REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atlikta psichologinių tyrimų serija atskleidė, kad homofobai gali jausti potraukį tos pačios lyties žmonėms, bet patys sau to neprisipažįsta.

REKLAMA
REKLAMA

JAV mokslininkų tyrimai Niujorke ir Kalifornijoje bei Didžiosios Britanijos, Esekso, psichologų studija patvirtino, kad gėjai ir lesbietės patys gali būti homofobais – užgniaužę tikruosius polinkius ir išsiugdę neapykantą bei baimę, rašo dailymail.co.uk.

REKLAMA

Pasak psichologų, homofobiški žmonės dažnai būna linkę slėpti savo seksualumą, ypač jei augo šeimoje, kur būti gėjumi ar lesbiete laikoma nepriimtinu dalyku.

Netta Weistein, dėstanti Esekso universitete, sakė: „Asmenys, kurie save įvardija kaip tradicinės seksualinė orientacijos, bet psichologiniai testai rodo stiprų jų potraukį tai pačiai lyčiai, gali būti laikomi gėjais ir lesbietėmis, nes daugeliu atžvilgiu yra labai panašūs į homoseksualus“.

REKLAMA
REKLAMA

Psichologijos profesorius Richardas Ryanas, vienas iš tyrimo autorių, komentuodamas gautus rezultatus, teigė, kad homofobiški žmonės neretai „kariauja su savimi“, tokiu būdu vidinį konfliktą perkeldami į išorę.

Tyrimą sudarė keturios dalys, o kiekvienoje iš jų dalyvavo po 160 studentų iš JAV ir Vokietijos.

Tai, ką žmonės patys sakė apie savo seksualumą, per užduotis buvo lyginama su jų reakcijomis į tam tikrus žodžius ir vaizdus, keliančius asociacijų su homo ar heteroseksualumu.

Tuomet buvo pateikiamas klausimynas apie jų auklėjimą ir siūloma įvertinti homoseksualių ir heteroseksualių porų nuotraukas. Taip buvo siekiama nustatyti sąmoningą ir pasąmoningą tiriamųjų homofobijos lygį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tyrimo rezultatai patvirtino Niujorko Rochesterio universiteto profesorių R. Ryano ir Edwardo Dici teoriją, kad griežtas tėvų auklėjimas kelia sunkumų priimant save tokius, kokie esame.

Žmonės, kuriuos augino palaikantys, o ne kontroliuojantys tėvai, lengviau priėmė savo seksualumą.

Autoriai mano, kad jų išvados iš dalies paaiškina, kodėl gėjai ir lesbietės sulaukia patyčių bei prieš juos nukreiptų neapykantos nusikaltimų. Kai kurie homofobai, neigiantys savo tikrąją orientaciją, gali jausti poreikį kaip nors išlieti baimę bei nuslopintas aistras ir tam pasirenka agresyvaus puolimo taktiką.

Kaip vieną iš gyvenimiškų tokios elgsenos pavyzdžių, mokslininkai priminė 2006 metais kilusį skandalą: tuomet buvo atskleista, kad evangelikų pamokslininkas Tedas Haggardas, aršus tos pačios lyties santuokų priešininkas, iš tiesų pats yra gėjus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų