) ir vyriausiasis ekspertas Robertas Nurikas (Robert Nurick) – pabrėžė, kad Šiaurės ir Baltijos šalys demonstruoja unikalų regioninį bendradarbiavimą įvairiose srityse – ekonomikoje, energetikoje, saugumo srityje ir remdamos reformas Europos rytuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Renginyje pažymėta, kad yra daug ir naujų perspektyvių praktinio bendradarbiavimo sričių – nuo transporto koridorių plėtros ir prekių judėjimo tobulinimo iki bendradarbiavimo užkardant nelegalų branduolinių medžiagų judėjimą regione.

E. Ignatavičius taip pat dalyvavo apskritojo stalo diskusijoje Baltarusijos klausimais su JAV analitinių centrų atstovais. Diskusijoje dalyvavo ekspertai iš JAV analitinių centrų ir nevyriausybinių organizacijų „Freedom House“, „The Atlantic Council“, Europos politikos analizės centro (Center for European Policy Analysis), Atviros visuomenės instituto (Open Society Institute) ir kitų.

Susitikimų metu E. Ignatavičius aptarė artėjantį Lietuvos pirmininkavimą Europos Sąjungos Tarybai 2013 m. antrąjį pusmetį ir pažymėjo, kad Lietuvai, teikiančiai didelį dėmesį rytinėms Europos kaimynėms, bus itin svarbu surengti sėkmingą ES Rytų kaimynystės šalių vadovų susitikimą ir aptarti ES paramą ir santykius su Rytų kaimynėmis – Pietų Kaukazo šalimis, Ukraina, Moldova ir Baltarusija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų