REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Abu Ramis yra kilęs iš Libano, tačiau jo širdis – Sirijoje. 40-metis A. Ramis yra vienas iš šimtų arabų, kurie kovoja prieš Basharo Assado režimą Sirijos sukilėlių pusėje. Daugelis šių savanorių yra Irako karo veteranai, kurie dabar į Siriją atlydi šventąjį karą, rašo „Spiegel Online“.

Abu Ramis yra kilęs iš Libano, tačiau jo širdis – Sirijoje. 40-metis A. Ramis yra vienas iš šimtų arabų, kurie kovoja prieš Basharo Assado režimą Sirijos sukilėlių pusėje. Daugelis šių savanorių yra Irako karo veteranai, kurie dabar į Siriją atlydi šventąjį karą, rašo „Spiegel Online“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šventasis karas

Pastarasis Abu Ramio padalinio dalyvavimas kare nebuvo labai sėkmingas. Kai tik jo dalinys peržengė sieną, vienas iš vyrų prarado sveiką nuovoką. Jaunuolis parpuolė, pradėjo drebėti, niekas negalėjo jo pajudinti. Visas padalinys buvo priverstas sustoti: 10 libaniečių, apsiginklavusių 10 Kalašnikovų, užtaisytų 65 apkabomis, turėjo sustoti Sirijos pasienyje be jokios pastiprinimo.

REKLAMA

Grupei nusišypsojo didžiulė sėkmė, nes Sirijos pasienio tarnyba jų nepastebėjo, todėl grupė nebuvo apšaudyta. „Pakrikusių nervų vyruką išsiuntėme atgal į Libaną. Likusieji sugebėjo pasiekti Homsą“, – grįžęs iš Sirijos pasakojo A. Ramis. Protestų tvirtovė Homsas yra maždaug 30 kilometrų nuo sienos. Libano savanoriai norėjo prisidėti prie Sirijos sukilėlių miesto Kaldijeho rajone. Būtent tai jie ir padarė, o atsitraukė tik tuomet, kai pasibaigė amunicija. Pasak A. Ramio, dabar padalinys saugiai laukia sekančios misijos.

REKLAMA
REKLAMA

A. Ramis vadovauja augančiai Libano kovotojų grupei, kurie vis aktyviau dalyvauja įvykiuose kaimyninėje Sirijoje. Dauguma jų yra iš Tripolio miesto (nemaišyti su Libijos Tripoliu), esančiu šalies Šiaurėje. Šiame mieste dominuoja sunitų populiacija, ir jų neapykanta B. Assado režimui siekia senus laikus – Sirijos vykdytą Libano okupaciją, kuris pasibaigė tik 2005 metais. Nepaisant karių išvedimo, Sirija iki šiol turi nemenką įtaką Beirutui, kuris yra kontroliuojamas šiitų. Tai tik dar labiau stiprina pyktį ant B. Assado ir jo sąjungininkų Libane, tarp kurių yra sukarinta šiitų grupuotė „Hezbollah“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Džihadistai skelbia šventąjį karą prieš B. Assado režimą (nuotr. blogspot.com)Džihadistai skelbia šventąjį karą prieš B. Assado režimą (nuotr. blogspot.com)

„Mes, libaniečiai, esame Sirijos revoliucijos dalis“

Radikalai tarp Libano sunitų sukilimą Sirijoje mato kaip puikią galimybę užbaigti šią Damasko įtaką. „Kova už laisvę Sirijoje yra mūsų kovą už laisvę“, – teigia Masenas al-Mohammedas, vienas iš svarbiausių sunitų religinių lyderių Tripolyje. „Mes, libaniečiai, esame Sirijos revoliucijos dalis, dalis sukilimo. Jei Sirija iškovos laisvę, mes ją taip pat iškovosime Libane.“ Be politinių priežasčių, M. al-Mohammedas turi ir dar vieną kertinę priežastį raginti libaniečius kovoti Sirijoje: „B. Assadas yra bedievis.“ Jis pažymi, kad Sirijos diktatorius yra alavitų sektos, atsiskyrusios nuo šiitų islamo prieš šimtmečius, atstovas. M. al-Mohammedo manymu, B. Assadas yra priešas, o ne tikras musulmonas.

REKLAMA

Vasario viduryje Aymanas al-Zawahiris, Osamos bin Ladeno „Al-Qaedos“ teroristinio tinklo lyderio posto įpėdinis, paragino dievobaimingus musulmonus paremti sukilimą prieš Sirijos režimą. Aštuonių minučių trukmės vaizdo įraše, paviešintame islamistiniame interneto tinklalapyje, A. al-Zawahiris pareiškė, kad tai yra kiekvieno musulmono religinė pareiga paremti sukilimą prieš „antiislamišką režimą ... viskuo, ką tik jis turi – gyvybe, pinigais, informacija“. B. Assado vyriausybę jis pavadino „pražūtingu, vėžiniu režimu“. „Al-Qaedos“ lyderis taikėsi priversti griebtis ginklo sunitus, gyvenančius Libane, Turkijoje, Jordanijoje ir Irake.

REKLAMA

Jam antrina ir M. al-Mohammedas: „Tai yra kiekvieno musulmono, kiekvieno arabo pareiga – kovoti prieš bedievius. Sirijoje vyksta šventasis karas, ir jaunuoliai šiuo metu vykdo džihadą. Už kraują, už garbę, už laisvę, už orumą.“ Šiuos žodžius jis ištaria patalpoje, apkrautoje automobilių detalėmis. M. al-Mohammedas uždarbiauja automobilių servise. Tačiau šiomis dienomis jam prekyba užsiimti nėra laika. Kas minutę pas jį atvyksta vis nauji žmonės. Dauguma jų – pabėgėliai iš Sirijos, kurie ieško pagalbos, prieglobsčio ir darbo. „Mes esame broliai, Sirijos žmonių priešas yra ir libaniečių priešas“, – teigia jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Ramis teigia, kad pastaraisiais mėnesiai apie 100–150 libaniečių išvyko į Siriją, kad pagelbėtų sukilėliams. Tarp misijų, kuriose jis dalyvauja, jis ligoninėse aplanko sužeistuosius ir aptarinėja strategiją su pasiruošusiais kovoti. A. Ramis buvo apmokytas, kad taptų televizijos techniku, tačiau jis metė darbą, kad galėtų atsiduoti kovoms Sirijoje.

Sienos kirtimas (nuotr. blogspot.com)Sienos kirtimas (nuotr. blogspot.com)

Sukilėliams reikia ginklų ir amunicijos, o ne pastiprinimo

A. Ramis su sukilėliais pirmąkart susisiekė praėjusią vasarą. Netrukus jis jau reguliariai kirto sieną ir vykdė misijas. Pastaraisiais mėnesiais jis kartą buvo sučiuptas, kartą – sužeistas. Per šį dabar jau metų trukmės laikotarpį jis tapo tikru lyderiu.

REKLAMA

Pasak M. al-Mohammedo, Sirijos konfliktas vis labiau tampa tarptautinis: „Mes žinome palestiniečių, libių, jemeniečių kovotojų, kurie Sirijoje yra labai aktyvūs.“ Sirijoje kovoja ir irakiečiai. Tačiau tikroji problema – ne žmonių trūkumas. Sukilėliai paprašiausiai neturi amunicijos ir ginklų. M. al-Mohammedas teigia: „Šiuo metu mes turime 20 vyrų, kovojančių dėl kiekvieno mūsų turimo ginklo. Reikia ginklų ir amunicijos, ne pastiprinimo.“

Libaniečiai teigia, kad sukilėliams bando padėti viskuo, kuo tik gali: „Mes siunčiame viską, ką galime.“ Tačiau per kovos prieš B. Assadą metus ginklų rinka Vidurio Rytuose gerokai išseko. „Dabar pats laikas didžiosioms arabų galioms, tokioms kaip Saudo Arabija, įsikišti ir pradėti oficialiai tiekti ginklus. Tai yra jų kaip musulmonų pareiga“, – tegia M. al-Mohammedas.

REKLAMA

Džihadistai skelbia šventąjį karą prieš B. Assado režimą (nuotr. blogspot.com)Džihadistai skelbia šventąjį karą prieš B. Assado režimą (nuotr. blogspot.com)

Prie kovos prisideda ir pirmieji europiečiai

M. al-Mohammedas išreiškia viltį, kad situacija Sirijoje greitu metu taps kaip Irake, ir arabai iš visų valstybių susijungs kovoje prieš režimą: „Jei pasieksime tą tašką, galėsime mobilizuoti dešimtis tūkstančių libaniečių.“ A. Ramis teigia: „Aš turiu ilgą vyrų, norinčių kariauti Sirijoje, telefono numerių sąrašą. Tarp jų – daug patyrusių kovotojų. Tarp jau kovojančių libaniečių 60 proc. jau kovėsi Irake.“ Pasak jo, vyrai, kurie anksčiau kovojo prieš amerikiečių karius ir išvadinti „Al-Qaedos“ teroristais, dabar kovoja Sirijos sukilėlių pusėje, kai pergalė prieš B. Assado režimą būtų labai laukiama Vakaruose. Kita vertus, užsienio džihadistų dalyvavimas Sirijos konflikte lemia tai, kad nėra lengva atskirti „geriečius“ ir „blogiečius“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjusią savaitę sieną kartu su Laisvosios Sirijos armijos pajėgomis perėjo ir pirmasis savanoris kovotojas iš Europos. Jis – prancūzas iš turtingos šeimos, kuriam sukako vos 24 metai. A. Ramis teigia: „Jis tiesiog pasirodė su savo kreditine kortele rankose.“ A. Ramis bandė atkalbėti prancūzą, kurio tėvai yra kilę iš Alžyro, tačiau jis nusipirko ginklą ir nusprendė kovoti: „Mes jį trumpai apmokėme, ir jis iškeliavo su vienu iš mūsų padalinių.“

Vis dėlto A. Ramis nesitiki, kad režimas artimiausiu metu kris: „Jūs dar spėsite susituokti iki to laiko, kai Sirijos problema bus išspręsta. Kitais žodžiais, po 50 metų.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų