REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Turguje prekiaujantieji triumfuoja: kone metus gyvenę nežinomybėje, kaip reikės lauko sąlygomis dirbti su kasos aparatais ir juos apsaugoti nuo aplinkos poveikio, gali ramiau atsikvėpti.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo gegužės pirmosios, kaip buvo skelbiama, kasos aparatus privalės turėti ne visi, o tik tie, kurie prekiaus uždarose patalpose.

REKLAMA

Buvo išgirsti

Protestais ir bado akcijomis prie Seimo prieš metus mitingavę smulkieji prekybininkai siekė, kad kasos aparatai nebūtų įvesti.

Jų balso valdžios vyrai neišgirdo. Buvo skelbiama, kad turguose įvedus kasos aparatus gerokai išaugo kai kurių prekeivių apyvarta. Vadinasi, ilgokai buvo slepiami mokesčiai, tad nuspręsta, kad kasos aparatai nuo šių metų gegužės pirmosios bus privalomi  visiems  turgaus prekeiviams.

REKLAMA
REKLAMA

Ir tik likus mažiau nei mėnesiui iki numatytos datos Valstybinė mokesčių inspekcija pranešė, kad po derybų su Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacija bei Finansų ministerija nuspręsta nereikalauti kasos aparatų iš dirbančiųjų lauko sąlygomis, prekiaujančiųjų savos gamybos tautinio paveldo produktais, taip pat iš dirbančiųjų per savaitę vieną dieną didžiuosiuose miestuose ir dvi dienas miesteliuose, iš pirmą kartą įregistravusiųjų prekybos individualią veiklą pagal pažymą arba įsigijusiųjų prekybos verslo liudijimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Asociacijos „Lietuvos prekyvietės ir turgavietės“ prezidentė Aldona Aleksandra Janavičienė teigė, kad tai yra didžiulė turgaus prekeivių pergalė, pirmas žingsnis į supratimą, kad kasos aparatų priverstinis įvedimas buvo skubotas ir nepagrįstas sprendimas.

„Džiaugiamės, kad mūsų teiginiai buvo išgirsti ir priimtos išlygos. Negalime tai vadinti pergale, bet į mūsų pamąstymus buvo atsižvelgta. Juk tikrai nelogiška, jeigu studentai ar moksleiviai, per vasaros atostogas norintys padirbėti, būtų privalėję įsigyti aparatus. O kur po trijų mėnesių juos dėti?“ – klausė A.A.Janavičienė.

REKLAMA

Ji tikina, kad laiko parengti pasiūlymams buvo labai nedaug, tad pergalė vien todėl, kad buvo suspėta, kol žmonės dar neįsigijo kasos aparatų.

„Kurį laiką darbo grupės veiksmai išvis buvo sustabdyti, su mumis niekas nesikalbėjo, nes valdžios atstovai turėjo svarbesnių reikalų: dėl „Snoro“, biudžeto tvirtinimo, atominės elektrinės. Iki vasario nebuvome kviečiami deryboms, bet, ačiū Dievui, laiku susigriebė“, – pasakojo A.A.Janavičienė.

Palikta vietos piktnaudžiauti

Turgaus prekeivius labiausiai nudžiugino ta išlyga, kad kasos aparatų nereikės, jeigu prekiaujama lauko sąlygomis, tai yra statiniai pripažinti laikinaisiais. Tokių statinių daugiausia ir yra centriniame ir žemdirbių turguose.

REKLAMA

„Ten, kur yra šildomos ir sutvarkytos patalpos, kaip Kauno urmo bazės ar panašiai, mes neprieštaravome, kad būtų reikalaujama įsigyti kasos aparatus. Norėjome tik vieno – kad būtų palikta galimybė rinktis, ar žmogui dirbti šiltoje ir jaukioje aplinkoje ir pirktis kasos aparatą, ar dirbti bet kokiu oru lauko sąlygomis, bet be kasos aparato“, – kalbėjo A.A.Janavičienė.

Pasak jos, jeigu bus dirbama be kasos aparato, prekybininkai vis tiek privalės ranka išrašyti kvitą, kaip buvo ir seniau.

Tačiau ją, kaip ir prekeivius, glumina tai, kad palikta vietos interpretacijoms, sudaryta galimybė  pasipelnyti. Išlygose nurodoma, kad konkrečios vietovės Mokesčių inspekcija galės atsižvelgti į kiekvieną situaciją ir nuspręsti, reikia kasos aparato ar ne.

„Mes šiai idėjai nepritarėme, nes kiekvienas inspektorius galės savaip interpretuoti, ar tau reikės, ar nereikės kasos aparato.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jeigu bus durys ir langas, aparato reikės, jeigu duris išimsime, nebereikės. Tarsi palikta galimybė kažkam užsidirbti, kitaip interpretuoti negalima. Mano nuomone, jeigu Registrų centre yra užregistruota, kad tai laikini statiniai, tai jie ir yra laikini – kažkokia nešildoma maža būdelė, ir interpretacijoms vietos neturėtų likti. Tikimės, kad taip supras ir Mokesčių inspekcija, bet su jų atstovais dar neteko bendrauti, tad jų pozicijos nežinome“, – teigė A.A.Janavičienė

Lina DRANSEIKAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų