REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus 2-osios apylinkės teismas toliau nagrinėja baudžiamąją bylą, kurioje Andrius Ūsas kaltinamas tvirkinęs Drąsiaus Kedžio dukterį.

REKLAMA
REKLAMA

(Papildyta 15:07) Pabaigus liudytojų apklausą teismas paskelbė pertrauką nutaręs, jog į kitą teismo posėdį bus kviečiama L. Stankūnaitė ir jos draugės Ernesta Jasaitytė ir Raimonda Bugarytė, taip pat Neringa Venckienė.

REKLAMA

Kitas posėdis vyks balandžio 19 dieną.

Gerai išmokti poteriai

Pasibaigus teismo posėdžiui A.Ūso tėvas Aleksandras Ūsas teigė, jog liudytojų parodymai – tai gerai išmokti poteriai: „Nė vienas jų negalėjo konkrečiai įrodyti, jog tai buvo būtent mano sūnus. Kaimynės kartoja tą pačią išmoktą frazę“.

A. Ūso tėvo teigimu, jo sūnus į D. Kedžio nemalonę pateko po to, kai ėmė padėti L. Stankūnaitei atsiimti mergaitę: „Tada Andrius gavo žinutę nuo D. Kedžio, kurioje buvo grasinama jį padaryti pedofilu“.

REKLAMA
REKLAMA

A. Ūso motina tikino, jog viskas, kas kalbėta teisme, yra nesąmonės,  „pasakos“.

A Ūso gynėjas Adomas Liutvinskas teigė ketinantis kviesti liudytojų, tačiau pavardžių neminėjo: „Negaliu atskleisti savo kozirių. Tačiau aišku viena, jog neaišku, kas tai buvo per vyras. Niekur nėra įrodymų, jog tai buvo A.Ūsas“.

Mergaitei teisme atstovaujantis Aidas Venckus sakė, jog paprašė iškviesti liudytojomis L. Stankūnaitės drauges, kurios dalyvavo jos krikštynose.

Bylos duomenimis, A. Ūsas buvo paskirtas krikštatėviu.

(Papildyta 14:45) Teisme liudija Drąsiaus Kedžio motina Laimutė Kedienė.

Vilniaus antros apylinkės teisme toliau apklausiami liudytojai. Prieš teismą stojusi L. Kedienė pasakojo, jog  sūnui išsiskyrus su Laimute Stankūnaite, ši prašė paimti mergaitę iš jos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kol mergaitė gyveno su motina, ji lankė savaitinį darželį kartu su  nušautosios Violetos Naruševičienės dukra.

„Mergaitė su mumis gyveno iki to laiko, kai teismas priteisė jai gyventi su motina. Tuo metu jau atsirado Andrius Ūsas“, – pasakojo L. Kedienė.

Apklausiama liudytoja sakė pirmą kartą su A. Ūsu susitikusi savo namuose, kai jis prisistatė Vaiko teisių apsaugos tarnybos darbuotoju: „Jis užsidundino visas tarnybas, kad tik mus pakamantinėtų ir nubaustų“.

Kai A. Ūsas atsirado L.Stankūnaitės gyvenime ir mergaitė būdavo su mama, ji, anot L. Kedienės pradėjo keistai elgtis: „Kadangi prisiteisėm pasimatymus su mergaite, paimdavom pas save. Tada pastebėjome pasikeitusi elgesį. Vaikas seilėjosi, keistai bučiavosi. Paklausiau, kas taip daro? Kodėl tu taip darai. Atsakė, jog Andrius. Rodė, kai jis daro su „sysalu“, kaip tampo ir kiša į burną. Nuo to mergaitė nuolat skundėsi , kad skauda gerklytę“.

REKLAMA

Į teisėjo klausimą, kada mergaitė pradėjo kalbėti apie tai, ką su ja darė dėdė Andrius, L. Kedienė sakė, kad viskas prasidėjo nuo laižymo: „Paskui pasakojo apie kitus dėdes – Aidą, kuris veždavo ją raudonu automobiliu“.

Pasak moters, kai sūnus sužinojo apie įvykius, jis parašė žinutę A.Ūsui: „Atkalbinėjau jį tai daryti, raginau susitikti su juo, kreiptis į policiją, tačiau iš jo pareiškimo nepriėmė“.

(Papildyta 12:18) D. Kedžio tėvą šokiravo A.Ūso išvaizda

D. Kedžio tėvas teismui sakė, kad kai D. Kedys išsiskyrė su L. Stankūnaite, ji pati kreipėsi su prašymu pasiimti mergaitę. „Teismas draugiškai mums nurodė prižiūrėti mergaitę. Kai Laimutė sutiko ją kartais pasiimti, privalėdavome pasirašyti. Tai padarėme tik po antro susitikimo. Mergaitė gyvendavo savaitėmis su motina, o savaitgaliais pasiimdavome mes.“

REKLAMA

Antrą kartą, kai D. Kedžio tėvas atvyko pasiimti mergaitės iš L. Stankūnaitės tėvų buto, esančio R. Kalantos gatvėje, ten sutiko vyriškį, kuris prisistatė esąs vaiko teisių gynėjas: „Dar pagalvojau, kad blatna boba, tik mėnuo praėjo po išsiskyrimo su vyru, jau susirado kitą. Nieko jam nesakiau, nepasakojau ir sūnui.“

Vyriškis, anot V. Kedžio, atrodė keistai – buvo nuogas, tik su kelnaitėmis. Tada mergaitė pasakė, kad senelis ją vežtų namo.

„Pasakiau motinai, kad ją greičiau aprengtų ir išsivežiau anūkę po dviejų dienų viešnagės pas mamą“, – prisimena senesnius įvykius liudytojas. Anot vyro, jis vežė kelis kartus mergaitė pas motiną į pasimatymus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nori „sysalo“ į burną – važiuok pas A.Ūsą

Kartą mergaitė seneliui pasakė, jeigu ji norėtų, kad Andrius kištų jam „sysalą“ į burną, reikia važiuoti pas mamą.

„Buvau šokiruotas, pasakiau žmonai ir sūnui. Tada važiavom į policiją“, – pasakojo teismui V. Kedys.

Prokuroro paklaustas, ar V. Kedys nurodė šią aplinkybę, kad A. Ūsas pasirodė tik su kelnaitėmis, liudytojas teigė neprisimenantis.

Rašė visoms institucijoms

„Kai sūnus pradėjo rašyti visoms instancijoms apie įvykį, niekas jo neklausė. Tada Drąsius pradėjo filmuoti dukters pasakojimus“, – sakė V. Kedys.

REKLAMA

Anot jo, niekas į žodžius nereagavo, todėl nutarė visus pasakojimus filmuoti: „Tai buvo sūnaus idėja, nes jis rėkė, kad policija neklauso jo, ieškojo knygoje, kaip galima apibūdinti suaugusių žmonių tvirkinamuosius veiksmus su vaikais. Paskui rado, kad tai vadinama pedofilija.“

Teismas, neišklausęs parodymų iki galo, paskelbė pertrauką iki 13.15 val.

(Papildyta 11:56) Vežė į juodą namą

Toliau apklausiama O. Girdauskienė sakė, kad mergaitė minėjo, kai ją ir berniuką vežė į „juodą namą“, kur buvo daug dėdžių.

REKLAMA

Į teismo klausimą, kiek kartų mergaitė pasakojo apie įvykius, atsakė, kad daug kartų.

Moteris teigė nepastebėjusi mergaitės polinkio meluoti ar fantazuoti.

O. Girdauskienė teigė, kad kartą nufotografavo, kai mergaitė atsigulė ant grindų ir išskėtė kojytes: „Pasakiau kaimynei, kad būtinai reikia fiksuoti, ką mergaitė pasakoja.“

A. Liutvinskas išklausęs O. Girdauskienės pasakojimą paklausė, ar moteris nesakė žurnalistams aplinkybių, pagarsintų teisme. D. Kedžių kaimynė atsikirto, kad neprisimena.

A. Ūso tėvas teiravosi, kodėl moteris nereagavo išgirdusi „šiurpius“ mergaitės klausimus: „Ar sakėte tai kam nors ir kodėl nieko nedarėte?“ O. Girdauskienė atsakė, kad į teisėsaugininkus jau buvo kreiptasi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kada išgirdo apie A.Ūsą

Teisėjas A. Cininas domėjosi, kada O. Girdauskienė išgirdo apie A. Ūsą, nes parodymuose teigiama skirtingai. Viename protokole tvirtinama, kad apie vyriškį sakė mergaitė, bet antrame – iš Drąsiaus Kedžio pokalbių telefonu su A. Ūsu.

Moteris atsakė, kad tyrėjas ją ragino prisiminti ką nors ir parodymuose užrašė tai, ką ji sakė.

Advokatas A. Liutvinskas atrodė labai susijaudinęs, mėgino sukirsti O. Girdauskienė klausimais, kaip ji, dirbanti moteris, turėjo laiko žaisti su mergaite, domėjosi, kokia buvusi mažametės kalba, ar ji kalbėjo sunkiai, ar laisvai.

REKLAMA

Liudytoja teigė, kad gaudavo laisvadienius, todėl turėjo laiko bendrauti su mergaite: „Dirbau tik iki penkių, tad laiko turėjau.“

Į teismo salę iškviestas D. Kedžio tėvas Vytautas Kedys.

(Papildyta 10:42) Mergaitės pasakojime – dėdė Andrius, Jonas ir Aidas

O. Girdauskienė teismui sakė, kad gyvena priešais Kedžių namą: „Santykiai su šia šeima yra geri, kaimyniški, padėdavau atlikti daržo darbus. Ateidavo mergaitė, žaisdavo su katinu“

Anot moters, kai Laimutė Stankūnaitė atsirado Kedžių šeimoje, pirmieji ją pastebėjo vaikai: „Pakliuvo į normalią šeimą, vartosi kaip inkstas taukuose. Tik paskui pastebėjau, kaip L. Stankūnaitė susikrovė daiktus ir išvažiavo. Dukrelė liko su tėvu. Paskui vėl atsirado, kai ją atvežė pats Drąsius.“

REKLAMA

Kaimynė O. Girdauskienė pastebėjo, kad dažnai palikta pas ją mergaitė maivėsi, keistai šoko sakydama, kad taip daro mama su maudymosi kostiumėliu: „Mergaitė judėjo panašiai kaip striptizo šokėja. Kai L. Stankūnaitė atvesdavo į kaimynės kiemą, visada jai duodavo vaistukų ir sakydavo, kad dukrai skauda gerklę. Iš pradžių mergaitė rėkdavo, o nurimusi klausinėjo, ar aš galiu būti mano mama“.

Apklausiama liudytoja sakė kartą paklausiusi mergaitės, kaip ji gyvena: „Tada mergaitė minėjo Andrių, kuris jai kišdavo „sysalą“ ir liepdavo jį tampyti.“

REKLAMA
REKLAMA

Andriaus Ūso tėvai - Aldona ir Aleksandras Ūsai. (nuotr. Elta)Andriaus Ūso tėvai Aldona ir Aleksandras Ūsai. (nuotr. Elta)

Dėdės su „baltais triusikais“

Mergaitė pasakojo kaimynei, kad dieną gulėdavo didelėje lovoje ir Andrius ją laižė, paskui maudė kaip žuvytę. Liepdavo atsigulti ant šaltų grindų ir išskėsti kojytes.

Mažametė minėjo, kad Andrius buvo baisus, storu pilvu, vardijo ir jo draugus – Joną ir Aidą, kurie su „baltais triusikais“ gaudė ją ir kitą mergaitę Orintą, stumdavo į lovą, tepdavo visą kūną muilu ir „sysalą“ kišdavo į užpakaliuką. Mergaitė sakė, kad kai kišdavo „sysalą“ Orinta labai rėkė, o ji kentė.

Mama tuo metu diržu mušė Andrių ir paskui valydavo kremą.

Kai atvažiuodavo Aidas, L. Stankūnaitė atiduodavo ją vyriškiui. Aidą, anot moters, mergaitė apibūdino gražiausiu, Ūsą – storu, o Joną – baltu. Mergaitė su vyriškiais eidavo į butą, kur buvo kilimas.

Mergaitei grįžus iš psichiatrijos ligoninės, ši kaimynei pasiūlė žaisti: „Tu būsi Aidu, o aš tave mušiu. Ji taip darė su didele jėga. Labai nustebau.“

Kaimynė sakė, kad mergaitė prašydavosi pas ją į svečius: „Mes dažnai pietaudavom kartu. Bet mergaitė nenorėjo sėdėti greta vyrų, spyriojosi. Kai vyras pakeldavo ant rankų norėdamas pasodinti ant kėdės, ji rėkdavo.“

REKLAMA

Drąsiaus Kedžio tėvai - Laimutė Kedienė ir Vytautas Kedys. (nuotr. Elta)Drąsiaus Kedžio tėvai – Laimutė Kedienė ir Vytautas Kedys. (nuotr. Elta)

Teismui užkliuvo užbrauktas žodis

Teismui pagarsinus moters parodymus pastebėta, kad tyrėjas užbraukė žodį byloje. Paklausta, ar ji prisimena, koks tai žodis, O. Girdauskienė teigė neprisimenanti. Teismas leido jai susipažinti su byla ir paskelbė 20 minučių pertrauką.

–––––––––––––––––––––––

Pirmoji liudyti iškviesta Drąsiaus Kedžio tėvų kaimynė Danutė Degutienė.

Vilniaus 2-osios apylinkės teismas toliau nagrinėja baudžiamąją bylą, kurioje Andrius Ūsas kaltinamas tvirkinęs D. Kedžio dukterį. Prieš prasidedant teismo posėdžiui, Vilniaus 2-osios apylinkės teismo teisėjas Andrius Cininas įspėjo posėdžių salėje buvusius žiūrovus nekalbėti ir tvardyti emocijas: „Priešingu atveju busite išprašyti iš salės.“

Į teismo posėdį atvyko D. Kedžio tėvai – Laimutė Kedienė ir Vytautas Kedys, Olga Girdauskienė.

Pirmoji prie pakilos stojo D. Kedžių tėvų kaimynė Danutė Degutienė. Moteris sakė gerai pažįstantį Kedžių tėvus ir D. Kedžio ir Laimutės Stankūnaitės dukrą.

„Kartą Laimutė Kedienė pasiskundė pasikeitusiu mergaitės elgesiu. Ji guodėsi, kad mergaitė keistai seilėjasi, laižosi“, – susijaudinusi pasakojo D. Degutienė.

REKLAMA

Teisėjas leido sėdint duoti parodymus: „Jeigu pasijusite blogai, pasakykite, padarysime pertrauką.“

D. Degutienė sakė, kad mergaitė beveik visada gyvendavo pas Kedžius, tik kartais L. Stankūnaitė pasiimdavo dukterį, kuri, anot moters, lankė savaitinį darželį.

D. Kedžio tėvų kaimynė teigė, kad kartą mergaitė atsigulė ant grindinio kieme, išskėtė kojytes ir rodė, kaip dėdė Andrius jai kišo „sysalą“ tarp kojyčių, kaip glostė pilvuką. Rodė, kaip jai liepdavo tampyti „sysalą“, iš kurio „bėgo rožinis skystis“.

Mergaitė moteriai sakė, kad taip darė dėdė Ūsas.

Andriaus Ūso advokatas Adomas Liutvinskas po moters parodymų ėmė spęsti D. Degutienę į kampą: „Sakėte, kad mergaitė drovi, tai kodėl ji ėmė pasakoti tokius dalykus?“

D. Kedžių kaimynė atkirto, kad mergaitė, matyt, nesuprato, jog tai nepadoru.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų