REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Net 83 procentai Lenkijos gyventojų vienu svarbiausių įvykių nuo 1989 metų laiko popiežiaus Jono Pauliaus II (Karolio Woitylos) mirtį. Ši preferencija, kaip praneša „Gazeta Wyborcza“, lenkia garsiąją Smolensko aviakatastrofą, pražudžiusią didelę dalį šalies elito, PRL (Lenkijos liaudies respublikos) žlugimą, dalyvavimą Irako ir Afganistano karuose ir stojimą į Europos Sąjungą (ES).

REKLAMA
REKLAMA

Pasak „Gazeta Wyborcza“, dauguma „Teisės ir teisingumo“ (PiS) partijos, kuriai atstovavo katastrofoje žuvęs prezidentas Lechas Kaczynskis, rinkėjų akimis viskas atrodo kiek kitaip. Popiežiaus mirtį mini  90 procentų apklaustųjų. Net 66 procentai prisimena Smolensko katastrofą,  43 procentai prisiminė įstojimą į ES, 28 procentai nepamiršo komunistinio režimo griūties. Palyginimui – tik kas penktas Pilietinės platformos partijos (PO), kuriai atstovauja premjeras Donaldas Tuskas ir prezidentas Bronislawas Kmorowskis  apklausoje paminėjo Smolensko nelaimę.

REKLAMA

Kaip pažymi portalas, 18 procentų visų apklaustųjų lenkų tiki, kad prieš velionį prezidentą 2010-ųjų balandį, kai Lenkijos oro pajėgų lėktuvui TU-154 nukritus prie Smolensko žuvo L. Kaczynskis ir dar 95 žmonės, buvo surengtas sąmokslas. Prieš metus tokia versija tikėjo 10 procentų respondentų. PiS gerbėjų tarpe sąmokslo teorija tiki 43 procentai. PO renkantieji dažniausiai, kaip priežastį įvardija pilotų klaidą (50 proc.). Minima ir Rusijos skrydžio kontrolierių klaida.

Kas trečias lenkas (net 61 proc. PiS balsuotojų) mano, kad Rusijos ir Lenkijos valdžios slepia nuo visuomenės reikšmingą informaciją apie katastrofą.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų