REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienio rytą Vilniaus 2-ajame apylinkės teisme pagaliau buvo atversta Kauno pedofilijos byla. Daugelio žurnalistų nuostabai, teismo posėdis nebuvo uždaras. Praėjus kelioms valandoms į visas žiniasklaidos priemonių redakcijas atskriejo elektroninis laiškas – pranešimas, kad Generalinėje prokuratūroje rengiama spaudos konferencija dėl susidariusios situacijos Garliavoje, pavadinta

REKLAMA
REKLAMA

„Kaip atsakingos institucijos reagavo į kovo 23-osios įvykius Garliavoje“.

Prieš konferenciją tarp kai kurių žiniasklaidos priemonių atstovų užvirė diskusija, kad galbūt šis renginys surengtas neatsitiktinai. Netgi pasklido kalbos, kad konferencijos metu šalia Kauno esančioje Garliavoje į Kedžių namus įsiverš antstolė lydima teisėsaugos pareigūnų ir bus bandoma iš globėjų perimti velionio Drąsiaus Kedžio mažametę dukrelę, kuri bus sugrąžinta jos motinai Laimutei Stankūnaitei. Tačiau to neįvyko.

REKLAMA

Pradėti penki ikiteisminiai tyrimai

Nors daugiausia žurnalistų klausimų dėl mažametės D. Kedžio mergaitės globos perdavimo veiksmų, kuriuose dalyvauja antstoliai, sulaukė Antstolių rūmų prezidiumo pirmininkas Aleksandras Selezniovas, bet į svarbiausius klausimus jis atsakė lakoniškai: „Komentuoti bylą, kuri dar vyksta, būtų neetiška. Be to, tai pažeidžia mažametės mergaitės interesus.“

Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Žydrūnas Radišauskas džiaugėsi, kad vadinamoji Kauno pedofilijos byla pagaliau pradėta nagrinėti viešame teismo posėdyje. Anot jo, reikia tikėtis, kad visiems rūpimi klausimai artimiausiu metu bus atsakyti.

REKLAMA
REKLAMA

Ž. Radiškauskas teigė, kad po skandalingosios kovo 23 d. popietės Garliavoje, kai jėga buvo mėginama išvežti mergaitę iš Kedžių namų, Generalinės ir Kauno apylinkės prokurorai pradėjo penkis ikiteisminius tyrimus.

„Šiuo metu Kauno apylinkės prokurorai atlieka keturis ikiteisminius tyrimus – dėl piktnaudžiavimo, nežymaus sveikatos sutrikdymo Laimutei Stankūnaitei, trukdymo antstoliui atlikti savo veiksmus, dėl grasinimų pareigūnams, antstolei“, – konferencijos metu kalbėjo Kauno miesto apylinkės prokuratūros vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, sudarytos tyrimo grupės. Netgi Kauno vyriausiame policijos komisariate pasitelktas vienas specializuotas pareigūnas, kuris tiria nusikaltimus elektroninėje erdvėje.

„Kol kas šiose bylose niekam nėra pateikti pranešimai apie įtarimus, bret dedamos visos pastangos, kad šie tyrimai būtų atlikti per kuo trumpesnį laikotarpį“, – teigė D. Valkavičius.

Policijai buvo duotas įsakymas nenaudoti jėgos

Generalinio policijos komisaro pavaduotojas Renatas Požėla teigė, kad pradėtas vidinis tyrimas dėl neva neteisėtų policijos veiksmų.

REKLAMA

„Yra įvairaus pobūdžio filmuotos medžiagos. Į namus antstolė pateko be didelių kliūčių, viduje buvo du apsaugos darbuotojai, kurie vykdo mažametės mergaitės ir jos motinos apsaugos funkcijas. Kovo 23-ąją, vidurdienį atvyko uniformuoti pareigūnai, tačiau jiems buvo duotas nurodymas nenaudoti fizinės jėgos.

Filmuota medžiaga rodė įvairiais rakursais namo viduje užfiksuotus įvykius. Kiti stebėdami šią medžiagą mato, kad buvo veiksmai nukreipti prieš mažametę, dar kiti – kad buvo trukdoma atlikti funkcijas oficialiems pareigūnams. Galbūt tam tikros visuomenės dalis klaidingai vertina, kodėl namo viduje buvo veidus slepiantys pareigūnai. Tačiau verta prisiminti, kad 2009 m. spalio 12 d. Vilniaus apygardos prokuratūra ir šalies generalinis policijos komisaras inicijavo mažametei mergaitei policijos apsaugą dėl nusikalstamo poveikio priemonių. Tą pačią dieną Kauno apygardos prokuratūra suteikė leidimą saugoti ir mergaitės motiną L. Stankūnaitę“, – paaiškino R. Požėla.

REKLAMA

Anot jo, kadangi apsaugos darbuotojai nėra vieši, jie slepia savo tapatybę, tad mergaitės perdavimo metu savo veidus slėpė po kaukėmis. Tiesa, praėjus kuriam laikui socialiniame tinkle „Facebook“ D. Kedžio pasekėjai išplatinto nuotraukas, kuriose aiškiai matomi apsaugos funkcijas vykdančių pareigūnų veidai.

„Kauno policija veikė iki tam tikro reikalo siekiant šalinti kliūtis. Policija iki šios minutės tikisi, kad bus surastas sprendimas, kai nereikės šalinti kliūčių. Juk už teismo nevykdymą globėjai teks mokėti tam tikras pinigų kompensacijas, tad gal viskas bus išspręsta taikiai. Kaip bebūtų, panašios situacijos per visus nepriklausomybės metus nėra buvę“, – pastebėjo policijos generalinio komisaro pavaduotojas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Renka informaciją apie minią Garliavoje

Pasiteiravus, ar policijos pareigūnai gavo slaptos informacijas apie galimą kai kada ne visai prognozuojamos Garliavoje prie Kedžių namų budinčių žmonių minios planuojamą pasipriešinimą ginklais ir kitomis priemonėmis, šalies policijos vadovo pavaduotojas R. Požėla atsakė: „Sekame informaciją. Panašu, kad tam tikrų kliūčių policijai neturėtų kilti.“

Žurnalistams pasidomėjus, kiek valstybei kainuoja jau ne vienus metus trunkanti mažametės mergaitės ir jos motinos L. Stankūnaitės apsauga, R. Požėla atsakė: „Apie tai negalėčiau kalbėti viešoje erdvėje, nes tai yra valstybės paslaptis.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų