REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bulgarijos parlamentas įsteigs komitetą, kuris pakeis moratoriumo, uždraudusio naftos ir dujų žvalgybą šalyje, formuluotę, taip pat ištirs, ar saugu leisti skalūnų dujų gavybą.

REKLAMA
REKLAMA

Vienas moratoriumo padarinių yra tas, kad valstybinė dujų kompanija „Bulgargaz“ negali pumpuoti dujų į Chireną - pagrindinę šalies naudojamą dujų saugyklą.

REKLAMA

Manoma, kad specialųjį komitetą parlamentas įsteigs iki savaitės pabaigos, Bulgarijos nacionalinei televizijai pranešė šalies ekonomikos ir energetikos ministras Delianas Dobrevas.

Komiteto uždavinys - parengti „tikslesnę“ draudimo formuluotę, kuria būtų leista bendrovėms atnaujinti tradicinių dujų žvalgybą ir atsargų pildymą Chireno dujų saugykloje. Vėliau jis rekomenduotų uždrausti skalūnų dujų žvalgybą, išsaugoti moratoriumą arba siūlyti parengti įstatymų pataisas siekiant įveikti rizikas, susijusias su skalūnų dujų žvalgyba, sakė ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Sausį Bulgarija uždraudė skalūnų dujų žvalgybą savo šelfe taikant technologijas, keliančias grėsmę aplinkai. Prieš tai vyriausybė atšaukė skalūnų dujų gavybos licenciją iš JAV energetikos kompanijos „Chevron“. JAV naftininkai planavo žvalgyti skalūnų dujų telkinius Bulgarijos šelfe.

Prieš atšaukiant „Chevron“ licenciją vyko Bulgarijos gyventojų protestai, nes manoma, kad skalūnų dujų gavyba ir žvalgyboje taikomos technologijos kelia grėsmę aplinkai.

Anksčiau šalies valdžia palaikė galimą skalūnų dujų gavybą, nes tai leistų šaliai sumažinti energijos išteklių importą ir priklausomybę nuo rusiškų dujų tiekimo. Šalies Ekonomikos ir energetikos ministerijos duomenimis, skalūnų dujų gavybos apimtys Bulgarijoje gali siekti nuo 300 mln. iki 1 mlrd. kubinių metrų per metus. Šalis per metus suvartoja 4 mlrd. kubinių metrų dujų.

Preliminariais duomenimis, skalūnų dujų atsargos Bulgarijoje siekia apie 1 trilijoną kubinių metrų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų