REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus miesto valdžia metė iššūkį Vyriausybei ir kreipėsi į teismą dėl to, kad Vilniui tenka tik 40 proc. nuo surenkamo gyventojų pajamų mokesčio, o kitiems miestams tenka ženkliai daugiau. Tai, anot Vilniaus mero Artūro Zuoko, neteisinga vilniečių atžvilgiu.

REKLAMA
REKLAMA

Premjeras Andrius Kubilius savo ruožtu negailėjo kritikos A. Zuoko iniciatyvoms ir „Žinių radijo“ tiesioginiame eteryje pareiškė, kad tai išlaidaus mero viešųjų ryšių taktika.

REKLAMA

Kaip žinia, sostinės savivaldybės tarybos valdančioji koalicija kreipėsi į teismą, kad būtų apgintos vilniečių teisės, atlyginta padaryta žala – 939 mln. litų pajamų, negautų per 2009–2011 metus, bei nuo 40 iki 60 proc. būtų padidinta gyventojų pajamų mokesčio (GPM) dalis, liekanti Vilniaus biudžete.

Pasak A. Zuoko, Vyriausybės sprendimai skirti žymiai mažiau lėšų vilniečiams sąlygoja tragišką miesto biudžeto situaciją ir didžiulius įsiskolinimo rodiklius – per praėjusią kadenciją sostinės skola padidėjo daugiau kaip 500 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA

„Deja, neturime kito pasirinkimo, tik kreiptis į teismą dėl sistemiškai pažeidžiamų miesto gyventojų teisių. Vilnius pastaruosius metus buvo donoru, tačiau negalima iš donoro imti viso jo turimo kraujo“, – sakė Vilniaus meras Artūras Zuokas.

A. Kubilius prisipažino, kad jo tokie mero žingsniai, kuriais jis siekia viešųjų ryšių efekto, nestebina ir tokiu būdu meras bando nuslėpti ne visai tinkamą miesto reikalų sprendimo aspektą.

„Noriu priminti, kad Vilniaus miesto mokesčių mokėtojų pinigų dalis nuo pat 90-ųjų (kaip ir kitų didžiųjų miestų mokesčių mokėtojų pinigai) skiriami kitų savivaldybių finansinių reikmių dengimui, nes kitose savivaldybėse yra žymiai mažiau pramonės, žymiai mažiau gamybos ir tas perskirstymas yra Konstitucinė Vyriausybės ir Seimo pareiga“, – kalbėjo ministras pirmininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo manymu, reikalaujant iš kažko to milijardo litų, reikia pasakyti, iš ko tie pinigai gali būti paimti.

„Pati Vyriausybė, nei premjeras, nei finansų ministrė kažkokio stebuklingo pinigų krepšio neturi ir, reikalaujant milijardo litų, reikia suprasti, kad jis (A. Zuokas – aut. past.) tą milijardą nori prisiteisti iš Kauno, Šiaulių, Panevėžio, Gargždų, <...> nori prisiteisti iš visų tuose miestuose veikiančių mokyklų, ligoninių ir kitų įstaigų, kurios yra išlaikomos iš mokesčių mokėtojų pinigų“, – argumentavo A. Kubilius.

REKLAMA

Premjeras apeliavo į mero svajones, kuriomis jis labai dažnai „svaigsta“: Vilniaus miesto savivaldybės taksi, Vilniaus miesto aviacijos linijos.

„Tokios iniciatyvos gimsta tokiose savivaldybėse, kurios, atrodytų, nėra linkusios labai taupiai skaičiuoti pinigų“, – konstatavo premjeras.

Vyriausybės vadovas paaiškino, kad svarstant kitų metų biudžetą buvo pasiūlymų Vilniui didinti pajamų dalį, o kam nors sumažinti, bet galiausiai buvo priimti sprendimai, kuriais siekiama spręsti problemas solidariai.

„Noriu priminti, kad šiais metais visos išlaidos visoms savivaldybėms ir viešosioms įstaigoms yra 3 mlrd. litų didesnės, tai jeigu Vilniaus miesto meras sako, kad milijardą litų kažkas turi sumokėti Vilniaus miestui, jis turi drąsiai pasakyti, kad visi Lietuvos gyventojai turi mokėti dar didesnius mokesčius tam, kad Vilniaus miesto savivaldybės vadovas galėtų kurti aviacijos kompaniją ar taksi kompaniją iš paskutinių savo įvairių iniciatyvų meniu“, – tėškė premjeras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų