REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno nusikalstamojo pasaulio vadeiva Henrikas Daktaras Lietuvos apeliaciniam teismui (LAT) skundžia Klaipėdos apygardos teismo šių metų kovo 1-ąją priimtą nutartį, kuria jam suėmimas pratęstas trims mėnesiams.

REKLAMA
REKLAMA

Priimdamas nutartį H. Daktarui pratęsti suėmimą Klaipėdos apygardos teismas rėmėsi tuo, kad kaltinamasis gali bėgti, slėptis nuo teismo, trukdyti procesui, daryti naujus nusikaltimus.

REKLAMA

H. Daktaras ir jo gynėjas advokatas Kristupas Ašmys su šia teismo išvada nesutiko ir prašė šią nutartį panaikinti, nes ji esanti nepagrįsta. H. Daktaro advokato teigimu, jo ginamasis turi šeimą, gyvenamąją vietą, byloje yra apklausti visi liudytojai, dėl to teismo argumentas, kad kaltinamasis gali daryti jiems įtaką, nepagrįstas.

„Šioje vietoje argumentavimas dėl poveikio darymo yra nepagrįstas“, - ketvirtadienį Lietuvos apeliacine teisme, kuris nagrinėja H. Daktaro skundą, kalbėjo K. Ašmys.

REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad kitiems kaltinamiesiems šioje byloje paskirtos švelnesnės kardomosios priemonės. Pastariesiems švelnesnės kardomosios priemonės buvo skirtos, nes jie pripažino savo kaltę. Tuo tarpu H. Daktarui esą skiriama griežčiausia kardomoji priemonė, nes jis nepripažįsta savo kaltės.

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Gintaras Jasaitis su anksčiau išdėstytais motyvais nesutiko. Pasak jo, baudžiamasis procesas nenumato kolektyvinės kardomosios priemonės skyrimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pagrindai nustatyti teisėtai ir pagrįstai“, - teisme kalbėjo prokuroras.

Pats H. Daktaras teisme ketvirtadienį aiškino, kad „jeigu jis nebūtų H. Daktaras, šios bylos nebūtų“.

„Ką gerbiamas prokuroras prieš tai buvęs ir gerbiamasis šitas gali pasakyti, tą pačią gaidą ir sako: slapstysis, bėgs. Ką daugiau... Standartas. Kur aš bėgsiu, kur slapstysiuos aš? Man ne tie metai. Man 55 metai, nesinori, nėra tos žiežirbos, kad gali kažką padaryti. Dabar viskas - 55 metai, norisi ramybės, žinoma, ne tokios, kokią man suteikė Policijos departamentas“, - kalbėjo kaltinamasis.

REKLAMA

H. Daktaras skundėsi sėdįs labai blogoje kameroje, esančioje rūsyje, kur šalta, vasarą drėgna, dėl to skauda sąnariai.

„Visi (bendrininkai - ELTA) Šiauliuose sėdi, o aš vis tiek čia, rūsy. Kodėl čia man taip? Mano žmogaus teisės pažeistos ir aš eisiu iki Strasbūro. Vieną kartą laimėjau Strasbūre, tikiuosi, ir šį kartą laimėsiu. Nesąmonė, kodėl taip su manimi elgiasi“, - dėstė jis.

Kauno nusikalstamojo pasaulio vadeiva taip pat kalbėjo apie patiriamą psichologinį spaudimą, kuris esą daromas, nes jis nesutiko bendradarbiauti su policija.

REKLAMA

H. Daktaras taip pat skundėsi dėl pasimatymų su žmona Ramute tvarkos.

„Pasimatymus duoda su žmona dvi valandas per telefoną pakalbėti per langelį - nei prisiliesti, nieko. Tiek metų baigiasi, viskas vyksta, (neduoda pasidžiaugti - ELTA) paskutinėmis gyvenimo minutėmis, viską atima“, - kalbėjo kaltinamasis.

H. Daktaras teismui sakė, kad turi šeimą, gyvenamąją vietą. Tai esą yra pagrindas švelnesnės kardomosios priemonės skyrimui.

Ar LAT patenkins H. Daktaro skundą, paaiškės penktadienį.

ELTA primena, kad vasario pabaigoje LAT nusprendė H. Daktaro bylą perduoti nagrinėti Klaipėdos apygardos teismui. Tokį sprendimą teismas priėmė apsvarstęs Vilniaus apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininko prašymą spręsti klausimą dėl bylos perdavimo kitam apygardos teismui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prašymas buvo grindžiamas H. Daktaro ir kitų byloje figūruojančių asmenų baudžiamosios bylos sudėtingumu ir itin didele apimtimi. Prašyme taip pat buvo pažymima, kad Vilniaus apygardos teisme nuo 2009 m. gauta daugiau kaip dvi dešimtys itin sudėtingų bylų, o šio teismo Baudžiamųjų bylų skyriuje yra 19 teisėjų, iš kurių du teisėjai yra teismo bei skyriaus pirmininkai, 11 teisėjų šioje byloje sprendė procesinės prievartos priemonių klausimus, todėl jie negalės nagrinėti šios baudžiamosios bylos. Likusieji teisėjai šiuo metu turi po kelias itin sudėtingas baudžiamąsias bylas. Be to, Vilniaus apygardos teismo darbo krūvis yra didžiausias iš visų Lietuvos apygardos teismų.

H. Daktaras kaltinamas 1993-2001 m. organizavęs ginkluotą susivienijimą sunkiems nusikaltimams daryti. Jis prieš kelerius metus buvo pasislėpęs nuo ikiteisminio tyrimo pareigūnų, buvo ieškomas ir sulaikytas Bulgarijoje, kur gyveno apsimetęs kitu asmeniu.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų