REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vadinamoji pedofilijos byla neabejotinai tapo vienu ryškiausių visuomenės vienijimosi ir teisėsaugos bejėgiškumo pavyzdžių Lietuvoje. 2006-aisias Garliavoje prasidėję teisminiai procesai dėl Laimutės Stankūnaitės ir Drąsiaus Kedžio dukros globos tęsiasi iki šių dienų, o pati situacija, kai už vaiko interesus atsakingos institucijos tik skėsčioja rankomis, jau tampo sunkiai išnarpliojama.

REKLAMA
REKLAMA

Didelio atgarsio visuomenėje sulaukė 2012-ųjų kovo 23-osios įvykiai, kuomet antstolei bandant paaimti mergaitę iš globėjų namų kilo grumtynės, bet iš tiesų, juk tai ne pirmasis mėginimas paaimti vaiką iš globėjos Neringos Venckienės.

REKLAMA

Naujienų portalas „Balsas.lt“ primena įvykių chronologiją bandant perduoti mergaitę biologinei motinai L. Stankūnaitei.

Po to, kai 2009-jų spalio 5 dieną Kaune buvo nušautas Jonas Furmanavičius ir Violeta Naruševičienė, šiomis žmogžudystėmis įtariamas D.Kedys pasislepia, o L.Stankūnaitę ima saugoti policija, o mergaitę Kauno rajono Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Janina Dabašinskienė paėmė iš jos lankyto vaikų darželio ir pristatė į Vaiko raidos centrą Vilniuje.

REKLAMA
REKLAMA

Mergaitės globėja 2009 spalio 12 dieną paskirta D.Kedžio sesuo N. Venckienės globa.

Pirmasis vaiko grąžinimas motinai


Po to, kai buvo rastas D. Kedžio lavonas ir paviešinta informacija, kad šis mirė nelaimingo atsitikimo metu, ir sužinoma apie Andriaus Ūso mirtį, 2010-ųjų gegužės 14-ąją teismas grąžina dukrą L.Stankūnaitei ir nustato jos gyvenamąją vietą su motina, bet N.Venckienė šią nutartį apskundė.

Antrasis teismo sprendimas

2011 gruodžio 16-ąją vykusiame teismo posėdyje dar kartą nuspręsta, kad dukra L.Stankūnaitei turi būti grąžinta skubiai ir nustatomas terminas, kad tai padaryti privalu iki gruodžio 30-osios bei nustatyta pasimatymų tvarka, bet N.Venckienė teismo sprendimo nevykdė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bandymas jėga paimti mergaitę

2012-ųjų kovo 23 dieną įvyko tai, ko niekas nesitikėjo: atvykusios į neva eilinį vaiko susitikimą su motina, antstolė su L.Stankūnaite iš Kedžių namų bandė paimti mergaitę, bet kilus grumtynėms mergaitė liko pas senelius.

Atvykus antstolei Sonatai Vaicekauskienei ir į gatvę įsukus bene dešimčiai policijos ekipažų, prasidėjo tikra drama. Pastato viduje įvyko grumtynės. Bandant mergaitę perduoti L. Stankūnaitei susigrūmė mažametės artimieji ir pareigūnai, saugoję L. Stankūnaitę. Prasidėjo susistumdymas ir mergaitės tąsymas. Ant grindų nugriuvo keli žmonės, taip pat ir mergaitė. Situaciją išgelbėjo Vaikų teisių apsaugos darbuotoja, buvusi viduje. Moteriai šiaip ne taip pavyko išskirti susikibusius žmones ir apsaugoti mergaitę nuo didesnių fizinių ir emocinių traumų. Prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl teismo sprendimo nevykdymo.

REKLAMA

Kovo 29 dieną teismas antstolės prašymu skiria baudas teismo sprendimo nevykdančiai N.Venckienei: po 200 Lt už kiekvieną teismo sprendimo nevykdymo dieną. Terminas imtas skaičiuoti nuo 2011 m. gruodžio 31 d., o suma, kurią turėtų sumokėti N.Venckienė – daugiau nei 18 tūkst. litų.

Prie Kedžių namų Garliavoje nuolat budi žmonės, kurie teigia, kad jų tikslas – apsaugoti mergaitę nuo, anot jų, iškreipto teisingumo. Spaudoje pasirodė informacija, kad antstolė S. Vaicekauskienė kreipėsi į teismą išaiškinimo, kaip turi būti vykdomas mergaitės grąžinimas motinai.

 

Taip pat skaitykite:

L. Stankūnaitė reiškia pasipiktinimą dėl viešo bylos nagrinėjimo

Teisme paviešinta šokiruojanti D. Kedžio dukters apklausa

Teismas pripažino N. Venckienės teisę atstovauti globotinės interesams (papildyta 11:50)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų