REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pritarta referendumui dėl naujos AE statybos (papildyta 11:39)

Antradienį Seimas po pateikimo pritarė Krikščionių partijos frakcijos seniūno Vidmanto Žiemelio nutarimo projektui, kuriame siūloma paskelbti konsultacinį (patariamąjį) referendumą dėl naujos atominės elektrinės statybos Lietuvoje. Tokį referendumą siūloma surengti 2012 metų antrąjį spalio sekmadienį kartu su Seimo rinkimais.

REKLAMA
REKLAMA

Parėmė, nors pavėluotai

(papildyta 10.43) Opozicinės Darbo partijos frakcijos Seime seniūnas Vytautas Gapšys portalui Balsas.lt sakė, kad partija pritaria ir branduolinės jėgainės idėjai, ir sumanymui atsiklausti tautos. „Mes palaikysime referendumo idėją, nes tiesiog manome, kad tautos nuomonės atsiklausti reikia. Galima sutikti, kad tai reikėjo daryti gerokai anksčiau, negu buvo pasirašyta koncesijos sutartis su „Hitachi“ ir net prieš pradedant pačias derybas bei konkursus. Visgi, po svarstymo frakcijoje nutarėme referendumo iniciatyvai pritart. Kartu noriu pabrėžti, kad mes remiame pačią VAE statybos idėją, jei tik bus pagrįsta jos ekonominė nauda“, – sakė V. Gapšys.

REKLAMA

Būdas sužlugdyti statybas

Valdančioji Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) frakcija vertina kaip populistinį aktą, skirtą suklaidinti visuomenę, įšaldyti projekto dėl elektrinės statybų vykdymą ir permesti atsakomybę piliečiams.

LiCS pirmininko A. Čapliko teigimu, liberalcentristai pasisako už tai, kad visuomenės nuomonė šiuo strategiškai svarbiu klausimu būtų išklausyta, bet atkreipė dėmesį į tai, kad referendumas turėjo būti vykdomas prieš pradedant konsultacijas ir derybas su galimais investuotojais, o ne šioms deryboms jau pasibaigus.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, parlamentaro įsitikinimu, siekiant, kad valdžia atsižvelgtų į visuomenės nuomonę, būtina skelbti ne konsultacinio (patariamojo) pobūdžio referendumą, kaip būtų daroma dabar, o privalomąjį. „Referendumo iniciatorių veiksmus galima vertinti kaip gryną populizmą, nes, net ir sužinojus Lietuvos gyventojų nuomonę dėl elektrinės statybų, į ją nebus privaloma atsižvelgti“, – pastebėjo A. Čaplikas.

Pasak LiCS pirmininko, reikėtų diskutuoti ne tik apie tai, ar tikslinga rengti referendumą jau pasibaigus deryboms su galimais investuotojais ir taip mažiausiai metams įšaldyti elektrinės statybas, bet ir apie biudžeto lėšas, kurias teks skirti referendumo organizavimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak A. Čapliko, referendumas, jei būtų surengtas kartu su Seimo rinkimais, valstybei atsieitų iki 2 milijonų litų, o jei nebūtų spėta surengti jį kartu su rinkimais, kainuotų nuo 12 iki 14 milijonų litų.

„Vertinant tai, kad referendumo klausimas keliamas būtent dabar, kai po dviejų dienų prasideda oficiali Seimo rinkimų kampanija ir tai, kad derybos su galimais investuotojais, kaip skelbiama, jau yra baigtos, mūsų frakcijai kyla rimtų abejonių, ar taip nėra siekiama nusiplauti nuo atsakomybės arba permesti ją nuo valdžios visuomenei“, – sakė A. Čaplikas.

REKLAMA

Jis priminė, kad vienas referendumas dėl atominės elektrinės jau buvo surengtas 2008 metais, bet dėl nepakankamo rinkėjų aktyvumo buvo paskelbtas neįvykusiu.

Nauda bus didesnė?

Tuo tarpu, Prezidentės Dalios Grybauskaitės vyriausiasis patarėjas ekonomikos ir socialiniais klausimais Nerijus Udrėnas teigia, kad Lietuva per 60 metų VAE biudžetui sumokės 30 mlrd. litų

„Tiesioginė nauda - statybos laikotarpiu Lietuvos verslas gali tikėtis 4-5 mlrd. litų užsakymų darbams, statybinėms medžiagoms ir įrankiams“, - antradienį interviu „Žinių radijui“ sakė Prezidentės patarėjas.

REKLAMA

Netiesiogine nauda N. Udrėnas įvardijo atsirasiančią galimybę pardavinėti kitiems klientams geros kokybės produktus ir paslaugas.

„Jeigu tiekėjas sugebės pateikti kokybiškas prekes ir paslaugas atominės elektrinės statybai, kuri tikrai pasižymi aukštos kokybės reikalavimais, darbo kokybe, tai tikrai jis turės kokybės ženklą, kad jis gali tiekti ir kitiems tiekėjams pakankamai geros kokybės produktus ir paslaugas“, - sakė Prezidentės patarėjas.

*****

Nutarimo projekte siūloma pateikti referendumui šio svarbaus Valstybei ir Tautos gyvenimui klausimo sprendimo tekstą – „Pritariu naujos atominės elektrinės statybai Lietuvos Respublikoje“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimui siūloma paskelbti referendumą, atsižvelgiant į tai, kad „atominės elektrinės statybai ir joje pagamintos elektros panaudojimui valstybei gali tekti prisiimti didelius finansinius įsipareigojimus“. Referendumo iniciatoriai konstatuoja būtinumą įvertinti atominės energetikos saugumo garantijas; pabrėžia piliečių teisę tiesiogiai spręsti svarbiausius valstybei klausimus, kurie sukelia mokesčių mokėtojams ilgalaikius įsipareigojimus ir gali lemti gyvenimo saugumą.

Nutarimo projektą „Dėl referendumo paskelbimo dėl atominės elektrinės statybos Lietuvos Respublikoje“ pasirašė 36 Seimo nariai.

REKLAMA

Skelbiama, kad VAE eskploatacijos pradžia - 2020-2022 m. Numatoma bendra projekto suma iki 5 mlrd. eurų arba 17 mlrd. Lt.Lietuvos siekis yra turėti 34 proc. elektrinės akcijų, o tai reiškia šalies investiciją į projektą iki 6 mlrd. Lt. Galutinį sprendimą, ar investuoti į VAE planuojama priimti 2015 metais.

Taip pat skaitykite:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų