REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Besivystančiose rinkose ekonomika auga daug sparčiau nei Vakarų pasaulyje, labiausiai nuo jų atsilieka Europa. Centrinių bankų palūkanų normos besivystančiose šalyse yra pakankamai aukštos – jas sumažinusios, besivystančios rinkos gali kur kas labiau paskatinti ekonomikos augimą, nei tai gali padaryti Vakarų šalys.

REKLAMA
REKLAMA

Žvelgiant į besivystančias šalis labiausiai išsiskiria Rusija ir Indija. Rusija pelnosi iš labai aukštų naftos kainų. Jei nafta ir toliau išliks tokia brangi, Rusijai tai tik į naudą. Mat šalies valstybės biudžetas surenka nemažai mokesčių iš naftos sektoriaus.

REKLAMA

Verta pažymėti, kad anksčiau Rusijoje buvo dvi akcijų biržos, kurios jau susijungė. Dabar akcijų birža kuria naują prekybos sistemą, leisiančią lanksčiau prekiauti akcijomis. Jei, tarkime, anksčiau investuotojai norėdavo įsigyti „Lukoil“ akcijų už vieną milijoną eurų ir tą pačią dieną parduoti „Gazprom“ akcijų už tokią pat sumą, jie to negalėdavo padaryti be papildomo milijono eurų investicijos.

Vertindami naują, vasarą įsigaliosiančią sistemą, dauguma investuotojų tvirtina, kad tai padidins jų investicijas Rusijoje. Rinkos dalyviai Rusijos akcijomis prekiaus daugiau, tai pagerins šalies likvidumą, be to, išjudins mažos kapitalizacijos bendrovių akcijas.

REKLAMA
REKLAMA

O Indija, savo ruožtu, turi labai gerą BVP augimo potencialą – šalies BVP auga stabiliai ir, tikėtina, ateityje tai neturėtų keistis.

Dėl savo stabilaus augimo, Indija buvo laikoma brangia rinka ir investuotojai už indiškas akcijas buvo pasirengę mokėti 20 P/E (akcijos kainos ir pelno santykis). Tačiau dar praėjusiais metais Indijos akcijų rinka patyrė smūgį, nes investuotojai ėmė vis labiau baimintis kylančios infliacijos šalyje bei Europos skolų krizės. Todėl šiemet Indijos akcijų santykiniai rodikliai sumažėjo ir siekia apie 13-14 P/E. Jie vis dar yra šiek tiek didesni nei kitose besivystančiose rinkose, tačiau, palyginus su istoriniu Indijos akcijų P/E vidurkiu, šiemet akcijos pagal P/E yra pigesnės ir vis dar patrauklios, atsižvelgiant į didelį šalies augimo potencialą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Danske Capital“ palankų požiūrį į Indijos akcijų rinką pastaruosius kelis mėnesius lemia dar ir tai, jog mažėjančios maisto kainos šiek tiek nuslopino kylančias infliacijos grėsmes. Veiksmų ėmėsi ir Indijos centrinis bankas – šaliai pavyko sumažinti reikalaujamą rezervinį lygį bankams. Tai itin pagerino Indijos bankinės sistemos būklę – dabar ji veikia stabiliai, korporacijos gauna didesnį finansavimą, todėl skatinamas augimas.

Sausį Indijos akcijų rinkos atsivėrė ir užsieniečiams. Anksčiau į Indijos akcijas buvo galima investuoti tik per Indijoje registruotą akcijų fondą. Dabar situacija pasikeitė ir užsienio investuotojai gali užsiimti normalia prekyba. Tai padidino šalies likvidumą, todėl šie pokyčiai labai sustiprino Indijos rinką. Ypatingai sėkmingai Indijoje veikia mažos kapitalizacijos bendrovės. Tai yra viena iš priežasčių, kodėl taip tikime Indijos kompanijomis.

Komentaro autorius – Ville Kivipelto, „Danske Capital“ fondų valdytojas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų