REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Š.m. gegužės pradžioje Klaipėdos „Žvejų rūmuose“ Lietuvos nacionalinis dramos teatras pristatys daugiausiai žiūrovų ir kritikų dėmesio sulaukusį naują spektaklį - Oskaro Koršunovo režisuotą „Išvarymą“ pagal Mariaus Ivaškevičiaus pjesę.

REKLAMA
REKLAMA

„Išvarymas“, kurio premjera įvyko 2011 m. gruodžio pabaigoje, tapo išskirtiniu teatro įvykiu. Šis pastatymas kartu su Jono Vaitkaus režisuotu „Visuomenės priešu“ vainikavo atsinaujinusio LNDT pirmojo sezono meninę programą, kurioje pagrindinis dėmesys skirtas visuomeniškai aktualiems pastatymams, ieškantiems inovatyvių meninių sprendimų, kuomet pasitelkus teatro ir kino bei vizualiųjų menų jungtis tyrinėjama mūsų gyvenimo tikrovė.

Spektaklyje „Išvarymas“ atvirai, su epiniu užmoju ir meniškai įtaigiai analizuojamos skaudžios emigracijos problemos. Tai sukėlė ypatingai didelį visuomenės susidomėjimą ir prieštaringus vertinimus. Ypač entuziastingai spektaklį sutiko teatro kritikai ir komentatoriai:

<„Išvarymas" - tai jaunosios lietuvių teatro aktorių kartos triumfas...>,  <...Lietuvių teatre dar to nebuvo, kad sausakimša salė vidurnaktį, lygiai 12 valandą, nesiskirstytų ir šauktų kaip išprotėjusi „bravo“...> Valdas Vasiliauskas ( „Lietuvos žinios“).

<„Režisieriaus Oskaro Koršunovo ir dramaturgo Mariaus Ivaškevičiaus „Išvarymas“ Nacionaliniame dramos teatre privertė ne tik jaunus, bet ir mano kartos žiūrovus pašokti iš kėdžių: tokio bendrumo su saviškiais, tokio abipusio supratingumo jausmo seniai nebuvau regėjusi ir išgyvenusi“. > Dovilė Zelčiūtė ( „Šiaurės Atėnai“)

Spektaklio kūrėjai buvo nominuoti net septyniems „Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimams ir pelnė penkis aukščiausius Lietuvos teatro įvertinimus: už geriausią režisūrą (Oskaras Koršunovas), geriausią nacionalinės dramaturgijos pastatymą, geriausius antraplanius vaidmenis (Marius Repšys ir Elzė Gudavičiūtė), geriausią scenografiją (Gintaras Makarevičius). Aktorius Ainis Storpirštis, atlikęs pagrindinį Beno vaidmenį, buvo įvertintas kaip geriausias metų jaunasis teatro menininkas.

Epinis spektaklis, paremtas tikromis lietuvių emigrantų istorijomis Londone, pirmiausia nagrinėja „išvariusiųjų“  (ar „išvarytųjų“) tapatybės paieškas svetur.

„Šis spektaklis kalba apie tai, jog už gąsdinančios emigracijos statistikos slypi labai asmeniški ir skaudūs žmonių likimai. „Išvarymu“ siekiame garsiai pasakyti, kad mes nesame tie statistiniai trys milijonai. <...> Dirbdami aktoriai labai daug sugebėjo patys papasakoti šia tema – daugelis jų ilgiau ar trumpiau buvo išvykę, buvo tapę tais „išvariusiais“,  todėl visiems mums tai – aštri situacija, – tikino režisierius, išskirdamas ir kitas spektaklio temas. <...> Kaip mes bekurtume naują visuomenę, Rytų ir Vakarų skirtumai yra per dideli. Tai ne karas, ne invazija, bet dvi Europos pusės skaudžiai jungiasi žmonių likimais, mėgina sulipti. Čia kyla savęs identifikacijos problema. Kas aš? Lietuvis? Europietis? Anglas? Nepritapėlis?“, - sako režisierius Oskaras Koršunovas.

„Išvarymą“ kūrė didelis būrys LNDT trupės ir jaunosios kartos aktorių. Kūrybinei idėjai aktyviai talkino dailininkas Gintaras Makarevičius sukūręs įspūdingą spektaklio scenovaizdį ir kompozitorius Saulius Prūsaitis parašęs ir drauge su grupe kiekvieno spektaklio metu gyvai atliekantis įsimintinas jo muzikines balades.

Spektaklis „Išvarymas“ Klaipėdos „Žvejų rūmuose“ bus rodomas š.m. gegužės 3 ir 4 dienomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų